30 Kasım 2012 Cuma

Kabuslar Evi: Kaçan Fırsatlar Limited (2006)


Kabuslar Evi’nin 5. filmi Kaçan Fırsatlar Limited’te bu sefer hırslı ve tatminsiz bir iş adamı baş roldedir. Yönetmen koltuğunda Uluç Bayraktar otururken, senaryoyu Çağan Irmak kaleme alıyor. 96 dakikalık korku gerilimin baş rollerinde Levent Üzümcü, Ali Düşenkalkar, Bennu Yıldırımlar var. Oyuncu kadrosu göz doldursa da seyrettiğim bölümlerin içinde (şimdilik 9 tane) en başarısız bulduğumdur.

Para ve kariyer konusunda açgözlülüğüyle herkese gına getiren Taner, büyük bir firmanın sahibidir. Eşi Filiz’se Taner’in aksine alçak gönüllü ve paranın hırsına kapılmayan bir ev hanımıdır. Mutlu bir evliliği olduğunu düşünen Filiz, eşinin arkasından çevirdiği dolaplardan habersizdir. Taner bir gün dergide çıkan “Kaçan Fırsatlar Limited Şirketi” reklamına takılır. Reklamı televizyonda da görmeye başlar. İşin tersi bu reklamı ne zaman görse kendine zarar vermeye çalışır. Filiz Taner’in dinlenmesi adına Kabuslar Evi’nde ufak bir tatil önerir. Taner zorla kabul etse de tatil öncesi gitmesi gereken bir yer vardır: Reklamı veren firma! Reddedemeyeceği tekliflerle karşılaşan Taner, bunun bedelinin farkında dahi değildir.

Meşhur Kabuslar Evi bu bölümde oldukça arka plandadır. Girişi ve ön bahçesinde daha çok zaman geçirilirken başka mekanlar ağırlıktadır. Serinin konseptinden biraz uzaklaşılmıştır. Genele bakıldığında olumsuz bir tercih görünse de seriden bağımsız serbest bir film havasına bürünmüştür. Hatta ilk 4 bölüme oranla fazla bütçe ayrıldığı belli. Görüntü kalitesi ve kamera açıları daha başarılıdır. Rahatsız edici havası, türüne göre avantaj sağlıyor.
Senaryo gayet bilinen bir başlangıç yapıyor: Hırslarla dolu iş adamı, ondan nefret eden çalışanları! Devamında ilgi çekici olaylar kendini gösterse de sürekli tıkanma yaşanıyor. Filme konsantre olamıyorsunuz, yavanlık söz konusu. Bu yavanlığın sadece senaryodan kaynaklandığını düşünüyorum. Mantık hatası değil de uyumsuzluk var gibi. Bir de sürekli dış sesin “Yönetmen bunu kullanmak istedi, bunu tercih etti, bu karakterden nefret edip bu karakteri seveceksiniz, benim sesimden rahatsız oluyorsunuz” gibi açıklamaları o denli itici geliyor ki ilk yarıyı bitirene kadar akla karayı seçiyorsunuz. Fazla bilmişlik taslaması rahatsız ediyor. Yönetmenin aslında bunu bilinçli yaptığı aşikar. Gene de başarı söz konusu değil! İzleyiciyi tatmin edecek, elde tutulacak yanı yok. Finali ise geneline oranla oldu bittiye getirilmiş. Her şeyi yavaş yavaş anlatırken sona bu denli hızla yaklaşılması da kurguyu tekrardan sekteye uğratıyor.

Kadrosunda Levent Üzümcü, Bennu Yıldırımlar ve Ali Düşenkalkar gibi çok başarılı oyuncuları barındırması projenin tek olumlu yanı diyebilirim. Bu üçlü olmasaydı belki ikinci yarıyı görmek bile kısmet olmazdı. 1972 İzmir doğumlu Levent Üzümcü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümü mezunudur ve Los Angeles Film Okulu oyuncu yönetmenliği eğitimi almıştır. Pek çok tiyatro oyununda önemli karakterleri canlandırmıştır. Tiyatroda izleme şansı bulduğum Üzümcü’nün mutlaka bir oyununa gitmenizi öneririm. Sahnede devleşenlerdendir. “Beyza’nın Kadınları”, “Umut” ve “Abimm” filmlerinde yer almıştır. Ayrıca 10’dan fazla uzun soluklu televizyon dizisinde de seyirciyle buluşmuştur. Kaçan Fırsatlar Limited’te antipatik Taner karakterini o kadar başarılı oynuyor ki neredeyse kendisinden nefret etmemi sağlayacaktı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...