17 Aralık 2012 Pazartesi

Animasyon Filmler (2004)


Animasyon Filmler ve Joker kitap ayracım!

Seyrederken eğlenceli vakit geçirten animasyonların tarihini, perde arkasındaki insanları hiç merak ettiniz mi? Mark Whitehead bu düşünce altında 144 sayfalık kitabını 2004’te yayınlamıştır. 2012 yılında Kalkedon Yayınları’nda Aziz Turuskan tarafından Türkçe’ye çevrilerek bizlere de sunulmaktadır.

Girişindeki can alıcı alıntıyı sizle paylaşmak istiyorum. Zira kitabın sayfalarını çevirmemde büyük katkısı oldu ve merakımı artırdı:

Şimdi animasyon sanatını ele alın. Bu çok basit bir hareket olabilir fakat bir bayanın kolunu oradan oraya hareket ettirebilmek için sekiz milyon farklı çizim gerektiğini fark ediyor musunuz? Bir sanatçının böyle bir hareketi tamamlaması, geceli gündüzlü çalışarak tam altı yılına mal oldu. Bitirdiğinde de yapımcının o bölümün filmin bitmiş halinde kullanılmayacağına karar vermesi üzerine sanatçı, çekip gitti ve kendini vurdu". (The Do It Yourself Cartoon Kit) (1963)

Böyle ilgi çekici bir giriş yaptıktan sonra, Mark Whitehead belki de okuduğum en başarısız giriş bölümüne imza atmıştır. Sürekli bu kitaptaki bilgilerin animasyon için yeterli olmadığını, bazı önemli kişilere yer vermediğini, bazı şeylerin okura abartılı geldiğini belirtmesi ve özür dilemesi kitaba 1-0 yenik başlamanıza neden oluyor. Madem yetersiz olduğunu düşünüyor, neden daha uzun ve kapsamlı yazmıyor? Veya madem bunun farkında okura neden böyle baskı yapıyor? Böyle bir girişten sonra animasyon geçmişiyle ilgili bilginiz olmasa dahi her sayfada okuduğunuzun yetersiz olduğunu hatırlıyorsunuz. O keyif baştan kaçıyor.

Kitap 144 sayfa olmasına rağmen pek çok bölümden oluşuyor. Fikir vermesi için başlıkları aşağıdaki gibi bulabilirsiniz:

Öncüler
Yenilikçiler
Ufukları Genişletmek
Britanya ve Kanada
Doğu Avrupa
Anime: Kısa Bir Tanıtım
Bilgisayar Animasyonu
Simpsonlar ve Ötesi: 1989’dan Beri Televizyon Animasyonu
On Üç Animasyon Filmi

Sonunda iki sayfalık kaynakça bölümü vardır. Bölümlerde önce tarihe göre sonra da coğrafyaya göre animasyon tarihini okumak mümkündür. Yalnız anlatımda bazen tarihe bazen de teknolojiye geçiş var. Filmlerdeki kurgu misali, kitapta da bu kurgunun önemini bu eserle daha iyi anladım. Yazar animasyonu ele almak istemiş; animasyona da gönül vermiş. Fakat anlatırken animasyonu hangi açıdan ele alacağına çok karar verememiş. Bir teknolojiye kayıyor, bir tarihi alana kayıyor. Bu arada önemli animasyon sanatçılarının hayatını irdeliyor. Yani biyografiye de giriyor. Kısacık eserde kafanızın biraz karışmasına sebep oluyor.

Rahatlıkla okuduğum sayfalar Anime: Kısa Bir Tanıtım bölümüyle başlıyor; bu da 113. sayfaya denk geliyor. O sayfadan sonra merak tavan yapıyor. Sanki kitabı yeni bir yazar alıyor eline. Belki bu sayfadan itibaren günümüze daha yakınlaşıyor olması bu ilgiyi artırıyor.

Eğer animasyon filmlerini merak ediyorsanız size alternatif bir kaynak olabilir. En iyisi demem ne yazık ki çok zor.


2 yorum:

  1. tepkiler kısmı belki okurum olsa iyi olurdu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzlerce film arasında yazılan 10 kitap için ayrı bir tepki mi yaratayım? Hiç memnun olmuyor takipçilerim hiiiç :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...