27 Kasım 2012 Salı

Kabuslar Evi: Son Dans (2006)


Kabuslar Evi’nin ikinci hikayesi Son Dans, geçmişte anıları kalan yaşlı bir kadını anlatır. 56 dakikalık (serinin kısalarındandır) projenin yönetmeni ve senaristi Çağan Irmak’tır. Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Mahperi Mertoğlu, Mahir İpek ve Bilge Şen’in oynadığı korku gerilim, ilk hikayeye göre daha öne çıkıyor ve başarıyı yakalıyor.

Müyesser, zamanında lüks ve bolluk içinde yaşamıştır. Sevgilisi Selim Kore Savaşı’na gitmeden önce geri döneceğine dair söz vermiştir. Lakin aradan 50 yıl geçmiş; Müyesser başkasıyla evlenmiş, oğlu Mesut da taşralı Berna ile hayatını birleştirmiştir. Hayat Müyesser’e Mesut dışında istediklerini vermemiştir. Pişmanlıklarla dolu senelerin ardından tekerlekli iskemleye mahkum olur ve oğlunun işi nedeniyle Kabuslar Evi’ne taşınırlar. 50 yıl sonra bir tanıdık Müyesser’in kapısını çalar; son bir dans için.


Serinin ikinci hikayesinde ev biraz daha ön plana çıkıyor. Az da olsa diğer odalar ve bahçe kadrajın içine giriyor. Böylece seriye daha kolay ısınıp, adının hakkını verir sahneler seyredebiliyoruz. Geçmişe dönüşlerde kullanılan mekan, dekor, kostüm detayları hafif bir tebessüm yaratıyor. Geçmişle bağdaştırılan sarı renk ise tozlu raf misali kullanılıyor. Hem ışığı, hem geçmişi, hem de yok oluşu simgeliyor. Görüntü kalitesi ve kamera açıları “Takip” filmine göre daha başarılı geliyor. Ayrıca müzik de daha renkli hal alıyor.
Eve taşınmayla başlayan senaryo, sade yapıda ilerlemektedir. Çekirdek ailede tekerlekli sandalyeye mahkum bir babaanne gelin zulmüne dayanır. Zamanla aslında gelinin zulüm yapmasından öte yılların biriktirdiği sabır taşı çatlaması olduğu ortaya çıkar. Yan hikayecikler aynı doğrultuda başarılı bir kurguyla devam eder. Müyesser ve Berna karakterleri detaylıca işlenmektedir. Mesut sadece gelin ve kaynana ilişkisi için bir araçtır; onu merak etmeye bile zaman kalmıyor zaten. Öykünün devamında iç hesaplaşmalar ve pişmanlıklar su yüzüne çıkmaktadır. İyi kimdir, nedir; gerçek nedir, kimdir soruları burada da soru baloncuklarını havada asılı tutar. Kısa süresine rağmen izleyiciyi kendine çeker ve derdini açıkça anlatır.

Hümeyra ve Çağan Irmak çalışmalarına oldukça alışığız. Hümeyra sessiz fakat mimikleriyle konuşan bir karakteri başarıyla ele almaktadır. Gelin Berna’yı oynayan 1969 Ankara doğumlu Mahperi Mertoğlu ise oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Pek çok televizyon projesinde sıklıkla seyrettiğimiz Mertoğlu, tiyatroya gönül vermiş bir oyuncudur. “Çiçek Taksi”, “Şaşıfelek Çıkmazı”, “Sakin Kasabanın Kadını”, “Dilber”, “Yılan Hikayesi”, “Çatısız Kadınlar”, “Bedel”, “Nasıl Evde Kaldım?”, “Yuvam Yıkılmasın”, “Kırlangıç”, “Ahh İstanbul”, “Melekler Korusun” yer aldığı projelerin sadece bir kısmıdır. İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularındandır. Ne kadar başarılı olduğunu bir de tiyatro oyununda görmenizi ümit ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...