19 Ekim 2012 Cuma

What to Expect When You’re Expecting (2012)

Dikkat Bebek Var

Beklentimi vasat seviyesinde tutarak, sırf oyuncu kadrosu nedeniyle izlediğim Dikkat Bebek Var, herhangi bir vaatte bulunmayarak 110 dakikanızı sizden alıyor. Heidi Murkoff’un aynı adlı eserinden Shauna Cross ve Heather Hach tarafından uyarlanmış, Kirk Jones tarafından kayıt altına alınmıştır. ABD yapımı romantik komedinin baş rollerinde Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Chace Crawford, Brooklyn Decker, Anna Kendrick, Dennis Quaid, Chris Rock, Ben Falcone gibi kalabalık bir kadro bulunmaktadır. 40 milyon $ bütçesine karşılık 80 milyon $ hasılat elde edip, Türkiye’de Mayıs ayında gösterime girmiştir.

Filmde 5 ayrı çiftin bebek bekleme aşamasında yaşadıkları anlatılıyor. Biri evlatlık alma çabasında, biri kariyer mi çocuk mu düşüncesinde, biri kendinden oldukça yaşlı kocasından ikiz beklemekte, diğer çiftin baba adayı ise bu yaşlı kocanın oğlu, sonuncusu ise beklenmedik bir anda beklenmedik birinden hamile kalmıştır. Hamileliğin en zor anları hepsi için başlamıştır!

Hafiften kafa yorucu müzik çalışmalarını Mark Mothersbaugh üstlenmektedir. Senaryonun vasatlığını mı kurgunun yetersizliğini mi kapamak istemiş, belli değil. Her çiftin öyküsü ayrı ayrı gayet izlenebilir olsa da hepsi bir anda yüksek doz almış gibi hissettiriyor. Hem aralarında bağ kurmak çok güç, hem takip etmek. Uyarlama senaryo olsa da çiftlerin sayısı azaltılamaz mıydı düşüncesi aklımı kemirip durdu. Zaten hamileliğin psikolojik yönü ağır basıyor; bir de 5 çift toplam 10 kişiyi seyretmek insanı çocuk sahibi olmaktan bile bıktırabilir. Filmin amacı bunun tam tersi ama hikayelerin toparlanamaması bunu hissettiriyor. Eleştirim genelde olumsuz yönde görünse de, süre hızla akıyor. Mizahi yönü hiç yabana atılır cinsten değil. Konunun kabul edeceği kadar espriler, duygusallıklar mevcut. 5 çiftin olması görünürde kafa yorsa da farklı kesimlere hitap edilmesini de sağlıyor.

Mekan, dekor, kostüm tasarımları ise tam bir hamile dönemini destekliyor. Kadınların kostümleri, makyajları, babaların veya adayların taşıdığı bebek malzemeleri biraz abartılı olarak kullanılıyor. Belki o döneme dahil olmadığım için bana fazla geldi. Renk ve kontrast ayarları başarılıdır. Gebelik dönemini en canlı ve temiz görüntülerle ekrana yansıttıkları şüphesiz.
IMDB’den 5.4, Rotten Tomatoes’tan 22 alan filme gelen eleştiriler, çok iyi görünmüyor. Sinema açısından kalitesi tartışılabilir. Bir yanda dram kokusu varken diğer yanda sulu esprilere kaçılıyor. “Bu ikisinin birleşimi hayatın ta kendisi değil mi zaten?” diye düşünecek olursanız televizyon dizilerinde bunları yeteri kadar izleyebilirsiniz. Tüm bunların yanında ortada bir gerçek var: Bütçesinin tam iki katını kazanmıştır. Eğer amaç para kazanmaya yönelikse, yapımcı zaten cebini doldurdu. Sinemasal açıdan bir şeylere imza atılmak istendiğine pek inanılmaz zaten.

Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks başta olmak üzere başarılı oyuncular filmin seyirliğini elbette arttırıyorlar. En azından vasat performanslar görmüyorsunuz. Karakterlerle oyuncuların dağılımı ise en az oyuncular kadar etkileyicidir; oyuncular üzerinde sırıtmıyor. 1974 ABD doğumlu Elizabeth Banks, romantik komedi ağırlıklı projelerin aranılan ismidir. 40’tan fazla sinema projesinde yer almıştır. Bunların içinde öne çıkanlar ise şöyle: “Seabiscuit”, “Spider-Man” serisi, “The 40-Year-Old Virgin”, “Definitely, Maybe”, “The Hunger Games”. Hamile olmadan önce anneliğin en güzel yanlarını gören, hamilelik esnasında ise hiçbir şeyin görüldüğü veya tahmin edildiği kadar kolay olmadığını en trajik haliyle aktarıyor. Rolüne çok yakışıyor.


2 yorum:

  1. Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum, ben de eğlenceli bir film izlerim diye oturup acayip sıkılmıştım. Konu dağınık hiçbir şeye tam odaklanamıyor. Hamile olmama rağmen empati kuramadım karakterlerle. Bence vakit kaybıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, beklentiyi yüksek tutmadan seyretmek gerekiyor..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...