28 Eylül 2012 Cuma

Resident Evil 1-5 (2002-2012)

Ölümcül Deney: İntikam

Alice hayatımıza gireli tam 10 sene olmuş! Dile kolay, bunca seneye 5 film sığdırarak türü sevenlerin vazgeçilmez serisi haline geldi. En meşhur video oyunlarından biri olan Ölümcül Deney, sinema uyarlamasıyla hatırı sayılır bir kitle elde etti. Neredeyse yeni nesil dahi ekran başına geçiyor. Serinin şimdilik son filmine girmeden önce hepsini tek tek özetlemek daha uygun olacak.

Resident Evil (2002): Umbrella Corporation, yeraltında oldukça gizli bir deney yapmaktadır. Genetikle ilgili yapılan deneyler esnasında ölümcül tehlikeye sahip bir virüs kontrolden çıkar ve tüm laboratuvar çalışanlarını et yiyen zombilere çevirir. Hedef zombileri kontrol altında tutmakken, özel bir operasyon birimi bu kontrolü sağlayan süper bilgisayar mekanizmasıyla savaşmak zorunda kalır. Ajan Alice, bu tehlikenin tüm dünyaya yayılmasını engellemeye çalışır.


Resident Evil: Apocalypse (2004): Alice korkunç bir rüyadan uyanır ve aslında yaşadıklarının gerçek olduğunun farkında varır. Virüsten bir şekilde kendini kurtarmıştır fakat şehir hala onun yardımını beklemektedir. Umbrella Corporation ise onun peşini bırakmaz; Alice’e inanılmaz güçler verir. Üstelik kendine katılan yeni üyeler de vardır. Şirketin yarattığı Nemesis adlı yaratık bir yandan, zombiler diğer yandan; Alice ve ekibi kıyasıya bir mücadeleye girer.

Resident Evil: Extinction (2007): Şehirler giderek güvenliğini kaybeder. Hayatta kalan bir grup birleşerek zırhlı bir konvoy oluşturur ve boş çöllerden geçerler. Virüs bulaşmayan insanları ararlarken karşılarına tekrar zombiler çıkar.

Resident Evil: Afterlife (2010): Alice son hız virüsten kaçıp dünyada sağ kalanları kurtarmaya çalışırken, Umbrella Corporation gücüne güç katmaktadır. Alice yalnız olduğunu düşündüğü sırada beklenmedik eski bir arkadaşını bulur ve yardım alır. Böylece Los Angeles’daki bir sığınağa ulaşır. Los Angeles ise zombilerle doludur.

Gelelim asıl konumuz olan son bölüme. Yönetmen koltuğunda oturan Paul W. S. Anderson, hem yapımcılığı hem de senaryoyu üstlenmektedir. 95 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Kevin Durand, Sienna Guillory, Shawn Roberts yer almaktadırlar. 65 milyon $ bütçeye karşılık şimdilik 137 milyon $ hasılat elde edilmiştir. Eylül’de gösterime girdiğini düşünürsek, hasılatın artacağı şüphesizdir.
Alice yıllardır verdiği savaştan şüphe duymaya başlar. Umbrella Corporation gücünü kaybetmeden tüm insanlığı zombiye çevirmeye devam eder. Şirketin gizlice yürütülen operasyonuna dahil olan Alice hem geçmişteki sırları ortaya döker hem de bu virüsü sonlandırmaya çalışır.

Serinin dört bölümünü seyretmiş biri olarak bilimkurgu türünün ideal bir örneğiyle karşı karşıya olduğumuzu ne yazık ki belirtemeyeceğim. Üstelik 3D kalitesiyle gösterime girmiştir. Bir kaç sahne dışında görsellikte bir başarı olduğu söylenemez. Daha önceki filmlere göre genel havası video oyuna çok benziyor. Simulasyonlar, dövüş sahneleri o kadar göze batıyor ki bir anda kendinizi bir oyun içinde hissediyorsunuz. Gerçi serinin hayranları için ideal olan bu sanırım. Sinema açısından bir doyuruculuğu yoktu. Senaryoya göz atıldığında diğer bölümlerine göre çok bir değişiklik yok. Sadece girişte Alice’in konuyu ufak çapta özet geçmesi hiç seyretmeyenleri veya bir iki bölüm seyredenlere yardımcı oluyor. Artık 5. bölüme gelince bu şart gibi de görünüyor. Mekan, dekor, kostüm konusunda video oyuna sadık kalınması gerektiğinden göz kamaştırıcı sahneler hem var hem yok sayılır. Simulasyonlarda kullanılan şehirler elbette dikkat çekiyor; her karesi ince ince düşünülüp tasarlanmış. Alice’le bazen aynı duyguyu bile yaşıyorsunuz. Gerçek hayat mı değil mi derken hikaye akıp gidiyor. Bu açıdan başarılı denebilir. Genele baktığımızda ise seri hafiften kan kaybediyor. Hasılat bunu ispatlamasa da devam filminde seyirciyi şaşırtacak ve doyuracak bir hikaye lazım.

IMDB’den 6, Rotten Tomatoes’tan 27 alan projeye gelen eleştiriler hafif bir bıkkınlık havası estiriyor. Üstelik film bittiğinde devamının da geleceği sinyallerini veriyordu. Alice’e artık huzurlu bir hayat vermek gerekmez mi sizce de? Gerçi yönetmen ve yapımcı Anderson bu filmin gişesinden memnun kalırsa seriyi 6. filmle bitirmeyi düşünüyor. Bakalım paranın tadını aldıktan sonra bitirebilecek mi?

Magazinlik haber olsa da filmin gidişatında önemli yere sahip bilgi vermek gerekiyor. Anderson 2002 yılında Milla Jovovich’le sette tanışır ve beraber olmaya başlarlar. Ardından 2009’da evlenirler ve bir kız çocuğu sahibi olurlar. Anderson hem ününe ün katmış, hem de özel hayatını bu seri sayesinde taçlandırmış. Aynı şey elbette Jovovich için de geçerli. Seri bir bakıma ikisinin de miladı olmuştur.

Resident Evil’deki performansını hala beğenemediğim Jovovich’in aksine 1978 ABD doğumlu Michelle Rodriguez’in çok daha başarılı bir oyuncu olduğuna inanıyorum. Belki bunda “Lost” dizisinin etkisi vardır. “The Fast and the Furious”, “S.W.A.T.”, “Fast & Furious”, “Avatar”, “Battle: Los Angeles” gibi bilinen aksiyon filmlerinde yer alan oyuncu, oynadığı her karakterin hakkını veriyor. Henüz çok ciddi ödül ve adaylıklara sahip olamasa da sağlam yollarda ilerlediği şüphesiz.


8 yorum:

  1. Tam benlik filmlerden birisi AMA ... Tüm seriyi izleyen birisi olarak hakikaten bıkkınlık verecek dereceye geldi diyebiliriz.Bir yerden sonra bitirin artık demek istiyorsunuz.
    Aslında bakarsanız 10 tane bölüm de çekilse izlerim ancak insan senaryoda farklılıklar bekliyor bölüm sayısı çok olunca.
    Ama yine de benim açımdan lzlenesi...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son filmde senaryo neredeyse yoktu. Aslında alt yapısı vardı fakat çok öne geçememiş. Ne görüntüler, ne kurgu, ne senaryo. Ciddi bir düşüş var gerçekten de.

      Sil
  2. İlk defa Milla Jovoviç'i ve Ölümcül Deney'i izlediğimde nasılda filmin etkisinde kalmıştım... Ya ozaman biz gençtik güzel geldi ya da ilk film harbiden çok güzeldi çözemedim. Sanki 3 ncü filmle birlikte seri her nekadar görsellikte kendini kanıtlasada genel itibariyle düşüse geçti gibi. Nedense yeni filmi öyle vizyona girsede izlesek diye hiç beklemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az kaldı az, kısmetse 6'da bitirir tabi para tatlı gelmezse :)

      Sil
  3. Tüm seriyi bir yazıda ele alman çok iyi olmuş. 6. filmle seri sonlanacakmış ama ben ilk film dışında pek sevemedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6. film 5'in gişesi iyi olursa sonlanacakmış yazıda belirttiğim gibi. Şu anda gişe fena durmuyor. Daha fazlası gelirse suyu da çıkar sanırım :)

      Sil
  4. Uzadıkça bozuluyor galiba, sevdiğim bir seriydi bu, son film o kadar da iç açıcı değil demek ki... Bakalım izleyelim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...