18 Eylül 2012 Salı

Rekin Teksoy’un Türk Sineması (2007)

Rekin Teksoy'un Türk Sineması
En önemli sinema araştırmacılarımızdan ve eleştirmenlerimizden biri olan Rekin Teksoy, Türk sineması için bilgi deposu kıvamında mini bir kitap hazırlamıştır. 1928 doğumlu Teksoy, çevirmenlik, yazarlık ve eleştirmenlikle dolu bir kariyer yapmıştır. Bu kariyerini “İtalya Cumhurbaşkanı Kültür Şövalyeliği”, “Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü”, “İtalyan Senatosu Çeviri Ödülü"yle taçlandırmıştır. Toplamda 23 çevirisi olan Teksoy, 30 Mayıs 2012’de aramızdan ayrıldı. Kitabı daha önce almış olsam da vefatının ardından okuma fırsatı bulabildim. Oğlak Yayıncılık’tan çıkan 252 sayfalık kitap, Türk sinema tarihini özetleyecek şekilde bilgi aktarıyor.
Okumanızı tetiklemesi için kitabın bölümlerini aşağıdaki gibi yazıyorum:

Türkiye’de Sinema Öncüleri
Türkiye’de Sinemanın Kurucusu: Muhsin Ertuğrul
Muhsin Ertuğrul’dan Yeşilçama
Yeşilçam’ın Yükselişi ve Çöküşü
Yeni Bir Sinema Kuşağı
Dizin
Kaynakça
Dünya Sinema Tarihi Kronolojisi

Afiş ve fotoğraflarla dolu kitabın dizin ve kaynakça bölümü ansiklopediden farksızdır. Zaten 111. sayfadan itibaren dizin, kaynakça ve dünya sinema tarihi kronolojisi başladığından kitabın önemli kısmı bu bilgilere dayanıyor. Anlatımda sadece kronolojik açıklamalar yok elbette. Türk sinemasının siyasal, kültürel ve ekonomik ortamlara göre şekillendiğini detaylıca yazıyor. Beklemediğiniz insanların aslında Türk sinemasına kazandırdıklarını da (örn: Ferdi Tayfur!) gözler önüne seriyor. Sinemayla bu denli iç içe geçen bir yaşamdan özet geçer gibi okumak çok keyifli. Dönüp dönüp bakılabilecek bu kitabın sinemaseverlerin arşivinden olmasında fayda var. Tabi bu arada bilgi çokluğu zaman zaman konsantrasyonu bozabiliyor. Öykü gibi anlatım yok, tasvirler bulunmuyor. Zamanın meşhur siyah kapaklı Meydan Larousse ansikolopedilerinin minyatür halini düşünün ve sayfaları ardı ardına çevirin. Türk sinemasını yakından takip etmiyorsanız bile belki sizin için güzel bir başlangıç olabilir. Hem de siyah beyaz filmlerden itibaren Türk sinemasına giriş yapabilirsiniz. Fotoğraflar dahi sizi kendine çekebilir.

Kitabın beyaz kağıt tercihi okumayı kolaylaştırıyor. Ayrıca afişlerin de kuşe kağıda basılması ilgiyi arttırıyor. Okurken sürekli cümlelerin altını çizmek istiyorsunuz. Önemli bilgi o kadar çok ki bir süre sonra bırakmaya yeltenmek işten bile değil. Bu kitabı okuduktan sorna hala fırsat bulamadığım “Rekin Teksoy’un Sinema Tarihi”ne kavuşmayı bekliyorum. 1000 küsür sayfalık olması gözümü hala korkutmuyor değil tabi J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...