28 Kasım 2012 Çarşamba

Kabuslar Evi: Hayal-i Cihan (2006)


Kabuslar Evi'nin 3. filmi Hayal-i Cihan’da güçlü oyuncu kadrosunun arkasında kafası karışık Cihan'ın hayatına şahit oluyoruz. Yönetmen koltuğunda Çağan Irmak otururken, senaryosunu da kaleme alıyor. 75 dakikalık korku gerilimin baş rollerinde Çetin Tekindor, Okan Yalabık ve Bilge Şen yer almaktadır.

Kabuslar Evi’ni kiralayan Cihan, eve girdiğinde her yeri darmadağınık bulur. Çok anlam veremese de yerleşir. Gece karanlığıyla evde gizemli olaylar kendini göstermeye başlar. Yalnız olmadığını düşünmektedir. Sonraki günlerde kasabadaki insanlara sorarak bu gizemi çözmeye çalışır. Fakat insanlar yardımcı olmaya pek niyetli görünmezler.

Kabuslar Evi'nin bölümleri ilerledikçe ev daha da öne çıkıyor. Karanlık sahnelerin ağırlığı gerilimi artırıyor. Özellikle Cihan karakteri düşüncelerle boğuşurken, kamera yakın plan çekiyor ve dozu yoğunlaştırıyor. Bu sefer de ormanın içine girilmesi evin çevresine odaklanmamızı sağlıyor. Çağan Irmak mekanın genişlemesinin yanında korkunun da büyümesini sağlıyor; çevre ne kadar büyürse korku ve bilinmeyenler o kadar artar düşüncesiyle.

Senaryo gayet bilindik şekilde başlar ve ilerler. Şaşırtıcı tarafı pek yok. Diğer yandan ikinci yarı itibariyle işler biraz karmaşıklaşır. Düzenli kurguyla birlikte merak artar ve en can alıcı noktada işler tepe taklak olur. Tabi bu durum pek çok korku gerilim seyreden izleyiciyi şoke etmeyebilir. Film bittiğinde akılda şu soru kalır: Gerçek nedir? Kimdir?

Karakter detaylandırmaları çok öne çıkmıyor. Ev ve öykü üzerine giden Çağan Irmak, sadece karakterlerin psikolojisini irdeliyor. Ana karakterler Cihan ve Haluk'un korkuları, düşünceleri açık ve nettir. Bu açıdan herhangi bir gizem yakalamak imkansız. Aslında ikinci yarıya ulaşmadan bile öykünün nasıl ilerleyeceğini tahmin edebilirsiniz, eğer korku gerilim türlerini takip edenlerdenseniz!

Oyuncu kadrosuna baktığımızda, Çetin Tekindor gibi bir üstadın bırakın adını, sesini duymak bile yeterli geliyor. Zaten filmin lezzetini de o katıyor. Oynadığı hiç bir filmden, karakterden şüphe edilmez; bu da seyirciye güven duygusu verir. 1978 İstanbul doğumlu Okan Yalabık ise, pek çok TV projesinde olduğu gibi sinema filmlerinde de başarısından söz ettiriyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bölümü mezunu Yalabık, Kenter Tiyatrosu'nda pek çok oyunda yer almıştır. 16 TV dizisi yanında "Gülüm", "Kolay Para", "Sen Ne Dilersen", "Büyü", "İlk Aşk", "Mavi Gözlü Dev", "Güz Sancısı", "Peşpeşe", "Av Mevsimi" filmlerinde oynadı. Şimdi sürekli "Muhteşem Yüzyıl"daki rolüyle gündeme gelse de alt yapısı oldukça doludur. Her rolün altından kalktığı aşikar. Seyretmesi keyif veriyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...