21 Eylül 2011 Çarşamba

Bridesmaids (2011)

Nedimeler

Türkiye’de Eylül başında gösterime giren Nedimeler, ABD yapımı 125 dakikalık bir komedi filmi. Yönetmenliğini “The Office” dizisinin birçok bölümünü yöneten Paul Feig yaparken, senaryoyu Annie Mumolo ve Kristen Wiig kaleme almaktadırlar. Kristen Wiig’e Rose Byrne, Maya Rudolph, Melissa McCarthy, Ellie Kemper ve Chris O’Dowd’un eşlik ettiği projenin bütçesi 32,5 milyon $ olarak açıklanırken hasılatı da 283 milyon $’ı geçmiş durumda! Tabi bu hasılatı duyduktan sonra ister istemez filmin çok başarılı bir komedi olduğunu düşünmek işten bile değil.  Bir çok eleştirmen tarafından da olumlu tepkiler alan filmi ne yazık ki çok eğlenceli ve komik bulduğumu belirtemeyeceğim.

Ailesinde, işinde, özel hayatında ve arkadaş ilişkilerinde çok başarılı olamayan orta yaşlardaki Annie, her geçen gün dibe vurmaktadır. En yakın arkadaşı Lillian da nişanlanınca hayatı alt üst olur. Baş nedime olması için gelen teklif üstüne diğer nedimelerle birlikte hem Lillian’ın düğünü organize etmeye çalışır hem de hayatını daha berbat bir hale sokar!

Afişe ve ismine bakarak bunun kolayca düğün öncesi bir film olduğunu düşünebilirsiniz lakin ortada muhteşem kostümler, saç ve makyaj tasarımları göremeyeceksiniz. Aşkın en cici bici halleri de yok, hatta damat neredeyse görünmüyor bile. Film düğün arifesinden çok orta yaş bunalımındaki bir kadının hayatını sorgulamasını, kıskançlığını, başarısızlıklarıyla yüzleşmesini başarılı olarak ele alıyor. Senaryoda herhangi bir yaratıcılık bulunmamaktadır. Dekor ya da mekan tasarımları ise bu türe göre başarısız denebilir. Komedi sahneleri olarak düşünülen dakikalar da ne yazik ki kahkahalar boğamıyor sizi. Bazı sahneler (uçak, nikah konuşması) gereğinden fazla uzatılarak sıkıcı hale getirilmiş. Hatta bir komedi filminin 125 dakika olması bile başlı başına bir hata diye düşünüyorum. Kadro oldukça kalabalık ve gereksiz karakterler seyirciyi uzaklaştırabiliyor. Örnek olarak Annie karakterinin ev arkadaşı ve onun kardeşi verilebilir. Üstelik bu karakterler hiç de komik değil; öyküye de bir anlam katmıyor. Düğün öncesi bir öykü olduğu için akla “The Hangover” serisi gelebilir. Komedi türünde onun kadın versiyonu olsaydı aslında oldukça güldürebilirdi. Fakat  o da yok! “The Hangover”da ince düşünülen bir senaryo ve ayrıca filmi destekleyen eğlenceli bir müzik var. Her ne kadar onda zaman zaman iğrenç sahneler olsa da bir erkek kadro ağırlığı içinde bu itici gelmiyor. Kadınların olduğu bir filmde ise bu hem iddiasız hem de oldukça rahatsız edici geliyor.
Filmin genel kurgusu ve senaryosu çok cazip gelmese de oyuncu kadrosunun oldukça başarılı olduğunu kabul etmek gerekir. 1973 New York doğumlu Kristen Wiig, sinemadan çok TV’den tanınan bir komedyen ve oyuncudur. “Forgetting Sarah Marshall”, “Ice Age: Dawn of the Dinosaurs”, “How to Train Your Dragon”, “All Good Things” projelerinde yer alan oyuncu, daha çok “Saturday Night Live” TV programından tanınmaktadır. Kristen Wiig dışındaki Rose Byrne, Maya Rudolph, Melissa McCarthy, Ellie Kemper ise projeye rağmen bir komedi filmine göre başarılı performans sergiliyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...