Zincirsiz |
Alman asıllı Dr. King Schultz ödül avcısıdır. Aranan suçluları ölü ya da diri teslim edene verilen ödüllerin peşindedir. Gene böyle bir iz peşindeyken köle Django ile karşılaşır. Aradığı Brittle kardeşler için Django’dan özgürlüğü karşısında yardım etmesini ister. Anlaşma sonucunda ikisi de isteklerine ulaşırlar. Bu arada öldürme konusunda profesyonelleşen Django’nun tek hedefi kalmıştır: Köle ticaretinde satılan karısı Broomhilda’yı bulup onu kurtarmak.
Tarantino seyretmekte zorlananların dahi keyif alacağı bir film çıkmış ortaya. İşe senaryodan başlamak gerekirse, ince elenip sık dokunulduğu aşikar. Diyaloglar, olayların bağlanması, dönemin koşullarını da içinde barındıran enfes bir sonuca ulaşılmış. Gerilim, dram, mizah hepsi iç içe girmiş fakat bu kafa karışıklığı yerine uyum sağlamış. Senaryoda pek çok konu ayrı ayrı ele alınabilir. En öne çıkanı ise kuşkusuz kölelik ve köle tüccarlığıdır. Köleliğin dibine kadar inip bunu hem köleliğe maruz kalanların tarafından hem de tüccarları tarafından göstermektedir. Yapılan işkenceler, yüzleşilen hakaretler içler acısı geliyor. Benzerlerini pek çok projede seyretmiş olsak da Tarantino’nun gözüyle bambaşka boyut kazandığı şüphesiz. Farklı açıdan ele almak yaratıcılığı öne çıkarıyor. Hikayenin yaşanan kısımlarının olduğu da su götürmez cinsten hani.
Mekan, dekor, kostüm detaylarına zaten diyecek söz yok. Western’in içinde ne varsa filmde bulmak mümkün. Kullanılan renkler, kamera açıları türü daha da öne çıkarıyor. Oyunculara gelindiğinde ise ilk kez Leonardo DiCaprio’yu kötü rolde bu kadar başarılı buldum. Gözünden kötülük ışığı parlıyordu adeta. O kadar zevkliydi ki seyretmesi, aday olmaması beni ciddi şekilde şaşırttı. Bu kadar zengin kadroda en tatmin edici performans da ondan çıkıyor. İkinci isim ise benim için Kerry Washington’dır.
IMDB’den 8.7, Rotten Tomatoes’tan 88 puan almıştır. Gelen eleştiriler hayli olumlu yönde ilerlemektedir. Bu seneki adaylıklarından öne çıkanlar ise aşağıdaki gibidir. Eksik adaylıklarından birinin müzik olduğunu düşünüyorum. Filmi şaha kaldıran, tüm duyguları ayaklandıran enfes bir müzik çalışması var. Neden adaylıklarda tercih edilmedi, merak ediyorum. Oscar’da oyunculuk dalında ödül alacağını umut etmiyorum, rakiplere bakınca almaması gerektiğine de inanıyorum zaten. Senaryoyla Tarantino’nun iddialı olduğu da ortada. Tüm rakiplerini seyrettikten sonra bu fikrim değişmedi.
Oscar: En iyi film, özgün senaryo, sinematografi, ses kurgusu, yardımcı erkek oyuncu
Bafta: En iyi yönetmen, kurgu, senaryo, ses, yardımcı erkek oyuncu,
Altın Küre: En iyi yönetmen, film, senaryo (kazandı), yardımcı erkek oyuncu (DiCaprio), yardımcı erkek oyuncu (Waltz, kazandı)
''Western sevemeyen biri olarak Zincirsiz’i izleme sebebim Oscar adayı olması değil; senaryosunu ve yönetmenliğini Quentin Tarantino’nun üstlenmesidir.''
YanıtlaSilEğer ben de bir gün izlersem işte bu sebepten izlerdim... :))
O zaman tavsiye ederim :) Amacım Oscar adaylarını bitirmek fakat bu uğurda "Skyfall"u izlemeyi hiiiç düşünmüyorum :)
YanıtlaSilNeden Skyfall' un nesi var ? :)
SilBana göre bir şeyi yok, sorun da orada zaten :))
SilSenin de beğenmene sevindim Tarantino farkı işte :)
YanıtlaSilAynen, Tarantino varsa beğenmemek zor zaten :)
Silsonunda süreyi bi kenara bırakıp izledim fakat çok akıcı geldi bana sanki 90 dk izlemişim gibi geldi
YanıtlaSilHayret sen uzun filmler sevmezsin :)
Sil5 yıl goturur bu beni :D merak etmiştim bunu heryerde duyuyorum leyla ile mecnun da bile yaptılar
YanıtlaSil