18 Kasım 2012 Pazar

Brave (2012)

Cesur

Prenses Merida’nın buklelerini seyretmek için bile ekran başına oturtabilen Cesur, 7 Eylül’de gösterime girmiştir. 95 dakikalık animasyonun yönetmenliğini Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell, Julie Walters yapmışlardır. 3D tekniğiyle ekrana gelen ABD yapımının senaryosunu Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell, Orene Mecchi yazmışlardır. Seslendirmelerde Kelly MacDonald, Billy Connolly, Emma Thompson isimlerini görüyoruz. 185 milyon $’lık bütçesine karşılık 534 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Filmle ilgili düşüncelerimi paylaşmadan önce bilmeniz gereken önemli noktalar var:

- Pixar ilk kez bir kadın karaktere baş rol verdi! Prenses Merida Pixar’ın Disney masallarında kullandığı ilk karakterdir.
- Hazırlık aşaması 6 yıl sürmüştür.
- Merida’nın bukleleri için ayrı bir yazılım geliştirildi. Saçında 1500 tane bukle vardır ve vücut hareketleriyle orantılıdır.

Kral Fergus ve Kraliçe Elinor’un biricik kızları Prenses Merida, deli dolu bir gençtir. Okçuluk konusunda rakibi  yoktur. Ülkesinde yüzyıllardır devam eden bir geleneğiyle özgürlükçü ruhu bağdaşmadığından herkese karşı çıkar ve krallık düzeni bozulur. Lord MacGuffin, Lord Macintosh ve Lord Dingwall prensesten hoşlanmazlar. Merida’nın peşini ise uğursuz bir dilek bırakmaz. Bu sıkıntılardan kurtulmak için tek şey gereklidir: Cesaret!

İşin içine teknolojiyi özenle kullanmış bir animasyon girdi mi görselliğinden şüphe duymaya hiç gerek yok. Canlı renk kullanımı izleyiciyi baştan çıkarıyor. Kostüm, mekan ve dekor çizimleri çok çok başarılıdır. İskoçya’ya gitmiş ve o yeşillikler içinde temiz havayı çekmiş kadar oluyorsunuz. Hatta ufak çocukların yediği kurabiyeden siz de tat almış hissi uyandırıyor. 3D teknolojisinden faydalanamasam da normal çekimi çok keyifliydi. Müzik çalışmaları öyküyle uyuşuyor ve sahnelerin duygu ve olaylarıyla bütünlük sağlıyor.
Görselliği bir kenara bırakırsak senaryo tamamen bir baş kaldırıştır. Sebebi ise standartlara karşı gelmesidir. Adı gibi cesaret dolu bir senaryo. Sonuçta prenses öykülerinde beyaz atlı prens gelir ve prensesi kurtarır. Prenses sadece yapılı saçları, ihtişamlı kıyafetiyle kafasını sağa doğru hüzünle eğer ve prense kavuşmayı bekler. Merida’da bu özelliklerin hiç biri yok. Saçlar dağınık ve doğal, elbisesi rahat ve korsesiz, başını asla eğmeyip kurtarılmayı beklemiyor. Aksine kurtarılması gereken şey/kişi için kendini öne atıyor. Bu da bir bakıma prenseslerin isyanı sayılabilir J Aşk yerine aile bağlılığı ve özgürlük öne çıkıyor. Geleneklerin bozulması ve aile arasındaki dönem çatışmasında gençlere söz verilmesi gerektiğini vurguluyor. Tabi bu arada erkek karakterlere pek olumlu bakılmıyor J Feminist bir izlenim olmasa da hafif taraflı bakıldığını itiraf etmek gerekir.

Rotten Tomatoes’tan 78, IMDB’den de 7.4 puan alan filme gelen eleştiriler gayet olumludur. Pixar’ın bir çığır aşıp baş rolü kadın karaktere vermesi ve 2009’dan beri seri devamları dışında sıfırdan yeni bir öykü yaratması seyircinin ilgisini topladı. Baş yapıt olabilir mi? Hayır; fakat çok eğlenceli olduğu kesin. Animasyon seviyorsanız kaçırmamalısınız.

Not: Prenses Merida’yı Türkçe dublajda Beren Saat seslendirmiştir. Neyse ki orjinal izleyebildim; o sese katlanmak zor olurdu. Ön yargılı olduğum düşünülmesin, sinema programlarında seslendirmelerden ufak örnekler görmüştüm!


3 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor fatma izlemek şart :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntüler kadar senaryo ve karakter detaylandırması da animasyonda göze çarpıyorsa izlemek şart bence de :) Bir "Up" mı dersen kesinlikle hayır; gene de seyretmeli..

      Sil
  2. Haklısın Up kadar iyi olabileceğine ihtimal vermiyorum ben de :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...