1 Ekim 2012 Pazartesi

12 and Holding (2005)

Yaş 12

D&R’da görüp meraktan aldığım DVDler listesinin son üyesi Yaş 12, ergenliğe giren çocukların düşüncelerini büyüklere yansıtan bir projedir. Yönetmenliğini Michael Cuesta’nın yaptığı dramın senaryosu ise Anthony Cipriano tarafından yazılmıştır. 95 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Conor Donovan, Zoe Weizenbaum, Jesse Camacho, Jeremy Renner yer almaktadırlar.

İkiz kardeşler Rudy ve Jacob’un karakterleri çok farklıdır. Rudy dışa dönük ve karizmatikken, Jacob yüzündeki doğum lekesi yüzünden hep arka planda kalmış sakin bir çocuktur. Arkadaşları Malee de psikolog bir annenin ve uzakta olan bir babanın çocuğudur. Obez aileden gelen Leonard ise kilolarıyla boğuşmaktadır. Bu grubun başına bir gün beklenmedik bir olay gelir ve hepsi kendi çıkışını aramaya koyulur. Ergenliğe geçişte yaşanan çoğu zorlukları oldukça gerçekçi bir gözle seyrettirirler.


Müzik çalışmalarını Pierre Földes’in yaptığı proje, konu itibariyle başarılı sayılır. Hayata 12 yaşındaki çocukların gözünden bakmanızı sağlıyor. Yetişkinlere göre daha farklı çözümler, sonuçlar elde edebilecekken o yaşta duyguların ve mantığın nasıl çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Diğer yandan, 12 yaşa rağmen bir yetişkinden farksız tutku dolu sevgi ve nefret kavramlarını da yaşıyorlar. Tabi ki sadece yollar farklı. Çocukların aileleri ve yaşıtlarıyla ilişkileri etkileyici şekilde irdeleniyor. Olayların hiç biri sıra dışı değil, herkesin başına gelmiş, gelebilecek türden hikayeler kaleme alınıyor. Bu yüzden empati kurma ihtimaliniz yüksek. Tabi ki bu sıradan olduğunu da düşündürmesin. Grubun içindeki çocukların hikayeleri farklı, bunların bağlanması ise biraz eksiklik hissi yaratıyor. Aslında kurgu düzgün olsa da birbirine geçişler az biraz tökezliyor. Yavaş ilerleyen filmde mekan, dekor, kostüm tasarımı oldukça doğal, herhangi bir ilgi çekiciliği yok. Kasabanın genel havası ise çocuk filmine daha uygun olarak tercih edilmiştir.
Yaş 12, IMDB’den 7.5 puan almıştır. Gereğinden fazla puan verildiği şüphesiz. Gişede bile istediğini bulamazken 6’dan fazla alabileceğini düşünmüyorum. Boş zamanınızda çocuk psikolojisine göz atmanız için seyredilebilir. Akıcılığı çok olmasa da vasat üstü sınıfa sokabilirsiniz.

Filmin baş rollerindeki çocukların yanında en dikkat çeken oyuncusu ise 1971 ABD doğumlu Jeremy Lee Renner’dır. Aktörlük dışında müzisyenlik kariyerine de sahip olan Renner’ı pek çok film ve TV dizisinden hatırlarsınız. Başlıcalarını saymak gerekirse; “S.W.A.T”, “North Country”, “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford”, “28 Weeks Later”, “The Hurt Locker”, “Thor”, “The Town”, “Mission: Impossible – Ghost Protocol”, “The Avengers”, “The Bourne Legacy”. “The Hurt Locker” ile en iyi erkek oyuncu Oscar, Bafta adayı, “The Town” ile de en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar, Bafta ve Altın Küre adayı olmuştur. Filmde küçük bir kızın karşılıksız aşkıyla hayata bakışını değiştirirken o duyguları harika aktarıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...