25 Kasım 2012 Pazar

Your Sister's Sister (2012)


Filmin adı, Emily Blunt’un yer alması ve konusu ilgi çekici geldiği için beklentimi fazla yukarıda tutmadan ekran başına geçtim. 90 dakikalık dram komedinin yönetmenliğini yapan Lynn Shelton, senaryoyu da yazmıştır. ABD yapımının baş rollerinde Emily Blunt’a Rosemarie DeWitt ve Mark Duplass eşlik ediyorlar. Temmuz 2012’de ABD’de gösterime giren filmin Türkiye gösterim tarihi henüz belli değildir. Sanki gösterime girmeyecek havası da var gibi. 125 bin $’lık bütçeye karşılık 1,6 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Tom’un ölümünün 1 yıl sonrasında erkek kardeşi Jack hala toparlanamamıştır. İki kardeşin yakın arkadaşı Iris, Jack’in kafasını dinlemesi için ailesinin deniz kenarındaki evlerine gitmesini önerir çünkü doğa içinde yalnız kalmak Jack’e iyi gelecektir. Zira Jack yaşadıklarından dolayı çalışmayı bırakmış ve maddi sıkıntı çekmektedir. Eve gittiğinde bir sürprizle karşılaşır: Iris’in kız kardeşi Hannah tek başına üzüntüden sarhoş bir şekilde karşısında durmaktadır.

Toplam 3 ana karakterle ve neredeyse tek mekanla çekilebilecek en ucuz Amerikan yapımlarından biri sayılabilir. Buna rağmen hasılatı da hiç azımsanacak gibi değil. Tabi işin içinde ünlü oyuncular olunca merak artıyor. Oldukça minimalist bir projeyle karşı karşıyayız. Tek mekan olarak kullanılan ev, yazdan yaza kaçılan; belki de kullanılmayan eşyaların postalandığı, misafir niyetine gelinen evlerden farkı yoktur. Her şeyi tastamam olsa da evde yaşanılmadığı hissi verir size. Dekor aynen bu doğrultuda yapılmış. Deniz ve yeşilliğin içinde olması ekran başındakini dahi rahatlatıyor, o huzuru veriyor. Kostüm seçiminde irdelenecek bir detay yok çünkü evdeki ve tatildeki pijamalı haliniz neyse öyküdeki karakterler de onları kullanıyorlar. Çok göze batmayan fakat varlığını hissettiren müzik çalışması hiç fena değil. İzlerken bütçenin ne kadar makul kullanıldığını hissetmenize rağmen hiç rahatsızlık vermiyor. Aksine doğallığı vurguluyor; göz boyamıyor. Önemli olan karakterlerin duygu düşünceleri ve aralarındaki ilişkiler görünüyor.
12 günde çekilen filmin senaryosunda öne çıkan iki şey var: Aile bağları ve arkadaşlık. Iris karakterinin tüm yaşadıklarına rağmen kız kardeşine sırt çevirmemesi belki biraz hayali kalabilir. Empati kurmak hiç de kolay görünmüyor. Yaşananlar çok klişe gelmiyor. Lakin az biraz dram veya dram komedi projeleri seyrettiyseniz hikayenin nasıl ilerleyeceğini çok rahat anlıyorsunuz. Çok heyecan yaratmadan 90 dakikasını bitiriyor. Son sahnenin soru işaretleriyle bitmesi de aslında filmde verilmesi gereken mesajı özetliyor: Aile bağları! Bu mesajı iletme seçimi aslında başarılıydı. Filmin sürükleyiciliği pek yok; sinemada seyretsem sıkılabilirdim çünkü sinemasal açıdan bir doyuruculuk sunmuyor. Senaryo orta halli fakat umut vaat etmiyor. Neyse ki oyuncular karakterleri çok güzel aktarıyor da seyrederken konsantreniz bozulmuyor. Tabi bunda karakter detaylandırmasının etkisi çok. Öykünün kendisi dışında göz boyayacak bir şeyi olmadığı için karakterler üzerine daha çok gidilmiştir. Bu da artı puan kazandırıyor.

Rotten Tomatoes’tan 84, IMDB’den 6.8 alan filmin hasılatı bütçesine göre fena durmasa da seyreden sayısı dünya çapında çok değildir. Zaten daha pek çok ülkede gösterime dahi girmemiştir. Kendi dünyasında evde oturup seyredilebilir türden.

Oldukça samimi ve içten bulduğum Emily Blunt performansının yanında Rosemarie DeWitt tahminden daha başarılı geldi. 1971 ABD doğumlu oyuncuyu daha önceden “Cinderella Man”, “Rachel Getting Married”, “The Company Men”, “A Little Bit of Heaven” filmlerinde seyretmiştik. “Standoff”, “Mad Men”, “United States of Tara” başlıca olmak üzere pek çok TV serisinde yer almıştır. Hem ilişkisi, hem kardeşiyle durumu hem de Tom’la bağlantısı nedeniyle canlandırdığı karakter çok yönlü yorumlanabilir. Hepsini bir arada gayet etkileyici oynamış. Kafa karışıklığını, amacını mimik ve hareketleriyle bütünleştirerek seyirciden olumlu notunu alıyor.


1 yorum:

  1. güzel filme benziyor..bütçe ve hasılat oranı şaşırtıcı
    http://zoomlabakalim.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...