14 Eylül 2012 Cuma

My Left Foot (1989)

Sol Ayağım

Adını sıklıkla duymama rağmen yeni seyretme imkanı bulduğum Sol Ayağım, yaşanmış bir hikayeden uyarlanmıştır. Böyle yüklü dolu bir dramın çok başarılı bir oyuncu kadrosuyla birleşmesinden enfes bir proje ortaya çıkmış. İrlanda yapımının yönetmen koltuğunda Jim Sheridan oturmaktadır. Christy Brown’un aynı adlı kitabından Jim Sheridan ve Shane Connaughton senaryoya uyarlamışlardır. 103 dakikalık filmin baş rollerinde Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Fiona Shaw yer alıyorlar. Bütçesi 15 milyon $ civarındadır.

Christy Brown, beyin felçi olarak doğduğu için hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalye sayesinde hayata tutunur. Çocukluğunda sol ayağının felçten etkilenmediğini keşfeder ve yepyeni bir dünyanın kapısını açar. Bu yeni dünyasında çok çalışarak zekasını, yazma beceresini ortaya çıkarır.

Elmer Bernstein’in yaptığı müzik çalışmaları, yaşanmış hikayenin ahengini çok iyi sağlıyor. Film her açıdan seyirciyi doyuruyor. Mekan, dekor, kostüm detayları Christy Brown’un fakir ama mutlu aile tablosunu ortaya çıkarıyor. Küçücük ev, mobilyalarla daha da kasvetli görünüyor. Kamera açıları ise özellikle Christy’nin sahnelerinde onun mücadelesini etkileyici şekilde aktarıyor. Karakter detaylandırmalarının hepsi çok başarılıdır. Bu zorlukları yaşayan kişinin kendi öyküsünü kaleme almasından kaynaklanan bir avantaj olarak düşünüyorum. Tüm sahneler oldukça gerçekçi ve doğal geliyor. Ailenin o denli maddi sıkıntı çekmesine rağmen sürekli çocuk sahibi olması seyirciyi başta rahatsız ediyor fakat hiç bir aile üyesi bu durumdan şikayetçi değil. Aksine onlar ev kalabalıklaştıkça tüm sıkıntıları unutuyor gibiler. Aile üyelerinin hepsini ayrı ayrı sıkmadan anlatılması ise öyküye renk veriyor. Ana kahramanımız Christy Brown’a oldukça kalabalık bir kadro eşlik ediyor ve hiç sıkmıyor. Hüzünlerin bolluğu kadar mutluluklara da yer verilmesi senaryoyu hem ayakta tutuyor hem de içiniz kararmıyor. Aksine böyle büyük bir savaşa giren Christy’e kendinizce destek vermek istiyorsunuz. Tabi hayatınızdaki sorunlarla onun hayatını karşılaştırmaya da giriyorsunuz.
Film, Christy Brown’un ölümünden dokuz yıl sonra perdeye aktarılmıştır. IMDB’den 7.8, Rotten Tomatoes’tan 100 puan almıştır. İlk bakışta puanlar yüksek ve hatta abartılı görülebilir. Bu öykü, kurgu, oyunculuklar ve tüm detaylar hak ediyor övgüyü. Hatta beğeniler ödüllerle de pekiştirilmiştir. En iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu dallarında Oscar alırken, en iyi yönetmen, film, senaryo dallarında da aday olmuştur. Ayrıca en iyi erkek oyuncu ve yardımcı kadın oyuncuda Altın Küre ödülleriyle, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Bafta’yı kapmıştır.

1957 İngiltere doğumlu ve İrlanda asıllı Daniel Day-Lewis, Sol Ayağım’la birlikte aranan oyuncu listesine girmiş; performanslarıyla ödülleri toplamıştır. 20 sinema projesinde yer alan aktörün öne çıkan filmleri arasında “The Last of the Mohicans”, “In the Name of the Father”, “Gangs of New York”, “There Will Be Blood” ve “Nine” bulunyor. Saydığım filmlerle 2 Oscar adaylığı, 1 tane Oscar ödülü kazanmıştır. Altın Küre ve Bafta’da da pek çok ödül ve adaylığı bulunuyor. Filmlere bakıldığında daha çok geçmişe yönelik olması tesadüf müdür yoksa tercih midir, bilinmez. Genlede daha ciddi karakterleri canlandırdığı ise şüphesizdir. Baz proje içinde bu kadar çok ödül kazanması, aday olması ise oyuncunun başarısının ispatıdır. Hani zaman zaman oyuncuya göre film seyredilir ya, Daniel Day-Lewis o oyunculardandır. Christy karakterini o denli inandırıcı canlandırıyor ki “Kadın Kokusu”ndaki görme engelli Al Pacino misali gerçekten felçli olduğunu düşünüyorsunuz. My Left Foot, sanatçıyı takip etmeniz için eminim sizi tetikleyecektir.


10 yorum:

  1. Kitabı çok güzeldi. Filminin olduğunu unutmuştum aslında görmem iyi oldu izleyecektim çünkü. ehehe.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir The Kite Runner vakası yaratma bana lütfen :))

      Sil
  2. ingilizcesini okumuştum da filminin altyazısını bulamamıştım bi ara silinmiş sonra bu şimdi farkettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudun mu seyrettin mi? Okuduysan seyretmelisin, seversin sen :)

      Sil
  3. okudum ama seyretmedim işte izlicem bu hafta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam,seyredince yorumlarını bekliyorum.

      Sil
    2. izledim güzeldi ben izlemişim zaten bunu tvde kesin o yere mother yazma sahnesini hatırladım duygulandım:)

      Sil
    3. Çok emin değilim ama senin film arşivinde vardı diye hatırlıyorum. Hani güzel olmayanları sildiriyordun ya bana, hatırladın mı?

      Sil
    4. hee evet bi ara temizlesene yine :D

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...