30 Haziran 2012 Cumartesi

Two Men in Town (1973)


Şehirde İki Adam

Bu yaşıma kadar baş rolünde Alain Delon filmi izlemediğim için kendi kendime hayıflanırken, D&R’da gördüğüm Alain Delon DVD setini hiç düşünmeden aldım. Setin içinde izlediğim ikinci film (ilk izlediğim "Katillere Af Yok"u sevemedim, o yüzden yazmayı tercih etmiyorum) Şehirde İki Adam, dram ve polisiye türlerinde etkileyici bir projedir. 30 filme imza atan Jose Giovanni, hem senaryoyu kaleme alıyor hem yönetmen koltuğunda oturuyor. 100 dakikalık Fransız/İtalya yapımında efsane oyuncular Jean Gabin ve Alain Delon’a, Mimsy Farmer, Michel Bouguet, Gerard Depardieu eşlik etmektedirler. Gerard Depardieu’yu ilk kez bu kadar genç ve zayıf görmek çok şaşırtıyor!

Banka soyguncusu Gino, cezasının bitmesine 2 sene kala iyi niyetli hapishane eğitmeni Germain sayesinde şartlı tahliye edilir. Germain’in de aracılığıyla küçük bir kasabaya yerleşir, iş bulur. Geçmişini ve çevresini tamamen geride bırakır. Fakat geçmişi onu bırakmaz ve talihsizlikler ardı arkası kesilmeden gelir. Bir de işin içine eski hayatına döneceğine inanan polis müfettişi Goitreau girince Gino çaresiz kalır.

70’ten fazla projenin müzik çalışmalarını üstlenen Fransız müzisyen Philippe Sarde, bu filmi beğenmemde büyük katkı sağladı. Oldukça yüklü drama sahip projeyi daha hissiyatlı hale getiriyor. Diğer yandan, olayı dramatize etmeden, göz yaşlarına sebep vermeden sahneleri yumuşatarak izlettiriyor. Mekan, dekor, kostüm detayları elbette 2000li yılların gözüyle çok güzel görünüyor. Gidilen piknik alanı, kullanılan otel odası, evler konuya uygun olarak seçilmiştir. Gerçekçilikten saptırmıyor. Senaryoya gelindiğinde ise Gino karakterinin zamana yayılarak seyirciye net şekilde anlatıldığına inanıyorum. Suçlu bir kişinin zamanla doğru yolu bulması; daha doğrusu yaptıklarından pişman olmasını seyrederken çevrenin ne kadar önemli bir faktör oluşturduğunu görebilirsiniz. Geçmiş çok aydınlatılmasa da (çünkü o karakterin karanlık yüzü ve Gino’nun ağırlıkla iyi tarafı ortaya çıkarılmaya çalışılıyor) asıl suçun çevreye atılması karakteri su yüzüne çıkarıyor. Geçmişteki çevresi iyi olsaydı sonraki dönemi gibi Gino temiz bir hayat yaşayabilirdi. Tüm bunların yanında, temiz hayatını olumsuz yönde kışkırtan insanlar ve olaylar Gino’nun içindeki karanlık tarafı bir iki sahneyle ortaya çıkarıyor ve sabrını sonuna kadar zorluyorlar. Tüm bu detaylar, senaryonun başarısını arttırıyor. Karakter sayısı pek azımsanmayacak olsa da pek göze batmıyor. Germain’in çocukları – özellikle kızı- filme renk katsa da filmi asıl konudan biraz saptırdığına inanıyorum. Karakter bir sonuca vardırılmadan öylece kalıyor. Kurgu ise daha sakin ve kafa kurcalamadan yapılmıştır. Geçmişe gidişler, iç hesaplaşmalara yer verilmemiştir. Diyaloglar sayesinde bunları öğrenme şansı bulabilirsiniz.
1935 Fransa doğumlu ünlü oyuncu Alain Delon, 70’in üzerinde projede yer almıştır. Yakışıklılığı ile dillere destandır. “Erkek Brigitte Bardot” lakabı bile vardır. Bir çok kez Cesar Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu adaylığına layık görülmüştür. “Notre Histoire” ile de bu ödülü kazanmıştır. 45. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Onur ödülünü de almıştır. En son “Asterix at the Olympic Games” filminde oynayan Delon’u seyretmek apayrı bir keyif. Gino karakterinin azmiyle seyirciyi umutlandırıyor; üst üste gelen tersliklerle de çaresizliğine isyan ettiriyor. Yaşanılan tüm olayları gerektiği duygularla aktarıyor. Fiziksel özellikleri yanında performansı ile de göz dolduruyor.

Filmin bir diğer efsane oyuncusu Jean Gabin ise 1904-1976 yılları arasında yaşamıştır. Paris’te doğan oyuncu 80’den fazla filmden rol almıştır. 1928 yılı itibariyle girdiği sinema dünyasında adını en üst basamaklara kadar çıkartıp, Berlin Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü 2 kez almıştır. Canlandırdığı karakterler daha çok antikahramanlar olmuştur. Kalp krizinden ölen oyuncu, öldüğü sene bile filmde rol almıştır. 1987’de Cesar Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

6 yorum:

  1. Yoğunluktan bu yazını kaçırmışım şimdi gördüm. Bilmediğim bir Alain Delon filmi. o bakımdan yerinde bir tercih olmuş diyebilirim. güzeldi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bilmediğim Alain Delon sinemasına girince peş peşe izlemeye başladım. Bir tane daha gelecek :)

      Sil
  2. Teşekürler, Çok güzel paylaşımlarınız var. Blogtaki yazılarınızı izliyorum. kurusıkı silah modelleri diye bir sitem var yazılarınızı burdada paylaşmak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler fakat sadece kendi blogumda yazmayı tercih ediyorum şimdilik.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...