12 Kasım 2011 Cumartesi

Yaşamış 5 Johnny Depp Karakteri

Pek çok Hollywood yıldızlarından başka bir yeri, başka bir tarzı olduğuna ve bunu da yer aldığı projelerin neredeyse hepsinde koruduğuna inandığım Johnny Depp, oynadığı karakterlerle de farklılığını her daim gösteriyor. Bu yazıda Johnny Depp’in huyunu suyunu, boyunu posunu ya da aldığı ödüllerden bahsetmek yerine, ona yakışır bir değişiklik yaparak sinemada canlandırdığı 5 karakteri listeleyeceğim. Bu karakterlerin özellikleri ise kurgusal değil gerçek olmalarıdır. Film afişleri yerine de karakterlerin gerçek halini ve Johnny Depp'in canlandırdığı halini ekledim.

ED WOOD (1994)


Ed Wood

Yönetmen: Tim Burton Senaryo: Scott Alexander, Larry Karaszewski (Rudolf Grey-Nightmare of Ectasy’den uyarlama) Oyuncular: Johnny Depp, Martin Landau, Patricia Arquette, Sarah Jessica Parker, Bill Murray Süre:127 dakika


1980 tarihli “The Golden Turkey Awards” kitabıyla gelmiş geçmiş en kötü yönetmen ünvanına sahip Ed Wood, 54 yaşındayken kalp krizinden ölmüş ve birçok eleştiriye maruz kalmış biridir. Yaklaşık 30 yıllık sanat hayatına yönetmenliğin yanında yapımcılık, yazarlık, oyunculuk ve senaristlik de sığdırmıştır. Ed Wood filminde de başarıya bir türlü ulaşamayan yönetmenin biyografisi işleniyor. 50’den fazla projede adı geçen (öldükten sonra da dahil) Wood’u Johnny Depp’in canlandırmasıyla izlemek oldukça keyif verici görünüyor.


DONNIE BRASCO (1997)

Joseph Pistone

Yönetmen: Mike Newell Senaryo: Paul Attanasio (Joseph D. Pistone-Richard Woodley’in Donnie Brasco: My Undercover Life in the Mafia adlı kitabından uyarlama) Oyuncular: Al Pacino, Johnny Depp, Michael Madsen Süre:126 dakika


1939 doğumlu özel ajan Joseph D. Pistone, 1976-81 tarihleri arasında Sicilya kökenli olduğu için mükemmel İtalyanca’sı sayesinde Donnie Brasco takma adını kullanarak mafya içine girer ve bilgileri FBI’ya taşır. Fakat mafyanın içine girince işler pek de beklenildiği gibi gitmez (en azından FBI için). 1981 yılında bu operasyon durdurularak Pistone da zamanını yazar ve danışman olarak devam ettirir.



FROM HELL (2001)


F. Abberline

Yönetmen: Albert - Allen Hughes Senaryo: Terry Hayes, Rafael Yglesias, Alan Moore, Eddie Campbell Oyuncular: Johnny Depp, Heather Graham, Iam Holm, Robbie Coltrane Süre: 122 dakika


1843-1929 yılları arasında yaşayan Frederick Abberline, Londra’da baş müfettiş olarak çalışmış ve “Karındeşen Jack” soruşturmasında da önemli bir polis figürü olmuştur. From Hell de “Jack the Ripper” efsanesinin bir uyarlaması olarak seyircinin karşısına çıkar.

FINDING NEVERLAND (2004)

J.M. Barrie

Yönetmen: Marc Forster Senaryo: David Magee Oyuncular: Johnny Depp, Kate Winslet, Radha Mitchell, Dustin Hoffman Süre: 116 dakika


1860 İskoçya doğumlu oyun ve roman yazarı J. M. Barrie, dram, fantezi ve çocuk edebiyatı türlerinde kaleme aldığı eserlerle günümüze kadar adını duyurmuştur. Peter Pan’in yazarı olan Barrie, psikolojik açıdan zor bir çocukluk geçirir. Üniversite eğitimi sonrasında gazeteciliğe başlar ve devamında yazarlık hayatına devam eder. Finding Neverland filminde de hayat hikayesinin (1904 ve devamı) bir parçası yer almaktadır. Fantastik türünden etkileyici sahneler taşıması ve elbette Johnny Depp’in canlandırmasıyla yazarın hayatını kaçırmamak gerek.

PUBLIC ENEMIES (2009)

John Dİllinger
Yönetmen: Michael Mann Senaryo: Michael Mann, Ronan Bennett, Ann Biderman (Bryan Burrough’tın kitabından uyarlama) Oyuncular: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard Süre: 143 dakika


1934 yılında 31 yaşındayken ABD’de ölen banka hırsızı ve katil John Dillinger, bilinen banka soyguncuları dışında bazı kesimlerce halk kahramanı da ilan edilmiş bir suçludur. Bunun en önemli sebebi de cana yakın olması ve şiddetten uzak durmasıdır. Tabi banka soygunu yaptığı zaman diliminde bankaların halkı sömürdüğünü de unutmamak gerekir. Pek çok kez tutuklanan ve kaçan Dillinger, son kaçışında FBI’dan kurtulamayıp öldürüldü.



9 yorum:

  1. Hiç aklıma gelmemişti böyle bir dosya hazırlamak. İlginç olmuş. karşılaştırmalı fotoğrafları da iyi düşünmüşsün.

    YanıtlaSil
  2. Biyografilere yer vermeyi seviyorum ama bu gibi listeler daha ilgi çeker diye düşündüm. Johnny Depp de bunun için biçilmiş kaftandı! Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. finding neverland ya bayıldığımı hatırladım şimdi:)

    YanıtlaSil
  4. Obaaa. En çok okunan yazın olur bu inşşallaaaah.
    Edwood'u izlemedim ve yönetmenin de Tim Burton olduğunu görünce şu an büyük bir boşluğa düştüğümü hissettim. İzlemek gerek.
    Donnie Brasco'nun imdb puanı da fena olmayan bir şey olsa da, Johnny Depp ve Al Pacino birlikte oynuyor olsa da, ben pek beğenemedim açıkcası. Ama Johnny Depp'çiğimin şu koyduğun resmi için bile izlemeye değer ehehehe.
    From Hell orta şekerdi diye hatırlıyorum; ama Johnny Depp'le orta şekerler bile çok şekerlenir eheheh.
    İtiraf ediyorum; Finding Neverland gibi bir filmin sonunda - o küçük çocukla olan konuşmasında - ağladım. Biliyorum " öhh. "
    Public Enemies. Kadro mükemmel. Christian Bale ve Johnny Depp'in oyunculuklarına elbette ki bir laf yok, ama beklediğim kadar mükemmel değildi film.

    Bu arada Sweeney Todd için de gerçek hikaye diye rivayet ediliyor, hatta bak aradım şimdi Sinemalar.com linki: http://www.sinemalar.com/yazi/294/Sweeney-Todd-Kana-ve-Muzige-Susayanlar-Icin/ ehehehe.

    YanıtlaSil
  5. Alkan, ne tür bir bayılmak o anlamadım? Kinaye var ama :D

    Beyza, daha gerçekte yaşamış bir kaç karakter daha var ama bilerek 5'te sınırladım ben. Sweeney Todd'a kurgu diyen de vardı, o yüzdne emin olamadım.

    YanıtlaSil
  6. Yoook ben Sweeney Todd'u buraya yaz diye söylemedim, hani bayramdan sonra demiştin Sweeney Todd'u yorumlayacağım, hatırlatmak babında sıkıştırdım arayaaa.

    YanıtlaSil
  7. Hımm, mesaj alınmıştır :)) Bu hafta Zeki Demirkubuz haftası yapacağım, o yüzden bir sonraki haftaya kalacak mecburen :)

    YanıtlaSil
  8. nasıl bir bayılma olduğunu tahmin edebilirsin :)

    YanıtlaSil
  9. Tahmin ettim de gene de bir umut işte :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...