6 Ocak 2013 Pazar

Trespass (2011)

Yakın Tehdit

Botokslu afişe rağmen oyuncularıyla merak uyandıran Yakın Tehdit, 4 Ocak’ta Türkiye’de gösterime girdi. 2011 yapımı olmasına rağmen neden 2013’te bizde gösterime girdi, bu da ayrı bir merak konusu. Hani sinemada seyretmeye tetiklemiyor değil bu karar. ABD yapımı dram gerilimin yönetmen koltuğunda Joel Schumacher var. Schumacher’i “Batman Forever”, “Batman & Robin”, “8 mm”, “Flawless”, “Tigerland”, “Phone Booth”, “The Phantom of the Opera”, “The Number 23” filmlerinden hatırlayabilirsiniz. 91 dakikalık projenin senaryosu ise Karl Gajdusek tarafından yazılmıştır. Baş rollerinde Nicolas Cage, Nicole Kidman, Ben Mendelsohn ve Gracie Whitton yer alıyorlar. 35 milyon $ bütçesine oranla 10 milyon $ hasılat yapmıştır. Peki bu hasılatın nedeni ne?

Kyle Miller elmas peşinde mekik dokuyan iş adamıdır. Eşi Sarah ise hayli büyük evlerini dekore etmekle uğraşırken, kızları Avery ergenlik çağının verdiği asilikle sürekli isyandadır. Ailenin maddi durumu ve huzuru buna rağmen iyidir. Ta ki bir gün evlerine bir grup maskeli adam gelene kadar. Hırsızlar hayli güvenli evin neredeyse tüm sırrını bilirler, hedefleri büyüktür.

Mükemmel görünen ailenin huzurunu bozan hırsızlar, çeteler çok yabancı olduğumuz konu değil. Zira benzer projeler daha önce sıklıkla evimizin konuğu olmuştu. Koltukta Joel Schumacher oturunca bir değişiklik, daha doğrusu diğerlerinden üstünlük beklentisi doğuyor. Hani filmin başlangıcı da hiç fena değil. İhmalkar görünen koca, üç kişi için haddinden fazla büyük evde yapayalnız kalan bir kadın, zenginliğin içinde asilik yapan genç kız. Bu mutluluğu bozacak bir şeyin kokusu zaten geliyor. Lakin hırsızların eve girdiği andan itibaren türüne yakışır gerilimden bahsetmek imkansız. Hırsızlar aileyi gererken seyirci sadece bakıyor, o duyguyu yaşamıyor. Neredeyse ortada dram da yok. Bir eve hırsız giriyor, o kadar. Seyirciye psikolojik oyunlar oynatmaya çalışsa da filmin vasatlığını kurtaramıyor. Bir de anlayamadığım şey; Joel Schumacher’in bu filmi neden çektiğidir. Amacı neydi veya ne anlatmak istedi? Bir mesaj içeriyordu da ben mi göremeyip algılayamadım?
Mekan olarak seçilen ev gayet güzeldi. Filmin tek şatafatı da oydu zaten. Büyüklüğüne ve ailenin zenginliğine rağmen parayı göze sokarcasına dekor kullanılmamış. En sade ve modern haliyle döşenmiş. Sarah karakterini anlatmanın bir yolu da evin sadeliği olmuş. Kostümlerde ilgi çeken Nicole Kidman’dı. Yüzüne yaptırdığı sayısız operasyon sonrası genç görünmek adına kapalı ve sade görünüp seksiliğini öne çıkaran kıyafetler yakışmıştı. Tabi elinde kocaman fincan çay/kahvesini yudumlarken salaş bir gömlek giyip saçını da ergenler gibi bağlama klişesi çok kötüydü. Birileri ona artık çok genç olmadığını söylemeli.

IMDB’den 5.2, Rotten Tomatoes’tan da 10 almıştır. İnanın bu puanları hak ediyor. Sinemada geçirdiğim zamana yazık dedim. Evde seyredilse belki bu denli tepki vermeyebilirdim. Sonuçta ne olursa olsun Nicolas Cage ve Nicole Kidman ikilisini ilk kez yan yana gördük. Tabi kariyerlerinin hızlı düşüşü bu filmle iyice ispatlanmış bulunuyor.



2 yorum:

  1. 2011 yapımı filmin bazı avrupa ülkelerinde bile DVD si çıkalı 6 ay oldu. Bizim film dağıtımcıları yeni getiriyorlar. Nicolas Cage'i çok severim ama nedense kendisi 1 iyi filmde oynar ve o iyi filmin kredisinden yiyen 3 kötü filmde oynar. Hadi Nicolas Cage'i anladım da Nicola Kidman nasıl bu filmde oynamış ona hayret ettim. Filmi nereden tutarsak tutalım elimizde kalıyor. Aslında elde tutulacak bir filmde yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nicolas Cage açısından çok şaşırmadım. Sevemediğim aktörlerin başında yer alıyor. Beni de senin gibi Nicole Kidman şaşırttı. Botoks harikası yüzü tüm oyunculuğunu alıp götürmüş sanki. Ünlü oyuncu olunca insan yaşlanmaktan korkuyor sanırım, benim ya da bizim anlayacağımız bir şey değil :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...