30 Kasım 2012 Cuma

Kabuslar Evi: Kaçan Fırsatlar Limited (2006)


Kabuslar Evi’nin 5. filmi Kaçan Fırsatlar Limited’te bu sefer hırslı ve tatminsiz bir iş adamı baş roldedir. Yönetmen koltuğunda Uluç Bayraktar otururken, senaryoyu Çağan Irmak kaleme alıyor. 96 dakikalık korku gerilimin baş rollerinde Levent Üzümcü, Ali Düşenkalkar, Bennu Yıldırımlar var. Oyuncu kadrosu göz doldursa da seyrettiğim bölümlerin içinde (şimdilik 9 tane) en başarısız bulduğumdur.

Para ve kariyer konusunda açgözlülüğüyle herkese gına getiren Taner, büyük bir firmanın sahibidir. Eşi Filiz’se Taner’in aksine alçak gönüllü ve paranın hırsına kapılmayan bir ev hanımıdır. Mutlu bir evliliği olduğunu düşünen Filiz, eşinin arkasından çevirdiği dolaplardan habersizdir. Taner bir gün dergide çıkan “Kaçan Fırsatlar Limited Şirketi” reklamına takılır. Reklamı televizyonda da görmeye başlar. İşin tersi bu reklamı ne zaman görse kendine zarar vermeye çalışır. Filiz Taner’in dinlenmesi adına Kabuslar Evi’nde ufak bir tatil önerir. Taner zorla kabul etse de tatil öncesi gitmesi gereken bir yer vardır: Reklamı veren firma! Reddedemeyeceği tekliflerle karşılaşan Taner, bunun bedelinin farkında dahi değildir.

29 Kasım 2012 Perşembe

Kabuslar Evi: Tanıdık Yabancı (2006)


Kabuslar Evi’nin 4. hikayesi Tanıdık Yabancı’da bir annenin dramıyla karşı karşıyayız. 91 dakikalık korku gerilimin (ve biraz da dram) yönetmen koltuğunda bu kez Çağan Irmak yerine Uluç Bayraktar oturmaktadır. Senaryo ise Çağan Irmak’a aittir. Zuhal Gencer, Güler Ökten, Yıldız Kültür, Bilge Şen, Betül Arım oyuncu kadrosunu oluşturuyorlar.

Derya, çok kısa sürelik dikkatsizliği nedeniyle küçük oğlu Murat’ı kaybeder. Bu ölümü atlatamayan Derya, akıl hastanesine yatar. Aradan 5 yıl geçer ve tedaviye olumlu sonuç verdiği için taburcu olur. Annesinin yanına kasabaya geri döner. Emlakçı Sema’dan bir iş teklifi alır ve yolu Kabuslar Evi’yle çakışır. Yıllardır beklediğini o evde bulur.

28 Kasım 2012 Çarşamba

Kabuslar Evi: Hayal-i Cihan (2006)


Kabuslar Evi'nin 3. filmi Hayal-i Cihan’da güçlü oyuncu kadrosunun arkasında kafası karışık Cihan'ın hayatına şahit oluyoruz. Yönetmen koltuğunda Çağan Irmak otururken, senaryosunu da kaleme alıyor. 75 dakikalık korku gerilimin baş rollerinde Çetin Tekindor, Okan Yalabık ve Bilge Şen yer almaktadır.

Kabuslar Evi’ni kiralayan Cihan, eve girdiğinde her yeri darmadağınık bulur. Çok anlam veremese de yerleşir. Gece karanlığıyla evde gizemli olaylar kendini göstermeye başlar. Yalnız olmadığını düşünmektedir. Sonraki günlerde kasabadaki insanlara sorarak bu gizemi çözmeye çalışır. Fakat insanlar yardımcı olmaya pek niyetli görünmezler.

27 Kasım 2012 Salı

Kabuslar Evi: Son Dans (2006)


Kabuslar Evi’nin ikinci hikayesi Son Dans, geçmişte anıları kalan yaşlı bir kadını anlatır. 56 dakikalık (serinin kısalarındandır) projenin yönetmeni ve senaristi Çağan Irmak’tır. Hümeyra, Yetkin Dikinciler, Mahperi Mertoğlu, Mahir İpek ve Bilge Şen’in oynadığı korku gerilim, ilk hikayeye göre daha öne çıkıyor ve başarıyı yakalıyor.

Müyesser, zamanında lüks ve bolluk içinde yaşamıştır. Sevgilisi Selim Kore Savaşı’na gitmeden önce geri döneceğine dair söz vermiştir. Lakin aradan 50 yıl geçmiş; Müyesser başkasıyla evlenmiş, oğlu Mesut da taşralı Berna ile hayatını birleştirmiştir. Hayat Müyesser’e Mesut dışında istediklerini vermemiştir. Pişmanlıklarla dolu senelerin ardından tekerlekli iskemleye mahkum olur ve oğlunun işi nedeniyle Kabuslar Evi’ne taşınırlar. 50 yıl sonra bir tanıdık Müyesser’in kapısını çalar; son bir dans için.

26 Kasım 2012 Pazartesi

Kabuslar Evi: Takip (2006)



İlk çıktığı dönemde merakla tüm DVDlerini aramaya koyulduğum Kabuslar Evi serisinin halen bir kısmını seyredememiş olsam da arşivimde 8 tanesine yer bulabildim (belki bölümleri yayınlarken bitirmiş olurum). Seri, çoğunluğunu Çağan Irmak’ın yönetip kaleme aldığı televizyon dizisidir. 13 bölüm boyunca kişiler, konular, öyküler tamamen birbirinden farklıdır. Ortak iki nokta ise eski bir köşk ve bu köşkü kiralayan emlakçı Sema'dır. Kiracıların başına gelen gizem dolu ve doğa üstü olaylar aktarılır. Bu olayların pek çoğu da geçmişle bağlantılıdır. Türü korku gerilim olan projenin yapımcısı Şükrü Avşar’dır. Bazı bölümlerinde dram da işin içine girmektedir.

25 Kasım 2012 Pazar

Your Sister's Sister (2012)


Filmin adı, Emily Blunt’un yer alması ve konusu ilgi çekici geldiği için beklentimi fazla yukarıda tutmadan ekran başına geçtim. 90 dakikalık dram komedinin yönetmenliğini yapan Lynn Shelton, senaryoyu da yazmıştır. ABD yapımının baş rollerinde Emily Blunt’a Rosemarie DeWitt ve Mark Duplass eşlik ediyorlar. Temmuz 2012’de ABD’de gösterime giren filmin Türkiye gösterim tarihi henüz belli değildir. Sanki gösterime girmeyecek havası da var gibi. 125 bin $’lık bütçeye karşılık 1,6 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Tom’un ölümünün 1 yıl sonrasında erkek kardeşi Jack hala toparlanamamıştır. İki kardeşin yakın arkadaşı Iris, Jack’in kafasını dinlemesi için ailesinin deniz kenarındaki evlerine gitmesini önerir çünkü doğa içinde yalnız kalmak Jack’e iyi gelecektir. Zira Jack yaşadıklarından dolayı çalışmayı bırakmış ve maddi sıkıntı çekmektedir. Eve gittiğinde bir sürprizle karşılaşır: Iris’in kız kardeşi Hannah tek başına üzüntüden sarhoş bir şekilde karşısında durmaktadır.

23 Kasım 2012 Cuma

Korku Sineması (2007)

Korku Sineması ve Romeo Juliet kitap ayracım!


Herkesin az çok fikir sahibi olduğu korku türünün bir kitapta toplanması ilgi çekici görünüyor. Harika kapağı da bu merakı arttıran 238 sayfalık kitabın yazarları Colin Odell ve Michelle Blanc’tir. 2011 yılında Türkçe basımı Ali Toprak tarafından kaleme alınmıştır. Kalkedon Yayıncılık’tan çıkan eseri bütün kitapçılarda bulmak mümkün.

22 Kasım 2012 Perşembe

Sinemada Psikoloji: Anormal Davranışlar (2012)

Sinemada Psikoloji - Anormal Davranışlar

Kitabın adını görür görmez heyecanla sayfalarını karıştırdım ve hemen kasaya yöneldim. Benim için oldukça ilgi çekici bir konusu var: Bazı filmlerdeki karakterlerin kişilik bozuklukları, belli konular üzerinden listelenmiş! Üstelik bu kişilik bozuklukları da herkesin anlayacağı dil üzerinden açıklanıyor. Daha ne olsun?

20 Kasım 2012 Salı

Ruby Sparks (2012)

Hayalimdeki Aşk

İtiraf etmek gerekir ki filmin orjinal adından çok Türkçe’ye çevrilen adı insanın dikkatini çekiyor. Seyrettikten sonra bu çevirinin doğruluğuna onay veriyorsunuz. Güzel vakit geçirtiyor. 2 Kasım’da bizde de gösterime giren 104 dakikalık romantik komedi ve dramın yönetmen koltuğunda Jonathan Dayton ve Valerie Faris oturmaktadırlar. Yönetmen çifti “Little Miss Sunshine” filminden hatırlayabilirsiniz; Oscar almışlardı. ABD yapımının senaryosunu ise ayrıca baş rolde oynayan Zoe Kazan yazmıştır. Bunu filmi seyrettikten sonra öğrendim ve şaşırdım. Hikayeye bakış açım olumlu yönde etkilendi. Oyuncu kadrosu ise yan karakterlerle beraber daha da zenginleşiyor: Paul deno, Annette Bening, Antonio Banderas, Steve Coogan, Elliott Gould.

Genç yaşında yazdığı bir eser sonrası çok büyük bir başarı yakalayan Calvin, bu başarıyı koruyamamaktan korkmaktdır. Bu korku onun yeni bir kitap yazmasını engeller. Bir türlü eli harflere gidemez. İlhamı tekrar kazanmak adına kendince bir yol bulur: Kendinin seveceği hayali bir dişi karakter yaratır; adını da Ruby koyar. Sürekli yazar yazar yazar. Bir hafta sonra uyandığında Ruby salonda canlı canlı oturmaktadır!

18 Kasım 2012 Pazar

Brave (2012)

Cesur

Prenses Merida’nın buklelerini seyretmek için bile ekran başına oturtabilen Cesur, 7 Eylül’de gösterime girmiştir. 95 dakikalık animasyonun yönetmenliğini Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell, Julie Walters yapmışlardır. 3D tekniğiyle ekrana gelen ABD yapımının senaryosunu Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell, Orene Mecchi yazmışlardır. Seslendirmelerde Kelly MacDonald, Billy Connolly, Emma Thompson isimlerini görüyoruz. 185 milyon $’lık bütçesine karşılık 534 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Filmle ilgili düşüncelerimi paylaşmadan önce bilmeniz gereken önemli noktalar var:

- Pixar ilk kez bir kadın karaktere baş rol verdi! Prenses Merida Pixar’ın Disney masallarında kullandığı ilk karakterdir.
- Hazırlık aşaması 6 yıl sürmüştür.
- Merida’nın bukleleri için ayrı bir yazılım geliştirildi. Saçında 1500 tane bukle vardır ve vücut hareketleriyle orantılıdır.

16 Kasım 2012 Cuma

The Pacific (2010)


6 günlük Kurban Bayramı tatilinin 1,5 gününü The Pacific dizisine ayırarak üniversite yıllarıma geri döndüm J İşin içinde Tom Hanks olduğundan seyretmeye can atıp zaman bulamıyordum. Neyse ki 10 bölümlük olduğundan aradan çıkarıp merakımı giderebildim. Savaş, dram ve tarihi türlerini kapsayan ABD yapımının yönetmen koltuğunda Tim Van Patten, David Nutter, Jeremy Podeswa, Graham Yost, Carl Franklin, Tony To oturuyorlar. Yapımcıları ise göz kamaştırıcı: Steven Spielberg, Tom Hanks, Gary Goetzman! Toplamda 540 dakikalık dizinin senaryosunu Bruce McKenna, Robert Schenkkan, Graham Yost, George Pelecanos, Larry Andries, Michelle Ashford kaleme alıyorlar. 200 milyon $ bütçeyle çekilmiştir. Raflardaki DVD seti ve özel kutusu ise arşivlemek için insanı cezbediyor. Mart 2010’da gösterilmeye başlamıştır. En iyi mini dizi kategorisinde Altın Küre adaylığı vardır.

14 Kasım 2012 Çarşamba

Star Wars IV - V - VI (1977-1980-1983)

Yıldız Savaşları

Seyirci Koltuğu’ndan büyük bir itiraf gelecekse bunun Star Wars ile başlaması gerektiğine inanıyorum. Şimdiye kadar oturup hiç baştan sonra Star Wars seyretmemiştim. Bölüm bölüm bazı yerlerde denk gelsem de ve konuyu ana hatlarıyla, karakterleriyle bilsem de sinemasever olarak siftahı yeni yapabildim. Bilim kurgu ve epik uzay türlerini pek tercih etmeyen biri için aslında çok şaşılacak bir durum değil. Gene de sinemaya bu denli tutkuyla yaklaşırken biraz geç kalmış sayılır mıyım? Elbette hayır :) Sonunda “How I Met Your Mother”da Marshall ve Ted’in Star Wars diyaloglarını daha iyi anlayacağıma seviniyorum! Neredeyse herkesin seyrettiği serinin ilk 3 bölümünü detaylıca açıklamama gerek olmadığını düşünerek ufak özetler sonrası oyuncuların seri dışında neler yaptıklarına değineceğim. Gerçekten de ne yaptı Prenses Lia, Luke Skywalker, Han Solo, Chewbacca, R2-D2, Obi-Wan Kenobi, Darth Vader, C3-PO, Lando Calrissian, Yoda?

12 Kasım 2012 Pazartesi

Looper (2012)

Tetikçiler

Seyretmeye hiç niyetim yokken duyduğum yorumlar sonrası ilgimi çeken Tetikçiler, 12 Ekim’de gösterime girmişti. Yönetmen koltuğunda oturan Rian Johnson, ayrıca senaryoyu da kaleme almaktadır. 118 dakikalık bilim kurgu ve aksiyon türünün baş rollerinde Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Emily Blunt, Paul Dano yer almaktadırlar. ABD yapımının 30 milyon $ bütçesine karşılık 140 milyon $’a yakın hasılatı vardır.

Zamanlar arasındaki yolculuk, 2072’de yasa dışı olarak karaborsacılar tarafından kullanılmaktadır. Teknoloji patronları ne zaman birini aradan çıkarmak isteseler onu 2042’ye gönderip suikastçılarına öldürtmektedirler. Suikastçılardan Joe, bu yolla epey bir yol kat edip zengin olmuştur. Tek sorun bir gün gelecek zamandan yaşlı Joe’nun öldürülmesi için gönderilmesidir!

9 Kasım 2012 Cuma

Adem'in Trenleri (2007)


Arşivi karıştırırken Adem’in Trenleri DVDsini gördüm. Başarılı performanslarıyla tüm oyuncuları tekrar seyretmek adına ekran başına koyuldum. Yönetmen koltuğunda Barış Pirhasan oturuyor. Pirhasan’ı “Adı Vasfiye”, “Aaahh Belinda”, “Asiye Nasıl Kurtulur?”, “Kadının Adı Yok”, “Aşka Sürgün”, “Kurtuluş Son Durak” projelerinin senaristi olarak hatırlayabilirsiniz. 100 dakikalık dramın senaryosunu İsmail Doruk kaleme almıştır. Oyuncu kadrosu ise birbirinden etkileyici isimlerden oluşuyor: Cem Özer, Nurgül Yeşilçay, Derya Alabora, Asuman Dabak, Ezel Akay, Erkan Taşdöğen, Ümit Çırak, Yıldız Kültür, Güner Özkul, Veysel Diker. İtiraf etmem gerekirse Cem Özer’i ilk kez bu filmde başarılı buldum ve beğendim!

Küçük bir tren istasyonuna bir aylığına imamlık yapmak için Hasan Hoca, karısı Hacer ve küçük kızı Fatmacık’la gelir. İstasyon ahalisi karı kocanın halinden işkillenir çünkü hoca eşine ve kızına çok mesafelidir. Bundan dolayı kimse hocaya ısınamaz, karısına zulüm yaptığını düşünürler. Aslında karı kocanın sakladığı önemli bir sır vardır.

7 Kasım 2012 Çarşamba

Yeraltı (2012)


Seyirci Koltuğu’nda Zeki Demirkubuz haftası yapmış biri olarak, Yeraltı’nı sinemada izleyemediğimden üzülmüştüm. Neyse ki DVDsi raflardaki yerini aldı (benim raf malum D&R oluyor). 107 dakikalık dram, Nisan 2012’de gösterime girdi. Senaryo ve yönetmenlikte Zeki Demirkubuz imzası taşıyan filmin baş rollerinde Engin Günaydın, Serhat Tutumluer, Nihal Yalçın, Nergis Öztürk, Murat Cemcir yer alıyorlar.

Lafını hiç esirgemeyen, düşüncelerini olduğu gibi paylaşan memur Muharrem, hiç haz etmediği eski arkadaşlarının bir akşam yemeğine kendini zorla davet ettirir. Bu yemekte herkesin tahmin ettiği gibi Muharrem pek boş durmayacaktır. Bilinmeyen ise gerçeklerin dile gelebilmesidir. Eski hesaplaşmalar, mazide kalanlar tek tek o masaya dökülür.

5 Kasım 2012 Pazartesi

Şahane Misafir (2012)


Seyretmekten keyif aldığım “Hamam”, “Harem Suare”, “Cahil Periler”, “Karşı Pencere” gibi başarılı Ferzan Özpetek filmleri sonrasında Şahane Misafir için ekran başına geçmemek imkansızdı; hele de Cem Yılmaz oyuncu kadrosuna dahilken. Nisan 2012’de Türkiye’de gösterime giren dram komedinin yönetmen ve senaristi Özpetek, keyifli bir filme daha imza atmış; İtalyan filmlerinin vazgeçilmez insanı haline gelmiştir. 106 dakikalık İtalya – Türkiye yapımının baş rollerinde Elio Germano, Beppe Fiorello, Paola Minaccioni, Cem Yılmaz, Margherita Buy, Vittoria Puccini yer almaktadırlar.

28 yaşındaki genç Pietro’nun en büyük hayali oyuncu olmaktır. Hem bu nedenle hem de aşık olduğu insan için Roma’ya kuzeni Maria’nın yanına gider. Bir süre sonra kendine ev tutar. Fakat evden bilinmeyen sesler gelir. Korkuya kapılan Pietro anlar ki evde yalnız değildir, tam 7,5 hayali misafir vardır! Asıl soru ise; misafir olan onlar mı Pietro mudur?

4 Kasım 2012 Pazar

Son Osmanlı: Yandım Ali (2007)


Uzun Hikaye”yi sinemada izleyip çok etkilenince bir kez daha Son Osmanlı: Yandım Ali’yi seyretmeye koyuldum. Kenen İmirzalıoğlu her geçen gün performansını katlıyor, buna şüphe yok. 112 dakikalık tarihi ve savaş türündeki film, Suat Yalaz’ın aynı adlı çizgi romanından Baykut Badem ve Mehmet Soyarslan tarafından uyarlanmıştır. Mustafa Şevki Doğan’ın yönettiği filmin baş rollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Emin Boztepe, Engin Şenkan, Öner Erkan, Anna Babkova yer alıyorlar.

İstanbul işgal altındadır. Osmanlı pek çok cephede düşmanla baş ederken donanmadan terhis edilen külhanbeyi Yandım Ali, evli olan sevgilisini kaçırıp uzaklara gitme derdindedir. Ta ki büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’yla karşılaşana kadar. O andan sonra planları bir yana Kurtuluş Savaşı bir yana olmuştur. Devir mücadele devridir.

1 Kasım 2012 Perşembe

Moonrise Kingdom (2012)


Sinemaya gönül vermiş amatör bir seyirci olmanın dezavantajını Moonrise Kingdom gibi filmleri anlatırken yaşıyorum. Hikaye ve görsellik o kadar doyurucu ki bunu kelimelere dökmek için daha mı profesyonel olmak lazım, kararsızım. Bağımsız filmleriyle tanınan Wes Anderson, bunda önemli rol oynuyor. Yönetmen koltuğunda oturan genç yetenek Anderson, senaryoyu Roman Coppola ile kaleme alıyor. 94 dakikalık romantik / dram-komedinin oyuncu kadrosu ise görsel şöleni aratmıyor: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman. 25 Mayıs’ta Türkiye’de gösterime giren ABD yapımının bütçesi 16 milyon $’ken hasılatı 64 milyon $’a ulaşmıştır. Bu arada Moonrise Kingdom, 2012 Cannes Film Festivali’nin açılış filmiydi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...