10 Ağustos 2012 Cuma

Heartburn (1986)


Meryl Streep ve Jack Nicholson’u baş rolde görür görmez hiç sorgulamadan ekran başına geçtiğim Heartburn, meğer yaşanmış bir öyküden beyazperdeye taşınmış. 108 dakikalık dram komedi / romantik türündeki filmin senaryosu, Nora Ephron’un aynı adlı eserinden uyarlanmıştır. Üstelik Nora Ephron, kitabını yarı otobiyografik bir roman olarak yazmış. Yönetmen koltuğunda Mike Nichols’ın oturduğu ABD yapımın hasılatı 25 milyon $’ın üstündedir. Mike Nichols’ı “The Graduate” filminden hatırlayabilirsiniz; kendisi Oscarlı yönetmendir. Filmin diğer özelliği ise Nicholson ve Streep’in ilk kez beraber rol aldıkları film olmasıdır!

Rachel, bir dergide yemek köşesi yazarıdır. Washington Post muhabiri olan Mark’la tanışır tanışmaz birbirlerine aşık olurlar ve evliliğe doğru ilerlerler. Yalnız Rachel evlilikten korkmaktadır, zira daha önce başından mutsuz bir evlilik geçmiştir. Çapkınlığıyla nam salan Mark, bir şekilde Rachel’i ikna eder ve evlenirler. Evliliği yürütmek adına Rachel her türlü özveriyi gösterir. Peki Mark gerçekten uslanacak mıdır?

Pek çok film müziklerine imza atan, Oscar, Grammy ve Altın Küre ödüllü Carly Simon, bu projenin de müzik çalışmalarını üstlenmiştir. Çok keyif verici, film dışında da dinlenesi bir çalışma olmadığı aşikar. Tabi dönemin kültürünü taşıdığı da kesin. Sanki konuyla birebir örtüşmemiş hissine kapılabilirsiniz seyrederken. Mekan, dekor, kostüm detayları çok başarılıdır. Özellikle mekan olarak seçilen ve bir türlü tadilatı bitmeyen evle, konunun bağdaştırılması harika düşünülmüştür. Korkuyla başlayan evlilik, sevginin gücüyle devam ediyor. Taşındıkları eski evin tadilatı ise onların evliliği gibi; arkalarında kırık dökük anılar bırakıp kalplerini tekrardan tazelemek isteyen çift ve bir türlü toparlanamayan bir mekan. Evlilikle beraber ev yeni görünüm kazanmaya çalışsa da asla bu süreç tamamlanamıyor. Artık çift de akışına bırakıp, bu durumu sorgulamıyorlar; tıpkı evlilikleri gibi.
Senaryoya gelindiğinde ise hayranı olduğum ve 26 Haziran 2012’de yeni kaybettiğimiz Nora Ephron’un kafasındaki sorunları birebir aktaramadığını hissettim. Sağlam konuyu bir türlü toparlayamamış da hep aynı notkaya dönmüş gibi geliyor. Giriş, gelişme var; sonuç yok. Senaryonun tıkanması kurguyla da kurtulamıyor. Senaristin kendi hikayesi olduğu için elbette bazı şeyleri açıkça dile getirmek istememiş olabilir. Lakin, kadın karakter o kadar arada derede ki ne yapmak istiyor, aslında ne yapıyor belli değil. Arada sıkışıp kalmış. Ne terk etmeyi göze alıyor maddi olanaklardan dolayı, ne de yaşananları kabullenebiliyor. Aslında çevremizde bu gibi hikayeleri çok duyuyoruz, belki de yaşıyoruz. Elindeki altın bileziği eşi uğruna bırakıp, sonra geri dönüşü olmayan yollara sapan kadınlar, çaresizlik içinde kıvranıp duruyorlar. Demek ki 1980li yıllarda da aynı şimdi de. İşin ilginç yanı sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada geçerli bir sorun. Hayalkırıklıkları, aldatma, evi bir çatı altında toplamaya çalışma, bölük pörçük olmuş aşk... İzlerken içinizde ne umut kalıyor ne de heves; özellikle kadınsanız.

IMDB’den 5.8, Rotten Tomatoes’tan da 50 alan projeye gelen eleştiriler pek olumlu değildir. Baş rollerdeki güçlü isimlere rağmen onlar da senaryonun azizliğine uğruyorlar. Nora Ephron’a pası atmak içimi cız ettirse de acı gerçek bu. Senaryonun uyarlama olduğunu düşündüğümüzde ister istemez kitaptan aktarımda mı problem var yoksa Ephron’un kafa karışıklığı daha doğrusu gönül yarası mı daha ağır bastı, merak etmiyor değilim.

Gülüşüne hayran kaldığım Jack Nicholson’ın gençlik halini seyredirken diğer yanda Meryl Streep’in güzelliği göz kamaştırıyor. Bu iki başarılı oyuncuyu yan yana görme şansını yakalamak için bile Heartburn’ü izlemeye değer!

2 yorum:

  1. Meryl Streep ve Jack Nicholson’u ana sayfada görünce zaten meraklandım baştan; ama yorumun çok olumlu değil gibi? İzlenilmeli mi, izlenilmemeli mi yani?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyuncular mükemmel. Senaryo ise bir yere ulaşamıyor, tıkanıyor. Mutlaka izle diyemeyeceğim. Ama sonuçta Streep ve Nicholson..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...