23 Eylül 2012 Pazar

Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri (2005)


Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri
Adıyla bile okuyucuyu kendine çekmeyi başaran Ünlü Yönetmenlerden Sinema Dersleri, İnkilap Kitabevi’nden çıkmıştır. Bana 6. Baskısı denk geldi, daha fazla basıldığını umuyorum. Hasan Aydın’ın hazırladığı kitapta dünyaca ünlü 16 yönetmen, kısa kısa sinema dersleri vermektedirler. Kapak klasik bir görüntüye sahip olsa da okumaya tetikliyor. 199 sayfalık basımın son sözü ise Mehmet Açar’a ait! Açar’ın son sözü bile kitaba referanstır, daha başka ne denilebilir ki?
Kitapta ismi geçen yönetmenler sırasıyla şöyle:

Robert Rodriguez
Tim Burton
John Woo
Takeshi Kitano
Bertrand Blier
Milos Forman
Jean Luc Godard
Claude Sautet
David Cronenberg
Woody Allen
Martin Scorsese
David Lynch
Sydney Pollack
Emir Kusturica
Pedro Almodovar
Wim Wenders

Her mini yönetmenlik dersi öncesinde yönetmenlerin kısacık özgeçmişi (özgeçmiş pek güncel değil) ve birer fotoğrafları olması harika bir karar görünüyor. Bazı isimleri tanımanıza rağmen filmlerini bilmeyebilirsiniz veya tam aksine filmi bilir; yönetmeni tanımazsınız. Kitap sadece yönetmenlerin düşüncelerini yazıp bırakayım düşüncesine girmemiş. Adıyla bile yeteri ilgi çekeceği aşikarken az da olsa ek fayda sağlamak istemiş. Eğer yönetmen olmak istiyorsanız zaten okuduğunuzu düşünüyorum. Sadece koltuğa geçen sinemaseverlerdenseniz (benim gibi) yönetmenlerin farklı bakış açılarını görmek için ideal bir kaynak. Takip ettiğiniz yönetmenlerin  film çekerken nelere dikkat ettiğine şahit oluyorsunuz. Hepsi kameraya farklı açılardan bakıyor. İletmek istedikleri mesaj genellikle farklı oluyor. Benzer olsa dahi gittikleri yol birbirinden hayli uzak. Belki de farklı yolları seçtikleri için hepsi ayrı ayrı başarılı kazandılar.

Yönetmenler kendilerine göre önemsedikleri noktaların üstünde duruyorlar. Biri kurgunun en önemli olduğunu belirtirken, diğeri senaryonun da yönetmen tarafından yazılması gerektiğini vurguluyor. Bir diğeri ise önemli olanın görüntü kalitesi, kamera açılarıdır diyor. Bazısı oyuncuları yönlendirmek isteyip onlara karakteri derinlemesine anlatırken, bazısı da karakteri tamamen güvendiği oyuncuların eline bırakıyor. Yönetmenler o kadar farklı açılardan bakıyor ki her birine kafa sallayıp "Gerçekten doğrusu bu!" diyorsunuz. Oysa hayran duyduğunuz yönetmenlerin çoğu birbirinden farklı yönlere ağırlık veriyor.

Eğer sinemaya az çok ilginiz varsa mutlaka okumanızı isterim. 199 sayfa bir çırpıda akıp gidiyor. Geriye kalansa kısa kısa hayat dersi gibi. Yukarıdaki isimler bile kitabı almanız için yeterli değil mi?

2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...