7 Nisan 2012 Cumartesi

Musallat 2: Lanet (2011)


Beni Twitter’dan takip eden ya da blogumu sıklıkla tıklayanlar bilir: Korku filmlerini hem çok severim hem de izlerken çok korkarım. O yüzden Musallat 2’yi sinemada seyretmeyi göze alamadım. Gerçi evde izlemek daha ürkütücü ama olsun. Korkumun dibine inecek olursak; bu filmi seyredemememin asıl sebebi "Musallat"tan ciddi derecede etkilenip 2 gece rahat uyuyamamamdır. En az onun kadar rahatasız eder gerekçesi ile erteledim. Peki ya sonuç?

İlk filmdeki gibi yönetmen koltuğunda oturan Alper Mestçi, senaryoyu da ele alıyor. 110 dakikalık korku türündeki proje 2 Aralık 2011’de gösterime girmişti. Baş rollerinde Türkü Turan, Tülay Bursa, Selim Gürata ve Zeliha Güney yer almaktadırlar.

İnsanoğlu, hafızasının 2 yaşından öncesini hatırlayamaması Elif’in tüm hayatını etkilemektedir çünkü başına gelen tüm olumsuzluklar, sorunlar geçmişinden kaynaklanmaktadır. Bir türlü peşini bırakmayan tersliklerle yüzleşmeye kalktığında kendini hiç bilinmeyenlerin ortasında bulur.

"Musallat" ile Türk yapımı başarılı korku filmlerinin de olacağını gösterebildiği için Alper Mestçi’ye bu ikinci filmden dolayı olumsuz eleştiri yapmaya içim elvermiyor. Hep özenilen bir türdü; ta ki o serinin ilk filmini yapana kadar. Eğer büyülere, manevi varlıklara inanıyorsanız film elbette sizi etkileyecektir. Zaten ana hedef bu kitleden oluşuyor. Görsel efektler ve makyaj daha ön plana çıkarken mekan ve dekor tasarımları da seyirciyi epey etkiliyor. İznik ve İstanbul’da 6 ayda çekimleri bitirilen projenin alt yapı çalışmaları esnasında Anadolu’da büyücülükle ilgilenen kişilerle görüşülerek inandırıcılığı daha üst seviyeye çıkarıldı. Müzik, korku öğelerini daha ön plana çıkarayım derken kulağa fazla geliyor. Tabi gene işe yaradığını kabul etmek gerekir.
Senaryoya gelindiğinde ise, ilk filme göre bütünlük hissedemedim. Hikayeyi bağlamadaki kopukluklar genel korkuyu biraz aşağı çekiyor. Sona doğru daha merak uyandırsa da başlardaki belirsizlik rahatsız ediyor. Senaryo ilerlesin diye bekliyorsunuz çünkü sonunda bir şeyler çıkacağından eminsiniz ama o vakit bir türlü gelemiyor. Sonuna gelindiğinde ise … "Musallat" eğer seri yapılacaksa ikincisinin de çok kuvvetli olmasını istiyor bu gönül. Üçüncüsü gelecek mi bilmiyorum – ki gelirse gene de izlerim – ama ikinciyi aradan çıkarıp harika bir proje olmasını diliyorum. Tek başına korku öğeleri senaryo olmadan etkileyiciliğini koruyamıyor. Tek dert korku filmi yapmaksa, bunu Hollywood yeterince yerine getiriyor. İyi ya da kötü... Hatta Uzakdoğu sineması Hollywood'u katlayacak kadar iyi yapıyor.

Senaryonun kopukluğuna ve yavanlığına kızmamın diğer bir sebebi ise oyunculukların öne çıkamamasıdır. Filmin baş rol oyuncusu 1985 Muğla doğumlu Türkü Turan’ı “Kosmos”da izlemeyen birisi, oyunculuğuna kesinlikle laf edebilir. Fakat performansın sergilenememe sebebi tamamen senaryonun fırsat tanımamasından kaynaklanıyor. Türkü Turan, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültes Sosyoloji Bölümü mezunudur. Televizyon dizileri ile seyirci karşısına çıkmaya başlayan Turan, Reha Erdem’in “Kosmos” filmi ile tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. “Kosmos” ile en iyi kadın oyuncu Yeşilçam Ödülleri ve Sinema Yazarları Derneği Ödülleri’ne aday olmuştur. Sonrasında “Toprağın Çocukları”, “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi” ve “Gişe Memuru” filmlerinde rol alarak bu genç yaşta çoğu oyuncunun ulaşamadığı fırsatları yakalamıştır. Musallat 2’de de senaryonun el verdiğince performansını başarılı bir şekilde ekrana aktarıyor.

Not: Her yaştan okuyucu olması ihtimali ile filmde korkmaya sebep olacak sahnelerden görüntüleri paylaşmak istemedim.


10 yorum:

  1. Akıcı Bir Anlatımın var, Türk filmlerinde korku filmleri nedense pek başarılı olamiyorlar. komedide çok başarılı olmalarına rağmen korku türünde eskilerde kaliyor malesef. Musallatı izlemedim ama ona benzer diğer filmleri izledim semum ve Büyü gibi.
    Bu türde yani cin filmlerinde etkileyici olamiyorlar...bence çok çalişmaları gerekiyor Arkadaşım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle teşekkür ederim anlatımımı beğendiğin için :)

      Semum'u değil ama Büyü'yü izlemiştim. Türk korku filmleri yavaş yavaş ön plana çıkıyor. Bu yüzden biraz daha zaman vermek gerektiğini düşünüyorum. Başaramıyorlar diye geri adım atılmamalı.

      Ben de aksine komedi filmlerini pek başarılı bulamıyorum. Aralarından çok azı iyi çıkıyor. Romantik komediler biraz daha ön planda bence.

      Sil
    2. Elbette Şans vermek lazım bunu her zaman destek veririm kendi adıma, Şimdiki teknoloji ile daha iyilerini yapmalarını gerektiğini düşünüyorum. Türk filmlerin komediden önce Dram gelir. Dramda gerçekten iyiler ama bir iran sinemasındaki Dram kadarr iyi olamiyorlar..Konuyu biraz çorba ettim, maksat türlerde karşılaştırma amaçlı olarak örnek vermek.

      Sil
    3. Yok yok ne demek istediğini gayet iyi anladım, haklısın. İran örneğine katılıyorum. Fakat İran derken A Separation diyorsan, oradaki kriter sadece filmin başarısıyla bitmiyor. Oscar adayı olması için tanıtımın dünya çapında yapılması gerekiyor ve en önemlisi de Türkiye'nin kendi filminin arkasında durması gerekiyor. Bizde filmi savunma, sahiplenme yok. Eleştiri dendi mi üstümüze yoktur ama! Konuyu biraz saptırdım biliyorum ama Nuri Bilge Ceylan gibi insanların sürekli eleştirilmesine sinir oluyorum. Algıda seçicilik yapıp İran'dan NBC'ye geldim :))

      Sil
    4. Nuri Bilge Ceylanı Anlamadıkları için eleştiriyorlar, oysa nuri bilge senin dediğin gibi algıda seçicilik üzerine ve Görüntüyle mesaj vermeyi seven bir yönetmendir. Eğitim bir insan olduğu için çoğu kişi onun filmlerinde anlatılmak istenen mesajları da anlamiyor...A separation filmini 1 aydır indirmişim ama bir türlü izlemedim: Çünkü Dram filmlerini sevmiyorum :)) Separationla benzerlik gösteren iran yapımı Sorarayı Taşlamak bu filmle benzerlik taşıyan öğeler çok...En yakın zamanda izleyecem...

      Sil
  2. Merhabalar bende korku filmini cok seviyorum Musallat 1 bence daha basarili bir filmdi ikincisi beni fazla etkilemedi bende sinemada izlemistim :) daha korkunc olucagini düsünmüstüm

    http://prensesin-masali.blogspot.de/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devam filmlerinin azizliğine uğramışız demek ki :)

      Sil
  3. burdaki performansını izlemedim henüz ama şubat dizisinde ilk defa gördüm türkü turanı geçenlerde kosmos filmini izledim orda da karşıma çıktı yeni jenerasyonda başarılı bulduklarımın arasına girdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman Topragin Cocuklarini da izlemelisin. Bakalim orada begenecek misin :)

      Sil
    2. ona kesin bakacağım zaten erkan can varmış!

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...