20 Eylül 2011 Salı

Noise (2007)

İçimdeki Gürültü
Gene afişine kapılıp da aldığım bir film ile karşı karşıyayız! Türkiye’de gösterime girmeyen Avustralya yapımı 108 dakikalık Noise, genellikle dizi yönetmenliği yapan Matthew Saville’nin yönettiği ve kaleme aldığı bir polisiye dram filmidir. İçinde gerilim sahneleri de barındıran proje, 2007 Sundance Film Festivali’nde jüri ödülü adaylığı da kazanmıştır. Baş rollerinde Brendan Cowell, Henry Nixon, Luke Elliot ve Katie Wall’ın yer aldığı film ayrıca Avustralya Film Enstitüsü Ödül Töreni’nde en iyi film, yönetmen, senaryo ve aktör dallarında ödülleri toplamıştır. Tabi bu ödüller gene de filmin dünya çapında (Türkiye de dahil) ön plana çıkması ve gösterime girmesi için yeterli olmamıştır.

Metroda yaşanan kanlı katliam sonrasında yerel halk kendini toplamakta güçlük çeker. Polis gözlerini dört açıp halkın korkusunu en aza indirgemeye çalışırken, kendi halindeki genç bir polis olan Graham, şüpheleriyle ve kafasının içindeki ses (çınlama) ile uğraşmaktadır. Graham’a da bu araştırma ile ilgili görevi için bir bekleme nöbeti verilir.

Türü polisiye ve gerilim gibi görünse de ortada Hollywood tarzı oradan oraya koşuşan dedektifler, kafada balonlar çıkartan dosyalar, ölenlerin ya da araştırılanların kocaman fotoğraflarının yapıştırıldığı beyaz bir tahta yok. Aksine, oldukça naif ilerleyen bir araştırma mevcut. Yörenin sakinliği sanki polisleri de ele geçirmiş gibi. Diğer yandan, bu sakinlik hafif bir gerilim de yaratmıyor değil. Ufak çapta “Katil kim?” sorusu beyinde dolanıyor. Eğer filmin türünü dram ve gerilim olarak alırsak müzik iç güveysinden hallice sayılabilir. Polisiye olarak alırsak da Hollywood’dan alışık olduğumuz müzikle benzerlik bulunmadığından vasat sayılabilir. Senaryoda olağanüstü bir yaratıcılıkla karşılaşmak güç fakat bu onu kötü de kılmıyor. Gene de yavaş ve yavan (!) ilerleyişi zaman zaman ilgiyi dağıtıyor. Çok fazla kurgu gerektirmeyen bir senaryosu var. Kısa kısa geri dönüş sahneleri barındırsa da çok aşırı heyecan yarattığı söylenemez. Diğer yandan, göze hitap eden dekor, kostüm ya da mekan detayları bulunmuyor. Gerçi bu tür için aranan özellikler arasında bunların yer alması da beklenemez. Aşırı şaşırtan bir sonu olmasa da senaryosu filmi ayakta tutan en önemli etkendir. Boş zamanda izlenebilecek alternatif bir film olabilir eğer Avustralya yapımı filmlerden bir tane izlemek isterseniz.
Kadroya gelince; genelinde Avustralyalı oyuncular tercih edilmiş. 1976 doğumlu Brendan Cowell, diğer oyuncular gibi ağırlıklı olarak daha önce bir çok TV dizisinde yer almıştır. Brendan Cowell, filmin dram olan parçasına göre başarılı bir performans çıkarmış. Zaten durağan bir karakteri canlandırdığı için yüz ifadeleri ve mimikleri ön planda olması gerekiyordu. Bu açıdan da tatmin edici bir beceriye sahipti. Özellikle kulak çınlaması sahnelerinde Cowell kadar seyirci de rahatsız oluyor! Kulak çınlamasını siz de hissediyorsunuz ve bitmesi için neredeyse dua ediyorsunuz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...