8 Ekim 2012 Pazartesi

Plenty (1985)

Bolluk

Baş rolde Meryl Streep oynadığı için sorgusuz sualsiz ekran başına geçirten Bolluk, tahmin ettiğim gibi Streep’in harika bir performansını içeriyor. Peki ya filmin geneli? Yönetmen koltuğunda Fred Schepisi otururken, senaryo David Hare’in aynı adlı oyunundan uyarlanmıştır. Meryl Streep’e Charles Dance ve Ian McKellen eşlik ediyorlar. 121 dakikalık Birleşik Krallık yapımı 10 milyon $ bütçeyle çekilirken, hasılatı 6 milyon $ civarındadır. Dramın seyirciyi çok tatmin etmediği hasılatından az biraz belli oluyor.

II. Dünya Savaşı döneminde Fransa’da direnişçilerle birlikte Almanlara karşı savaşan Susan, savaş bittiğinde İngiltere’ye geri döner. Yeni gidişata ayak uydurmaya çalışır. Fakat bu hiç kolay olmayacaktır. Değişim Susan’ın psikolojisini beklenilenden fazla etkileyecektir.

Meryl Streep’in gençlik filmlerini çok seyretme şansım olmadığı için Plenty’nin güzel bir alternatif olduğunu düşündüm. Sonuna geldiğimde ise hayal kırıklığı üzerime çöktü. Tarihe ve siyasi gelişmeleri yakından ele alan proje, kurgu eksikliğinden dolayı seyirciyle birebir buluşamıyor. Mekan, dekor, kostüm tasarımı başarılıdır. II. Dünya Savaşı’nda Fransa ve savaş sonrası İngiltere’yi etkileyici şekilde ekrana aktarıyor. Üstelik film yaklaşık 20 yıllık bir süreci kapsarken detaylar bu uzun süreye göre hareket ettirilmiş. Savaşın arka boyutunda müzik çalışmaları çok tatmin edici değildir; tatmin etmesi gerekir mi ondan da pek emin değilim. Sonuçta görsel şölen sınıfına girecek savaş sahneleri yok. Siyasi tarafı daha ağır basıyor. Belki de bu yüzden kurgu üzerinden daha sağlam durulması gerekiyordu çünkü izleyici sıkmadan tüm derdini anlatmalı. Susan karakterinin hayatı irdelenirken savaş sonrası İngiltere’nin ekonomik ve sosyal gelişimi de gözler önüne seriliyor. Bu açıdan bilgi verici olduğu şüphesiz.

Susan karakterinin çok başarılı detaylandırıldığını özellikle belirtmek isterim. Gençliğinden başlayarak özel ve iş hayatını her ince ayrıntısına kadar gösteriyor yönetmen. Hedefinin tam olarak ne olduğunu bilmeyen Susan, asla istediklerine ulaşamayan, ulaştıklarının ise onu tatmin etmediği bir kadındır. Ne yalnızlığa ne de uzun süreli birlikteliğe sıcak bakar. Görüşleri ve inandıkları konusunda her daim ikilemde kalır. Tüm bunlar yıllar içinde biriktiğinde ise ortaya nevrotik orta yaşlı bir kadın çıkar. Tabi bu kadını da Meryl Streep canlandırdığı için seyirlik keyfi artıyor.
IMDB’den 6.1, Rotten Tomatoes’tan 71 alan  filme gelen eleştirilerin çoğu oyuncuların başarılı performanslarıyla ilgilidir. Onun dışında sinema açısından tatmin edici yorumları görmek pek mümkün değil. Streep’i daha fazla överek yazıyı sıkıcılıktan kurtarmak adına Charles Dance’e geçmek istiyorum. 1965 İngiltere doğumlu oyuncu, 30’dan fazla filmde yer almıştır. Bunların içinde “Alien 3”, “Hilary and Jackie”, “Black and White”, “Dolls”, “Scoop”, “Underworld: Awakening” bulunuyor. Ayrıca pek çok tiyatro oyununda epey önemli karakterleri canlandırmıştır. Usta oyuncu 1939 İngiltere doğumlu Ian McKellen ise kadronun gücünü katlıyor. Önemli tiyatro oyunlarında sahne alan McKellen, 50’den fazla sinema projesinde yer almıştır. Bu projelerle sayısız önemli ödüller ve adaylıklar da kazanmıştır. En öne çıkan ve her neslin aklında kalan seri ise kuşkusuz “The Lord of the Rings”tir. “The Hobbit” serisinde de yer alan başarılı aktörü seyretmek için gün sayıyoruz!


3 yorum:

  1. Bilmiyordum bu filmi ama çok da önemli bir Streep filmi değil belli. Tv'de rastlarsam izlerim anca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, izlemelisin diyeceğim filmlerden biri değil. Denk gelirse :)

      Sil
    2. yine de varlığından haberdar olmak iyi oldu :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...