1 Aralık 2012 Cumartesi

Kabuslar Evi: Karanlıktan Gelen (2006)


Kabuslar Evi’nin 6. hikayesi en sevdiklerimdendir. Sebeplerinden biri elbette baş rolde oynayan Rıza Kocaoğlu’dur :) Senaryoyu Çağan Irmak kaleme alırken, yönetmenliğini Uluç Bayraktar yapıyor. 86 dakikalık korku gerilimde Kocaoğlu’na Serap Sağlar, Tolga Karel ve Bilge Şen eşlik ediyorlar.

Anne babası ayrılmış Kerem ve Ceren, tatil için arabayla yola çıkarlar. Babasının aşırı ilgisizliği, annesinin de kuralcı ve bunaltıcı tavırları arasında sıkışıp kalan Kerem, zor dönem geçirmektedir. Bu yolculuk esnasında Kerem’in başına esrarengiz şeyler gelir. Olayların bitiş noktası ise Kabuslar Evi olur. Evde Kerem’i bekleyen biri vardır.

Bazı projelere oyunculardan dolayı taraflı bakma hakkımı kullanmak istiyorum. Rıza Kocaoğlu’nun oyunculuğunu, duruşunu çok beğenen biriyim. Filmi seyrederseniz performansının ne kadar kuvvetli ve gerçekçi olacağını göreceksiniz. Genç bir erkeğin babasızlıkla başa çıkma çabası yanında sürekli çalışan ve disiplini korumak adına baskı yapan yalnız annenin bunaltıcı tavırlarıyla uğraşan Kerem’i gayet net irdeleyebiliyorsunuz. Aslında rahatsız edici, ukala bir karakterdir. Zaman ilerledikçe bunların sebeplerini görmek ise hüzün veriyor. Çağan Irmak, karakter detaylandırmasını güzel analiz etmiştir. Kocaoğlu dışında anne Füsun rolünde Serap Sağlar da baş rol kadar etkilidir. İki çocuğuyla hayat mücadelesi veren, tek dileği onları mutlu etmek olan yalnız anne, ciddi şekilde sinir bozucudur. Kuralcı tavırları, çok düzgün konuşmaya çalışması, çocuklarıyla doğru iletişimi kuramaması karakterden soğumanıza sebep oluyor. Madalyonun diğer yüzüne bakıldığında ise, sevdiği adamla evlenmiş ve adam onu yüz üstü bırakmış. Üstelik iki çocuğuyla da hiç ilgilenmiyor. Hem anne hem baba rolünü maddi ve manevi olarak üstlenmek zorunda kalmış. Neredeyse kadınlığını unutmuş. Bu yükü taşırken anneyi eleştirmek ne kadar doğru olabilir ki? Tıpkı Kerem gibi, anne Füsun’un da bu açıdan çok iyi irdelendiğini düşünüyorum. Senaryo çok yabancı değil, benzerlerini filmlerde ve dizilerde görmüşlüğümüz var. İşlenişi ve analizi ise filmi ayakta tutuyor ve favori bölümlerden biri olmasını sağlıyor. Diyalogların da etkileyiciliğini unutmamak gerekir.
Kabuslar Evi bu bölümde yeteri kadar göz önündedir. Özellikle mutfak daha çok kullanılmıştır. Mekan sayısının daha az kullanılması ve eve yoğunlaşılması daha makul görünüyor. Kerem’i evde bekleyen “Karanlıktan Gelen” karakterin makyajı ise oldukça rahatsız edici, hatta itici geliyor. Bu da zaten hedeflenen bir şey.

1955 doğumlu Serap Sağlar, bir dönem bakanlık yapan Fikri Sağlar’ın eşidir. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Mezunu’dur. Pek çok dizi projesinde yer almıştır. Sinemada “Manisa Tarzanı” filmiyle kendisini izlemiştik. Füsun karakterini çok etkileyici oynuyor. Filmin kilit noktası senaryo olduğu kadar onun ve Kocaoğlu’nun performansıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...