19 Ocak 2013 Cumartesi

Frankenweenie (2012)



9 Kasım’da gösterime girdiğinde yeni gelen filmler arasında arka plana atmak zorunda kaldığım Frankenweenie, Tim Burton’un eşsiz yorumuyla izlenmeyi hak ediyor. 87 dakikalık animasyonun yönemenliğini Burton üstleniyor. Aslında 25 yıl önce 29 dakikalık kısa filmle projeye hayat vermişti. Hedefi ise stop motion olarak çekmekti. Gecikmeli de olsa çekti ve Oscar’a, Altın Küre’ye ve Bafta’ya aday oldu! Yeni çekimde senaryoyu John August üstlendi. İsminden belli olduğu gibi, Mary Shelley’in aynı adlı kitabının 1931 yapımı Frankenstein filminin parodisi sayabilirsiniz. Korku, bilimkurgu türlerine giren ABD yapımının seslendirmelerini Charlie Tahan, Winona Ryder, Martin Landau üstleniyorlar. 39 milyon $ bütçesine karşılık 66 milyon $ hasılat elde etmiştir. Tim Burton’ı sevmek kolay değil. Bir sevdiniz mi de kopması imkansızlaşıyor. Blogumda sıklıkla yer verdiğimden sevdiğimi anlamanız zor değildir sanırım J

Victor kendini ufak yaşta bilime adayan, köpeği Sparky ile zaman geçiren yalnız bir çocuktur. Anne babasının çabalarına rağmen kimseyle arkadaşlık etmek istemez çünkü Sparky ona yetiyordur. Bu mükemmel dostluk Sparky’nin aniden ölümüyle alt üst olur. Victor ölümü kabullenemez ve bilimi de kullanarak Sparky’e yeniden can verir. Çevresi bunu öğrendiğinde ise yeniden yaşamı herkes denemek ister.
Tim Burton animasyonlarının çocuklardan çok çocuk ruhlu yetişkinlere hitap ettiğine inanıyorum. Geçen sene her fırsatta övdüğüm “Rango” bunun ispatıdır. Frankenweenie’de de benzer şeyler söz konusudur. Grotesk yapı, çocukları neşelendiren canlı renk kullanımının aksine siyah beyaz çekimin tercih edilmesi, karakterlerin sevimli olması beklenirken korku filmlerini aratmayacak patlak gözler ve şekilsiz simalar var. Aslında Tim Burton projelerinde şaşırılmayacak şeylerdir. Burton, karakter isimlerinde de gönderme yapmıştır. Edgar = Edgar Allan Poe, Victor = Victor Frankenstein, Elsa Van Helsing = Abraham Van Helsing’e selam gönderiyor. Karakter isimleri yanında, seçilen hayvanlarda “The Mummy”, “Dracula”, “Godzilla”ya da güzel hatırlatmalar var. Filmi seyrederken bu çözümlemeler çok eğlenceli geliyor. Sadece mesaj içeren bir proje olmaması, ince elenip sık dokunması Tim Burton’ı her daim favori isimlerimden biri yapmıştır.

Siyah beyaz görüntüye rağmen hayli zengin çizimler bulunuyor. Beklentiyi farklı boyutlara taşıyor. Sparky’i tekrar haya getirmek için elektrik sağlanması sırasında kullanılan eşyalar, düzenek o kadar eğlenceli ki sahnenin bir o yanına bir diğer yanına bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Animasyon olmasına rağmen yaratılan karakterler hayli etkili yazılmış. Victor, fen öğretmeni, Victor’un anne babası en göze çarpan karakterlerdi.

IMDB’den 7.1, Rotten Tomatoes’tan 88 almıştır. Altın Küre’de heykeli “Brave”e kaptırsa da Oscar’da nasıl bir tercih olacak, merak konusu. Frankenweenie’nin tek olumsuz tarafı, öykünün durağanlığıdır. Türü nedeniyle daha akıcı, daha heyecan dolu sahneler bekleniyor. Sonuna doğru tabiri caizse depar atsa da o zamana kadar sabretmekte fayda var!


5 yorum:

  1. Tim burton biraz olsun kendine geldi sanırım. ben hala izlemedim ama iyi olduğuna eminim. eleştiriler olumlu epey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Rango değil ama gene de güzeldi. Şifreleri çözmek en keyif veren tarafı :)

      Sil
  2. Ben Rango'yu beğenmiştim ama o kadar da değil. Belki bunu daha çok severim. görsel olarak da çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Kedinin dışkısından geleceğe dair tahminler yapılması güldürmüştü hafiften. ahaha.
    Bence gayet tatlıydı film.

    Rango deyince aklıma geldi, bir yerde fragmanda Johnny Depp'i gördüğümden bütün film Johnny Depp çıkacak diye izlemiştim. Arkadaşım da filmde var diye aptal bir varsayımda bulunmuştu, o da etken. Hani belki animasyon halinde falan....... Ama yoktu tabi. Bu da, öyle saçma bir anı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tim Burton filmleri en çok ikimizi mi sevindiriyor diye düşünüyorum :) Kedi dışkısından gelecek tahmininin yanında ben en çok askılardan elektrik düzeneği kurmayı ve bir de çatı katındaki elektrik düzeneğine bayıldım. Siyah beyaz görsel şölen vardı.

      Rango'nun yer ayrı ya. Hatırladıkça susuyorum hala :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...