24 Aralık 2012 Pazartesi

Red Lights (2012)

Medyum

Sinemada fragmanını seyrettikten sonra (Robert De Niro adının da etkisiyle) ekran başına geçmemi sağlayan Medyum, şaşırtmayan bir konuyu ilgi çekici olarak aktarıyor. Yönetmen koltuğunda oturan Rodrigo Cortes, senaryoyu kaleme almaktadır. Ayrıca yapımcılardan olan Cortes ismini daha önceden “Buried” filminde duymuştuk. Hatta Seyirci Koltuğu’nun ilk filmidir “Buried”; o yüzden özeldir J 113 dakikalık ABD İspanya yapımı gerilimin oyuncu kadrosu ise evlere şenlik: Cillian Murphy, Sigourney Weaver, Robert De Niro, Joely Richardson, Elizabeth Olsen, Toby Jones. Henüz tüm dünyada gösterime girmemiş olsa da hasılatı yapımcıları tatmin edecek gibi durmuyor: 14 milyon Euro bütçeye karşılık şimdilik 9 milyon $ civarıdır! Türkiye’de gösterime 28 Aralık’ta girecek.

Emekli doktor Margaret Matheson, psişik olayların kandırmacadan ibaret olduğunu savunmaktadır. Bu uğurda genç asistanı Tom Buckley ile düzenbazların yaptıkları hileleri ortaya çıkarırlar. Çözemedikleri tek insan ise efsane medyum Simon Silver’dır. 30 yılın ardından tekrar ortaya çıkmış ve tüm insanların ilgisini sorgusuz sualsiz kendine çekmiştir. Psişik güçlerini kimsenin çözemediği Silver, artık Tom Buckley’nin kıskacındadır. Buckley,  Silver’ın foyasını çıkarmaktan başka bir şey düşünemez olmuştur; tabi varsa...

Barcelona’da çekilen filmin müzik çalışmaları yavan geldi. Konuyla çok bağdaştıramadım ve eğer türü gerilimse o gerilimi bana müzikle hissettiremedi. Mekan, dekor, kostüm çalışmaları hikayeyi gizemli hale getirmek adına koyu renk hakimiyetinde tasarlanmıştır. Görüntü kalitesi net, efektler etkileyicidir. Tabi günümüz teknolojisinde efektlerin başarılı sıfatını kazanması için çok çaba göstermek gerekiyor. Medyum’daki efektler bu kategoriye tam giremiyor. Her filmde olacak kadar seyirciyi gerebiliyor.
Filmin iki kilit noktası oyuncular ve senaryodur. Rodrigo Cortes adını duyunca ister istemez gerilim konusunda beklenti biraz daha fazlalaşıyor. Lakin projeyi direk bu türe sokmak çok zor. Gerilim sahneleri olsa da ağırlığı koruyamıyor. Ne korku, ne gerilim, ne maceraya sokabiliyoruz. Cortes senaryoyu tam kafasında oturtamamış. Bir hedefi var ama hangi yoldan (olay mı karakter mi) gideceğine karar verememiş. Bu sıkıntı, seyrederken rahatsız ediyor. Finaliyle beğeni toplayacak ve adından söz ettirecek bir proje olabilecekken senaryonun kitlenmesi filmin artılarını eksiye dönüştürüyor. Tüm bunlarla birlikte, kurgunun başarısı seyircinin merakını ayakta tutuyor ve sıkılmadan dakikaları geçirebiliyorsunuz. Kafa karışıklığı ve bilinen bir konu olsa da (final belki hariç tutulabilir) orta düzeydeki efektler ve kurgu çıtayı biraz yükseltiyor.

IMDB’den 6.2, Rotten Tomatoes’tan da 29 puan alan filme gelen eleştiriler çok olumlu değildir. Eleştirilerin çoğu senaryo ve tür seçimindeki sıkıntıdan kaynaklanıyor. Beklentiyi yükselten oyuncu kadrosu varken haksız da sayılmazlar. 113 dakikalık filmde yarım saati geçmeyecek kadar görünen Robert De Niro ise beklenilen performansı gösteriyor. Fazlası var mı derseniz, ne yazık ki hayır. Yardımcı rollerde ve vasata yakın filmlerde oynamaya ne kadar devam edecek, merak konusu..

1976 İrlanda doğumlu Cillian Murphy, pek çok sinema projesinde ve tiyatro oyunlarında yer almıştır. Öne çıkan filmler ise şöyledir: “28 Days Later”, “Girl with a Pearl Earring”, “Cold Mountain”, “Batman Begins”, “The Dark Knihgt”, “Inception”, “The Dark Knight Rises”. Başarısı bu filmlerle kanıtlansa da bir türlü ısınamadım kendisine. İri mavi gözleri hala korkutucu geliyor. Neyse ki diğer baş rol oyuncusu Sigourney Weaver harika performansla göz dolduruyor, seyirliği artırıyor. 1949 ABD doğumlu usta oyuncu, 60’a yakın sinema, 10 TV projesiyle kariyerini en üst seviyede tutmayı başarmıştır. “Alien” serisi ile tüm dikkatleri üzerine çeken Weaver, devamında “Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey”, “Working Girl”, “The Ice Storm”, “Company Men”, “WALL.E”, “Avatar” filmleriyle ödüllere ve adaylıklara doymamıştır. 3 Oscar adaylığı, 2 Altın Küre ödülü, 4 Altın Küre adaylığı vardır. 1999 yılında Hollywood Walk of Fame’de yıldız verilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...