25 Temmuz 2012 Çarşamba

Des Vents Contraires (2011)


Sert Rüzgarlar

Rolü az bile olsa (ki seyredene kadar bilmiyordum) Audrey Tautou hayranı olarak bu filmi kaçırmam imkansızdı. Haziran 2012’de Türkiye’de gösterime giren Sert Rüzgarlar, aile içi ilişkileri güzelce sorgulayan bir proje olarak karşımıza çıkıyor. 91 dakikalık dramın (ve gizem) yönetmen koltuğunda Jalil Lespert oturuyor. Oliver Adam’ın aynı adlı eserinden senaryoyu Marion Laine ve Marie-Pierre Huster uyarlamışlardır. Fransa yapımının baş rollerinde Benoît Magimel, Antoine Duléry,  Audrey TautouCassiopée MayanceHugo FernandesIsabelle Carré vardır.

Paul, Sarah’la evli ve iki çocuk babası bir yazardır. Bir gün ufak tartışma sonunda Sarah aniden ortadan kaybolunca, Paul’un hayatı alt üst olur. Uzun süren aramalara karşın sonuç alamazlar. Evliliklerinde sorunlar olduğundan şüphe çok yıpratıcı boyutlara gelir. Çocuklarını düşünerek yeni bir başlangıç yapmak için doğup büyüdüğü yere taşınır.


Müzik çalışmalarını yetersiz gördüğümden yazacak pek bir şey bulamıyorum. Kendi içinde yoğun bir dram yaşayan karakter varken, bunu müzikle pekiştirme imkanı kullanılmıyor. Büyük eksiklik olduğunu düşünüyorum; üstelik sanat filmi bile değilken. Mekan, dekor, kostüm detayları türüne göre tutarlı denebilir. Mekanlardan en çok sahil hoşuma gitti. Filmin adına yakışacak şekilde sahil sahneleri etkileyici çekilmiştir. Paul karakterinin iç sıkıntısıyla evin dağınıklığını özleştirmeleri de detaya önem verdiklerini gösteriyor. Paul’ün hayatı biraz daha düzene girdikçe yeni evleri de toparlanıyor. Bu uyum ekrana çok güzel yansıyor. Senaryo kısmında hafif aksaklıklar var. Olaylardan çok karakterin üzerinde durulması kurguyu zayıflatıyor. Zaman zaman konsantrasyonu da bozuyor. Birbirine bağlı, tutarlı olayalr bekleniyor. Neden sonuç bağlantısı arıyorsunuz ki aslında buna gerek var mı, o da ayrı bir sorun. Bununla birlikte, Paul karakterinin tüm iç hesaplaşması, kafa karışıklığı, şüphe duygusu harika ele alınıyor. Yaptıklarıyla bir bakıma ruhundaki boşluğu açığa çıkarıyor, isyan ediyor. Gidip gelmeler, çözülmeler, eşine olan sevgi ve bağlılığı karakteri tanımınızı sağlıyor.
IMDB’den 6.1 alan projeye gelen tepkiler orta hallidir. Çok fazla göz önüne çıkmadan 2011 yapımı olarak arşive kaydediliyor. Aksaklıklarına rağmen izlenebilirliğine çoğu sinamasever hemfikir. Audrey Tautou’da gişe için önemli bir etkendir.

1974 Fransa doğumlu Benoit Magimel, Fransız sinemasının önde gelen genç oyuncularındandır. 40’tan fazla projede yer alan Magimel’i “Little White Lies”tan da hatırlayabilirsiniz. Daha önce “The Piano Teacher” filmiyle Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır. Paul’ün o sakin, naif duruşunun altında kopan fırtınaları çok başarılı kotarıyor. Başlarda aşırı sakinliği rahatsız etse de zamanla bunun sebebinin Magimel değil karakter olduğunu anlıyor ve beğeniyle seyrediyorsunuz.

Audrey Tautou’ya gelince; filmdeki ana konu olmasına rağmen çok az sahnede yer alıyor. Yani bir Audrey Tautou filmi değil. Gene de onun yer aldığı bir filmi seyretmek çok güzel.


1 yorum:

  1. Bende Audrey Tautou için izlemiştim ancak çok küçük bir kaç sahnesi var ancak yinede sürpriz finaliyle şaşırtan bir film.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...