18 Temmuz 2012 Çarşamba

Safe House (2012)


Düşmanı Korurken

İşin içinde Denzel Washington varsa aksiyon genellikle kaçınılmaz bir türdür. Düşmanı Korurken tahmin edileceği gibi bol koşuşturmalı bir proje. Yönetmen koltuğunda İsveçli Daniel Espinosa otururken, senaryoyu David Guggenheim yazmıştır. 115 dakikalık aksiyon, gerilimin baş rollerinde Denzel Washington, Ryan Reynolds, Vera Farmiga, Brendon Gleeson yer almaktadırlar. ABD, Güney Afrika yapımının bütçesi 85 milyon $ iken, hasılatı 202 milyon $ olmuştur. E tabi bunda Washington faktörü var. Türkiye’de Şubat 2012’de gösterime girmişti.

CIA ajanı Matt Weston, hayatının fırsatını yakalamak için sabırla dört duvar arasındaki görevinin bitmesini bekler. Sahaya çıkmak için gün sayarken şansına büyük bir balık çıkmıştır: Kimsenin 10 yıldır yakalayamadığı eski CIA ajanı Tobin Frost! Defteri kabarık olan Frost, sonunda yakalanmıştır ve “safe house” adlı Weston’ın sorumluluğundaki sorgu merkezine götürülür. Tabi güvenliğinden şüphe duyulmayan yere Frost gibi biri girerse onun tarafındakiler boş durur mu? Ortaya inanılmaz bir mücadele ve aksiyon çıkar. Kazanan iyi taraf mı olacak kötü taraf mı?


Game of Thrones”, “Flash Forward”, “Blade: The Series” gibi TV dizilerinin, pek çok kısa ve uzun metrajlı filmin müzik çalışmalarını ele alan Ramin Djawadi, Düşmanı Korurken’in aksiyonuna apayrı bir heyecan katıyor. Bu türdeki filmlerde müzik, belki silahlı çatışmalardan, kavgalardan, entrikalardan daha ön plana çıkıyor, önem kazanıyor. Bu yüzden Djawadi doğru bir seçim görünüyor. Zaten işin içinde “Game of Thrones” varken ek referans gerekli mi?

Film Cape Town’da çekilmesine rağmen, mekanla ilgili çok şey görmek mümkün değil. Oldukça hızlı akan sahnelerde zaten Cape Town olduğunu anlamıyorsunuz. Kullanılan dekor karanlık atmosfer yaratılma hedefinde başarılı sayılır. Aksiyon türünde karakter detaylandırması çok beklenmese de film bittiğinde Matt Weston’ı tanımış oluyorsunuz. Tobin Frost karakteri Weston kadar olmasa da orta düzeyde anlatılıyor. Bu açıdan senaryo fena değil. Diğer yandan, sonunu az biraz FBI/CIA’le ilgili filmler izlediyseniz hemen çözebilirsiniz. O yüzden çok fazla heyecan yaratmıyor; en azından benim için öyleydi. Görsel teknoloji, renk/kontrast ayarları, ışıklandırma açısından çok uçuk kaçık etkileyici bir şeye şahit olunmuyor. Denzel Washington’ın bilinen pek çok aksiyon filminden farkı bulunmuyor. Gene de sıkılmadan ve dikkatim dağılmadan seyredebildim. Hani zaman geçirmek için seyredilen romantik komedi türleri vardır ya; Düşmanı Korurken de aynı kategorinin aksiyon türünü temsil edebilir. Makyaj ve kostümde dikkat çekici bir şeye şahit olunmazken, Frost karakterinin saç şekli sevimli geldi. Bunun sebebi de Washington’ı daha önce hiç bu saç şekliyle görmememdir. Farklılık yaratmak güzel olmuş.
IMDB’den 6.9, Rotten Tomatoes’tan 54 alan projeye yaklaşım tam ortada diyebilirim. Denzel Washington’ın harika performansına Ryan Reynolds’un eşlik etmesi, yan karakterleri canlandıran oyuncuların da çok başarılı olması seyirliği arttırıyor. Konuya aşina olmak ve çok sefer benzerini görmek heyecanı azaltıyor. Yönetmenin ilk filmi olduğunu düşünürsek, bu kadroyu toparlaması ve aksiyonu bol bir malzeme çıkarması takdir topluyor. Tabi akılda kalıcı bir proje mi derseniz; çok sanmıyorum.

Erkek karakter ağırlıklı projede öne çıkan kadın karakteri canlandıran Vera Farmiga, 1973 ABD doğumludur. Oyunculuğun yanında yönetmen koltuğuna da oturan Farmiga, 30 projede yer almıştır. Bunların içinde en göze çarpanları ise: “15 Minutes”, “The Departed”, “Up in the Air”, “Higher Ground”dur. “Up in the Air”le en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar, Bafta, Altın Küre adayı olmuştur. Erkek hegemonyasındaki CIA’de üst düzey bir karakteri oldukça başarılı kotarıyor. Makyaj, kostüm, mimik ve hareketleriyle karakteri bir bütün olarak sahipleniyor.

Not: Film isimlerini Türkçe'ye çevirirken genelde katlettikleri için hep hayıflanırım. Bu sefer de benzer bir durum söz konusu olsa da tabiri caizse "cuk oturmuş". Hatta filmin orijinal adından daha güzel olmuş :)


5 yorum:

  1. sonunda izlemişsin :) iyi çok saçma çevirmemişler ismini :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa sen bunu önermiştin bana di mi? Ben unuttum söylediğini, tesadüf görünce almıştım :D

      Sil
  2. Ben de izleyeli çok olmadı Safe House'ı. düşüncelerimiz hemen hemen aynı. gerilim ve aksiyonu orta düzeyde, oyunculuklar iyi, senaryo ve yönetmenlik de ortanın biraz üstü gibi toparlarsak be 6.5 filan vermiştim izlediğimde.çok fazla akılda kalmıyor ama.. Her yazında aynı kıvamı tutturuyorsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denzel'in ilk saçı çok hoşuma gitti :)) Teşekkür ederim bu arada :)

      Sil
  3. hahah :)) evet ilk saçını ben de daha çok sevdim. karizmasını ortaya koyuyordu. rica ederim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...