7 Eylül 2011 Çarşamba

Nanny McPhee (2005)

Sihirli Dadı
Oyuncuların adı sayesinde izlenmeyi bekleyen Nany McPhee, çocuk filmi olmasına rağmen büyüklere de keyifli vakit geçirtebilecek bir yapım görünüyor. Yönetmen koltuğunda Kirk Jones otururken, Christianna Brand’ın “Nurse Matilda” kitabından uyarlanan senaryoyu Emma Thompson ele alıyor. Ana rollerde senarist Emma Thompson, Colin Firth, Angela Lansbury ve Kelly McDonald yer alıyor. ABD, Birleşik Krallık ve Fransa yapımı olan 97 dakikalık projenin 25 milyon $ bütçesi katlanarak 120 milyon $’dan fazla bir hasılata ulaştı.

Yaramazlıkta kimsenin geçemeyeceği yedi çocuğa sahip olan Bay Brown, eşini bir sene önce kaybetmiştir ve çocuklarına dadı yetiştirememektedir. Ayrıca maddi olarak da sorunlar yaşayan Bay Brown, bir akrabasının da ısrarıyla maddi yardım alabilmek için evlenmek zorundadır. Hem çocuklarıyla, hem maddi sıkıntıyla hem de evlenmek için eş arayışıyla uğraşan bu babaya yardım ise mucizevi bir şekilde dadı McPhee’den gelir. Çocuklara bakmak için gelen dadı, tüm hayatlarını değiştirecektir.

Filmin ilk dakikalarından itibaren şaşırtacak bir senaryo benzerliğini anımsayacaksınız. Filmin adını bulamadım fakat zengin bir adam olan Ediz Hun, 6 (ya da 7) çocuğa sahiptir. Hepsi de birbirinden yaramazdır, kaç kez dadı değiştirmişlerdir ve ayrıca babalarının evlenmesi asla istemezler. Canından bezmiş Ediz Hun’un imdadına bakıcı Hülya Koçyiğit yetişir ve çok zor olsa da çocukların sevgisini kazanır. İzlemeye başladığımda benzerlik konusunda şok geçiriyordum çünkü Türk filmi senaryosu yabancı bir filmde kullanılıyordu (filmin adını hatırlayıp araştıramadığım için senaryoyu sahiplendim nedense). Neyse ki film birebir gitmiyor ve farklılıklar gösteriyor. Fantastik bir çocuk filmi olması nedeniyle dekor, mekan, kostüm ve makyaj en göze çarpan detaylar olarak karşınıza çıkıyor. Parlak ve gösterişli renkler hem kıyafetlerde hem de mekanların duvarlarında kullanılarak gözünüzü ekrandan ayırmanızı engelliyor. Baş rol oyuncuların yeteneği kadar çocuk oyuncuların da göz doldurucu performansı daha keyifli zaman geçirmenizi sağlıyor. Gene de unutmamak gerekir ki kesinlikle bir çocuk filmi ve içinde verilmesi gereken mesajlar sıklıkla vurgulanıyor.
1959 doğumlu komedyen ve aktris Emma Thompson, bir çok projeyle ödüllere doymuştur. 1982 yılından itibaren TV, tiyatro ve sinemada yeteneğini konuşturan oyuncunun en çok bilinen yer aldığı filmler ise şöyle:  “Howards End”, “The Remains of the Day”, “In the Name of the Father”, “Sense and Sensibility”, “Primary Colors”, “Love Actually”, “Harry Potter and the Prisoner of Azkaban”, “Harry Potter and the Order of the Phoenix”, “I Am Legend”, “An Education”, “Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2”. Emma Thompson’ın ödül ve adaylıklarının bir kısmı ise aşağıdaki gibi sıralanıyor:

-          Howards End (1992): En iyi kadın oyuncu Oscar, Bafta ve Altın Küre ödülü
-         The Remains of the Day (1993): En iyi kadın oyuncu Oscar, Bafta ve Altın Küre adayı
-         In the Name of the Father (1993): En iyi yardımcı kadın Oscar ve Altın Küre adayı
-         Junior (1994): En iyi kadın oyuncu Altın Küre adayı
-         Sense and Sensibility (1995): En iyi senaryo Oscar, Altın Küre ödülü ve Bafta adayı; en iyi kadın oyuncu Bafta ödülü ve Oscar ile Altın Küre adayı
-         Love Actually (2003): En iyi kadın oyuncu Bafta adayı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...