30 Ekim 2012 Salı

Seeking a Friend for the End of the World (2012)


İlk ve Son Aşkım
Öleceğiniz günü bilseniz ne yaparsınız? Dilediğiniz gibi sınırsız yemek mi yersiniz? Elinizdeki tüm parayı mı harcarsınız? Hep yapmaktan korktuğunuz şeyleri umursamadan hayata mı geçirirsiniz? Yoksa sevdiğinizin yanından kıpırdamaz mısınız? Film sizin yerinize buna kendince cevap buluyor. Upuzun ismine rağmen oyuncu kadrosu ve ilginç konusuyla dikkatleri üzerine çeken İlk ve Son Aşkım, 14 Eylül’de Türkiye’de gösterime girmişti. Yönetmenliğini ve senaristliğini Lorene Scafaria’nın üstlendiği dram komedinin baş rollerinde Steve Carell, Keira Knightley, William Petersen, Melanie Lynskey, Adam Brody yer almaktadırlar. 101 dakikalık ABD yapımının bütçesi 19 milyon $ iken, hasılatı 12 milyon $ civarındadır.

Dünyaya hızlıca yaklaşan asteroit, tüm gezegeni yok edecektir. Bilim adamları bile çözüm bulamamaktadır. İnsanoğlunun önünde yalnızca 3 hafta vardır! Dodge, lise aşkını bulmaya yola koyulurken, tanımadığı komşusu Penny de ailesine kavuşmak adına ona eşlik eder. Tabi kıyamet arifesi bu yolculuk hiç de kolay olmayacaktır.

27 Ekim 2012 Cumartesi

Cloud Atlas (2012)

Bulut Atlası

Sinemaseverlerin (edebiyatseverler de dahil) dört gözle beklediği Bulut Atlası nihayet gösterime girdi! İlk seansına koşarak gittiğim tam 164 dakikalık ABD yapımı, Ekim sonu ve Kasım başını sarsacak görünüyor. Dram, epik, macera ve gerilim türlerini içeren projenin yönetmen koltuğunda Andy Wachowski - Lana Wachowski (“The Matrix”, “The Matrix Reloaded”, “The Matrix Revolutions”, “V for Vendetta”)  ve Tom Tykwer (“Run Lola Run”, “Paris, je t’aime”, “Perfume: The Story of a Murderer” oturuyorlar. David Mitchell’in 2004 tarihli aynı adlı eserinden senaryoyu yönetmenler kaleme alıyorlar. Oyuncu kadrosu en az yönetmenler kadar ilgi çekici: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgessi Doona Bae, Ben Whishaw, James d’rcy, Susan Sarandon. Filmin bütçesi 102 milyon $ olarak açıklandı. Hasılatı ise ile ilk günden kar getirecek görünüyor. Bakalım gidişat nasıl olacak?

26 Ekim 2012 Cuma

Comme un Chef (2012)


Afişe baktığınızda filmle ilgili az çok yorum yapma imkanınız bulunuyor. Bazen bu tür afişler işe yaramıyor değil. 21 Aralık’ta Türkiye’de gösterime gireceği planlanan Fransız yapımının yönetmen koltuğunda Daniel Cohen otururken senaryoyu da kaleme alıyor. 84 dakikalık komedinin baş rollerinde Jean Reno, Michael Youn, Raphaelle Agogue yer almaktadır. Film, “The Chef” olarak da bilinmektedir.

En büyük hayali ünlü bir aşçı olup tek tutkusu olan mesleğini doyasıya yapmak isteyen Jacky Bonnot, maddi durumu yeterli olmadığı için ufak çapta işlerde çalışmak zorunda kalır. Tabi aşçılığı bu küçük işlere uymaz ve sürekli tartışmalar sonrasında kovulur ya da istifa eder. Sonunda yıldızlı ünlü şef Alexandre La Garde’yle tanışır. Bu büyük fırsatı değerlendirmeye koyulur; zira La Garde’nin de restoranı çıkmazdadır.

24 Ekim 2012 Çarşamba

Sinemayla İlgili Kitap Ayraçları 2!

İlk yazım "Sinemayla İlgili Kitap Ayraçları!"dan sonra bu denli güzel ayraçlara sahip olacağımı hiç düşünemezken karşıma çıktılar. Hiç sorgulamadan dördünü birden aldım! Aşağıdaki fotoğrafa bakınca bana hak vereceğinize eminim. Ekim ayında 5 kitabı devirirken (ki Ekim daha bitmedi) bu ayraçlar beni film dünyasından kitap dünyasına götürecek gibi duruyorlar :)


Sırasıyla tanıtayım: Joker, M. Brando, B. Pitt, A. Pacino. Üstelik hepsi en sevdiğim karakterle yerlerini almışlar!

Siz de almak isterseniz (reklama girecek ama olsun) www.bookacs.com'dan ulaşabilirsiniz. Site henüz yapım aşamasında olsa da iletişim bilgileri mevcut.

Sinemayla edebiyatı birleştirmenin en güzel yollarından biri, keyifli okumalar :)


Hayat Var (2008)


Bol ödüllere sahip olmasına rağmen tüm Türk seyircisiyle henüz buluşamayan Reha Erdem’in daha fazla ilgiyi hak ettiğine inanıyorum. Seyretmesi çok kolay filmler sunmadığı aşikar. Kafa yoran, zorlayan, özetle elde patlamış mısırla seyredilmeyen filmlere imza atmayı tercih ediyor. “A ay”, “Kaç Para Kaç”, “Korkuyorum Anne”, “Beş Vakit”, “Kosmos”, “Jin”, “Şarkı Söyleyen Kadınlar” filmlerinin yönetmen ve senaristi Erdem, Hayat Var’ın ayrıca kurgu ve ses tasarımını da üstlenmektedir. 121 dakikalık dramın baş rollerinde Elit İşcan, Erdal Beşikçioğlu, Levent Yılmaz bulunuyorlar. Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan yapımı Mart 2009’da gösterime girmişti.

Ergenliğe yeni adım adan Hayat, yatalak dedesi ve annesinden ayrılan ihmalkar balıkçı babasıyla yaşamaktadır. Bu küçük yaşta hem dedesinin bakımını üstlenir hem de babasının kanun dışı işlerine şahit olur. Annesinin yeni yuvası ve üvey babasına, mahalle bakkalı da eklenerek tam bir çıkmaza girer. Adının aksine hayatın tüm sillesini bu yaşta çekmektedir. Diğer yandan tam da filmin adı gibi hayata umutla bağlanır, cesurdur.

22 Ekim 2012 Pazartesi

The Five Year Engagement (2012)

Uzatmalı Nişanlım

Sizce bu filmi neden seyretmeye karar verdim? Blogu takip ediyorsanız hemen cevaba ulaşabilirsiniz: How I Met Your Mother! J Baş rolde Jason Segel’i görünce orta seviyede olacağını tahmin etmeme rağmen ekran başına koyuldum. Beklentimin daha üstünde çıkması ise ayrıca mutlu etti. 124 dakikalık ABD yapımının yönetmen koltuğunda Nicholas Stoller oturmaktadır. Senaryo ise Jason Segel ve Nicholas Stoller tarafından yazılmıştır. Romantik komedinin baş rollerinde Jason Segel, Emily Blunt, Chris Pratt, Alison Brie yer alıyorlar. Türkiye gösterim tarihi henüz belli değil. Bütçesi 30 milyon $’ken, şimdiden 53 milyon $ hasılat elde etmiştir.

Restoran şefi Tom ve psikoloji dalında akademisyen olmak isteyen Violet birbirini çok seven bir çifttir. Düğün arifesinde Violet’e gelen iş teklifi nedeniyle taşınmak zorunda kalırlar ve düğünü 2 sene sonraya iptal ederler. 2 sene çabucak geçecek görünse de peşpeşe gelen terslikler yakalarını bırakmaz.

20 Ekim 2012 Cumartesi

Hysteria (2011)

Mutlu Et Beni

Bu Cuma gösterime giren Mutlu Et Beni, ilginç konusuyla tüm merakları üzerine çekiyor. İngiltere yapımının yönetmen koltuğunda Tanya Wexler otururken, senaryoyu Jonah Lisa Dyer, Stephen Dyer, Howard Gensler ele alıyorlar. 95 dakikalık romantik komedinin oyuncu kadrosu ise oldukça başarılı: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Rupert Everett, Felicity Jones, Sheridan Smith. Film, gösterime girmeden önce İstanbul Film Festivali’nde görücüye çıkmıştı.

1880 yılında Victoria dönemi Londra’sında geçen öykü genç ve başarılı doktor Mortimer Granville çevresinde dönmektedir. Büyük hayallerle mesleğe adım adan doktor, hayal kırıklıklarıyla bir hastaneden diğerine geçip durmaktadır. Sonunda pes eder. Bu arada “vulva masajı”yla kadınların histeri hastalıklarına çare bulan Dr. Dalrymple’la yolları kesişir ve yanında çalışmaya başlar. Zamanla genç doktor bu işin ehli olur. Tabi mesleki deformasyon işini sekteye uğrattığı için mucit arkadaşıyla elektrikli bir alet keşfetmeye koyulurlar. Sonuç? Vibratör icat edilir.

19 Ekim 2012 Cuma

What to Expect When You’re Expecting (2012)

Dikkat Bebek Var

Beklentimi vasat seviyesinde tutarak, sırf oyuncu kadrosu nedeniyle izlediğim Dikkat Bebek Var, herhangi bir vaatte bulunmayarak 110 dakikanızı sizden alıyor. Heidi Murkoff’un aynı adlı eserinden Shauna Cross ve Heather Hach tarafından uyarlanmış, Kirk Jones tarafından kayıt altına alınmıştır. ABD yapımı romantik komedinin baş rollerinde Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Elizabeth Banks, Chace Crawford, Brooklyn Decker, Anna Kendrick, Dennis Quaid, Chris Rock, Ben Falcone gibi kalabalık bir kadro bulunmaktadır. 40 milyon $ bütçesine karşılık 80 milyon $ hasılat elde edip, Türkiye’de Mayıs ayında gösterime girmiştir.

Filmde 5 ayrı çiftin bebek bekleme aşamasında yaşadıkları anlatılıyor. Biri evlatlık alma çabasında, biri kariyer mi çocuk mu düşüncesinde, biri kendinden oldukça yaşlı kocasından ikiz beklemekte, diğer çiftin baba adayı ise bu yaşlı kocanın oğlu, sonuncusu ise beklenmedik bir anda beklenmedik birinden hamile kalmıştır. Hamileliğin en zor anları hepsi için başlamıştır!

17 Ekim 2012 Çarşamba

Can (2011)


Mayıs 2012’de gösterime girdiğinde seyretme fırsatı bulamadığım Can, tıpkı afişindeki gibi hüznünü içinize yerleştiriyor. Yönetmen koltuğunda oturan Raşit Çelikezer, senaryoyu da yazmıştır. İzmirli Çelikezer’i daha önceden “Ayrılsak da Beraberiz”, “Çocuklar Duymasın”, “Sevgili Dünürüm”, “Gökten Üç Elma Düştü”, “Sakarya Fırat”, “Kılıç Günü” gibi projelerin yönetmeni olarak izlemiştik. 105 dakikalık dramın baş rollerinde Selen Uçer, Serdar Orçin, Yusuf Berkan Demirbağ yer almaktadırlar. Sundance Film Festivali’nde özel jüri ödülünü ve 2011 Altın Portakal Film Festivali’nde seyirci ödülünü kazanmıştır.

Ayşe ve Cemal maddi zorluklara rağmen birbirlerini çok seven bir çifttir. Tek sorunları çocuklarının olamamasıdır. Ayşe’nin tüm karşı koymasına rağmen Cemal yasa dışı bir yolla evlatlık alır; küçük çocuğa Can adını verirler. Cemal her ne kadar elinden gelen yardımı yapsa da Ayşe çocuğa ısınamaz. Bu durum ilişkilerini sekteye uğratır, sorunlar artar. Daha fazla dayanamayan Cemal evi terk eder. Ayşe, hiç istemediği çocukla başbaşa kalır.

15 Ekim 2012 Pazartesi

Uzun Hikaye (2012)


Uzun süredir merakla beklediğim Uzun Hikaye sonunda 12 Ekim’de gösterime girdi! Zaman kaybetmeden sinemanın yolunu tuttum ve harika 137 dakika geçirdim! Osman Sınav, televizyon projelerinin yanında sinemaya da aynı başarıyı taşıyan nadir isimlerdendir. Mustafa Kutlu’nun aynı adlı eserinden Yiğit Güralp senaryoyu kaleme alırken, yönetmen koltuğunda (yapımcılıkla beraber) Osman Sınav oturmaktadır. Dram ve macera türlerine giren filmin oyuncu kadrosu ise dillere destan: Kenan İmirzalıoğlu, Tuğçe Kazaz, Ushan Çakır, Batuhan Karacakaya, Altan Erkekli, Mustafa Alabora, Zafer Algöz, Güven Kıraç, Mahir Günşiray, Cihat Tamer, Mustafa Üstündağ sadece bir kısmı!

12 Ekim 2012 Cuma

How I Met Your Mother (2005 - ...)


Evet! 300. yazıma kavuşmuş bulunuyorum. Bu sayıya özel bir yazı hazırlamak gerektiğine inandım. Seyirci Koltuğu’na başlarken sadece sinema üzerine yazma hedefim vardı, hala da değişmiş değil. Gelen yorumlara ve yaptığım anketlere baktığımda ise aralara dizi de eklemem isteniyor. Şimdilik bu talebi çok tutmamakla beraber başlangıç yapmaya karar verdim. En uygunu ise hiç düşünmeden How I Met Your Mother (HIMYM) oldu. Zaten film yorumlarıma sıklıkla eklediğim HIMYM cümlelerine tanık olmuşsunuzdur, hayranlığımı her an belli ediyorum. Hadi hep beraber dizinin özetlenmiş haline bakalım. Bu arada seyretmeyenler için konuyla ilgili tabi ki spoiler vermeyeceğim, rahat olun J

10 Ekim 2012 Çarşamba

It Could Happen to You (1994)


Afişi, adı, konusu, oyuncuları dikkat çekici geldiği için seyretmeye koyulduğum It Could Happen to You, keyifli bir 101 dakika geçirtti. Yönetmen koltuğunda Andrew Bergman otururken, senaryo Jane Anderson tarafından kaleme alınıyor. ABD yapımı romantik komedi / dram komedinin baş rollerinde Nicolas Cage, Bridget Fonda, Rosie Perez bulunuyorlar. Hasılat 38 milyon $’dır.

Charlie ne kadar sevilen ve kasabasına bağlı bir polisse, eşi Muriel de tam tersi fakirlikten ve yaşadığı yerden mutsuz olan tatminsiz biridir. Eşinin ısrarıyla loto oynayan Charlie, aynı gün uğradığı kafede garson Yvonne’ye bahşiş bırakacak parası olmadığı için lotodan çıkacak paranın yarısını vereceğini söyler. Yvonne elbette bunu umursamaz ve unutur. Fakat Charlie lotoyu tutturur ve herkesin hayatını değiştirir, kendininkini bile!

8 Ekim 2012 Pazartesi

Plenty (1985)

Bolluk

Baş rolde Meryl Streep oynadığı için sorgusuz sualsiz ekran başına geçirten Bolluk, tahmin ettiğim gibi Streep’in harika bir performansını içeriyor. Peki ya filmin geneli? Yönetmen koltuğunda Fred Schepisi otururken, senaryo David Hare’in aynı adlı oyunundan uyarlanmıştır. Meryl Streep’e Charles Dance ve Ian McKellen eşlik ediyorlar. 121 dakikalık Birleşik Krallık yapımı 10 milyon $ bütçeyle çekilirken, hasılatı 6 milyon $ civarındadır. Dramın seyirciyi çok tatmin etmediği hasılatından az biraz belli oluyor.

II. Dünya Savaşı döneminde Fransa’da direnişçilerle birlikte Almanlara karşı savaşan Susan, savaş bittiğinde İngiltere’ye geri döner. Yeni gidişata ayak uydurmaya çalışır. Fakat bu hiç kolay olmayacaktır. Değişim Susan’ın psikolojisini beklenilenden fazla etkileyecektir.

5 Ekim 2012 Cuma

The Tall Man (2012)

Sır

Afişine kapılıp çok büyük beklentiye girmeden ekran başına geçtiğim Sır, genel olarak başarılı bir kurguya sahiptir. Yönetmen koltuğundaki Pascal Laugier, senaryoyu da kaleme alıyor. 100 dakikalık Fransa, Kanada, ABD yapımı filmin baş rollerinde Jessica Biel, Jodelle Ferland, Sthepehn McHattie yer alıyorlar. Gizem/gerilim türlerine giren projenin bütçesi 18 milyon $’ken, hasılatı 35 milyon $’a yaklaşmıştır. Proje 7 Eylül’de Türkiye’de gösterime girmiştir.

Oldukça huzurlu ve mutlu hayat sürülen Cold Rock kasabasının üzerinde bir süredir kara bulutlar gezinmektedir. Kasabanın küçük çocukları sessiz sedasız ortadan kaybolurlar ve bir daha da haber alınamaz. Ortada dolaşan dedikodu ise tüyler ürperticidir: Çok uzun boylu bir adam çocukları kaçırmaktadır! Tek başına oğlunu büyüten hemşire Julia ise bu dedikoduyu umursamaz; ta ki kendi oğlu kaçırılana kadar!

3 Ekim 2012 Çarşamba

The Grapes of Wrath (1940)

Gazap Üzümleri

Ortaokul (artık o da kalmadı değil mi?) ve lise yıllarında en çok okutulan kitaplardan biri olan Pulitzer ödüllü John Steinbeck’in Gazap Üzümleri, adına ve şanına yakışır şekilde sinemada hayat bulmuştur. 2000li yılların kitap uyarlamalarını bir kenara bırakın ve kitabını okuduysanız filmi de mutlaka seyredin. Hatta kitabı okumadan filmi seyrederseniz eseri hemen alacağınızı düşünüyorum. 129 dakikalık ABD yapımının yönetmen koltuğunda 7 Oscar ödüllü, 62’si sessiz film toplam 140 projenin yönetmeni John Ford’dur. Kitabı Nunnallu Johnson senaryoya uyarlamıştır. Dramın baş rollerinde Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Shirley Mills yer almaktadırlar. Film siyah beyaz çekilen klasikler arasında ön sıralarda yer almaktadır.

1 Ekim 2012 Pazartesi

12 and Holding (2005)

Yaş 12

D&R’da görüp meraktan aldığım DVDler listesinin son üyesi Yaş 12, ergenliğe giren çocukların düşüncelerini büyüklere yansıtan bir projedir. Yönetmenliğini Michael Cuesta’nın yaptığı dramın senaryosu ise Anthony Cipriano tarafından yazılmıştır. 95 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Conor Donovan, Zoe Weizenbaum, Jesse Camacho, Jeremy Renner yer almaktadırlar.

İkiz kardeşler Rudy ve Jacob’un karakterleri çok farklıdır. Rudy dışa dönük ve karizmatikken, Jacob yüzündeki doğum lekesi yüzünden hep arka planda kalmış sakin bir çocuktur. Arkadaşları Malee de psikolog bir annenin ve uzakta olan bir babanın çocuğudur. Obez aileden gelen Leonard ise kilolarıyla boğuşmaktadır. Bu grubun başına bir gün beklenmedik bir olay gelir ve hepsi kendi çıkışını aramaya koyulur. Ergenliğe geçişte yaşanan çoğu zorlukları oldukça gerçekçi bir gözle seyrettirirler.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...