27 Ağustos 2012 Pazartesi

La Vie d'une Autre (2011)

The Life of Another / Another Woman's Life

Fransız filmlerinin vazgeçilmez oyuncularından Juliette Binoche baş rolde olur da seyredilmez mi? Ekim 2012’de Türkiye’de de gösterime girecek dram komedi / romantik türlerini kapsayan filmin yönetmen ve senaristi Sylvie Testud’tur. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olduğunu belirtmekte fayda var. 97 dakikalık yapımın baş rollerinde Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika, Daniele Lebrun yer alıyorlar. Bütçesi yaklaşık 6.5 milyon $ açıklanmıştır.

25 yaşındaki Marie, sevdiği adamın onu fark etmesini başarıp ilişkiye adım atmıştır. Sabah uyandığında ise nerede olduğunu anlamakta güçlük çeker. Ev, kılık kıyafet, herşey farklıdır; kendi bile. Üstüne üstlük bir de erkek çocuğu vardır. Sonunda öğrenir ki Marie 40 yaşındadır ve aşık olduğu adamdan boşanmak üzeredir! Hayalindeki aşkını kurtarmak için ise sadece 4 günü vardır.

Müzik çalışmalarıyla birlikte filmin temposu oldukça yüksek başlıyor. Olaylar ardı arında sıralanırken karakterleri, çevreyi tanımaya çalışıyorsunuz. Sonra bir anda her şey tepetaklak oluyor. Baş karakter Marie’nin hayatı değişiyor. Onunla birlikte sanki siz de uykudan uyanıyorsunuz ve bu bilinmeyen yaşama yelken açıyorsunuz. Marie bu heyacanı seyirciye aktarabiliyor. Hayatındaki maddi imkanların kat ve kat arttığını görürken onla birlikte siz de “Vay be, şansa bak” diyorsunuz. Hazırda sevimli mi sevimli bir erkek çocuk çıkıyor. Ardından olağanüstü bir kariyer... “Daha ne isteyebilir ki insan?” derken, uçurumdan aşağı hızlıca düşüyorsunuz. 25 yaşına dair hatırladığı son şey olan sevgilisi (şu anki kocası) ile boşanma arifesindedir. Senaryo bir anda tempo düşürüyor. Yalnız bu düşüklüğü başarısızlık veya konsantre eksikliği gibi düşünmeyin. Aksine gidişat değişirken filme daha çok bağlanıyorsunuz. Bu açıdan kurgunun başarılı olduğunu belirtmek gerekir. Sonlara doğru senaryoda bazı eksiklikler soru işaretlerini kafadan silemese de akılda kalıcı mesajlar bıraktığı aşikardır.

Mekan, dekor, kostüm detayları başarılıdır. Marie’nin 40 yaşındaki evinin dekoru ve manzarası göz alıcıdır. Marie’nin ofis dekoru, çalışanların kıyafeti ise hedefe ulaşıyor; olması gerekeni veriyor. İki ayrı dönemi ayırt etmekte Marie’nin kıyafetleri de oldukça dikkat çekicidir. Gençliğinde daha rahat/sportif giyinen Marie, iş kadını olduğunda elinden düşürmediği markalı çantası, topuklu ayakkabıları ve takım elbiseleriyle hayatının ciddi oranda değiştiğini gösteriyor. Aslında kıyafet üzerinden yaşam tarzlarının ne denli farklılaştığını ispatlayarak öyküye ısınmanızı da sağlıyor; gerçekçiliği arttırıyor. Hem de böyle hayal ürünü bir öyküde!
IMDB puanı şimdilik 5.6’dır. Fransa’da Şubat ortası, Amerika’da Nisan ortası gösterime giren film için henüz yeteri kadar yorum bulunmamaktadır. Film ayrıca “Another Woman’s Life” olarak da biliniyor. IMDB puanının az biraz üstünü hak ettiğini düşünerek, Fransız sinemasını ve özellikle Juliette Binoche’nin muhteşem oyunculuğunu görmek istiyorsanız kaçırmayın derim.

1964 Fransa doğumlu Juliette Binoche, 10 parmağında 10 marifet olan ünlülerdendir. Oyunculuğun yanı sıra, dansçı, şair, tasarımcı ve insan hakları kampanyalarında yer alan aktivistlerdendir. 1983 yılında başladığı sinema hayatına 45’ten fazla proje ve pek çok ödül sığdırmıştır. Fransız sineması dendiğinde akla gelen ilk kadın oyuncuların da başında gelmektedir. 7 Cesar adaylığı dışında “Three Colors: Blue” ile en iyi kadın oyuncu Cesar ödülü ve Altın Küre adaylığına, “The English Patient” ile en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar, Bafta ödülüne ve Altın Küre adaylığına, “Chocolat” ile en iyi kadın oyuncu Oscar, Bafta, Altın Küre adaylığına layık görülmüştür. Sanatçı bir aileden gelmesi yeteneğin kalıtsal olduğunu gösterirken, konservatuvar eğitimini başladıktan kısa bir süre sonra bırakmıştır. Gülüşü ve doğallığıyla dünya çapında oldukça büyük bir hayran kitlesi kazanmıştır. Bu filmde canlandırdığı karakteri pek çok kılığa rahatlıkla sokabiliyor. Ümitsizlikle devam eden hayatı bir anda muhteşem bir sona ulaşıyor. O anki yaşadığı mutluluğu mimik ve haraketleriyle o kadar güzel yanısıtyor ki ekrana, Marie’yle beraber siz de mutlu ve huzurlu oluyorsunuz. Zaman ilerledikçe yaşadığı zorluklarda ise tekrardan olağanüstü bir performans sergileyerek hikayenin içine sizi çekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...