2 Kasım 2011 Çarşamba

Larry Crowne (2011)

Tom Hanks imzasıyla adını duyuran ve izlemeye iten Larry Crowne, Tom Hanks’in yönetmenlik ve senaristlik koltuğundan fersah fersah uzak durması gerektiğini kanıtlıyor! Oldukça sert bir giriş cümlesi görünebilir fakat Tom Hanks bu zamana kadar beklentileri o kadar yüksek seviyeye çıkardı ki bu düşüşü görmek seyircileri ve ben gibi hayranlarını üzdü. Filme kötü demek haksızlık olsa da basit ve sıradan ele alınışı tatminsizlik yaratıyor. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Tom Hanks’in yaptığı romantik komedinin senaryosunu da Tom Hanks Nia Vardalos ile kaleme alıyor. Tom Hanks - Julia Roberts ikilisine Cedric the Entertainer, Gugu Mbatha-Raw ve Taraji P. Henson eşlik ediyor. 99 dakikalık ABD yapımının bütçesi 30 milyon $ iken hasılatı da 60 milyon $ civarındadır.

Deniz kuvvetlerinden 20 yıl sonra ayrılıp bir şirkette ekip lideri olarak çalışmaya başlayan Larry Crowne, şirketinin küçülmeye gitmesi üzerine işsiz kalır. Eksik eğitimi de bu kovulmaya bahane gösterilir. Hem iş bulamayıp hem de ev kredisini ödemek zorunda kalan Larry, tavsiye üzerine yerel üniversiteye başlar. Burada gençlerin arasında hayata bakışı tamamen değişir. Hem arkadaş grubu hem de öğretmeni Mercedes ile yaşamın gerçek sebebini arar.

Grammy ve Emmy ödüllü, birçok Oscar ve Altın Küre adaylığına sahip James Newton  Howard, yaptığı müzik çalışmaları ile filmin akıcılığında büyük rol oynuyor. “That Things You Do” filminden sonra ikinci kez yönetmen koltuğuna oturan Tom Hanks, filmin her noktasına imzasını atsa da bu durum filmi kurtarmaya pek yetmiyor. Oldukça naif bir senaryoya sahip filmin kurgusu da aynı nitelikte görünüyor. Amerika’da işsiz kalanların sesini romantik komedi bir türün içinde sessiz sedasız iletmeye çalışması, farklı kesimden grupların aynı çatı altında mutlu bir şekilde geçinebileceğini göstermesi filmin olumlu tarafları sayılabilir. Kostüm, mekan, dekor gibi detaylar orta kararda olsa da rahatsız etmiyor. Sürükleyiciliği sağlayan en önemli etken kesinlikle oyuncu kadrosudur! Burada dile getirdiğim kişiler sadece Hanks ve Roberts değil üstelik. Kadronun tamamı oldukça sağlam kişilerden oluşuyor. Bu da izlenirliği çok yüksek seviyeye çıkarıyor. Hanks’in yaşlanması ya da Roberts’ın zayıflığı gözden kaçmasa da onların oyunculuklarının önüne hiçbir şeyin geçmeyeceği aşikar. Eğer filmi izlemeye başlarken beklentinizi yüksek tutmazsanız ve izleyeceklerinizin sıradan ele aldığını bilirseniz sıkılmadan ekranda vakit geçirebilirsiniz.
Larry Crowne ile ilgili eleştiriler de genellikle bu sıradanlığı vurguluyor. IMDB’de 6, Metacritic’te 41 puan alan projede kilit noktayı Hanks ve Roberts’in oluşturduğu belirtiliyor. Zaten bu ikiliyi görmek rahatlatıcı bir etki sağlıyor.

Tom Hanks’in biyografisini daha önceden yazdığım ve Julia Roberts’ın kariyerini bir filmin altına sığdırmak filmin önüne geçeceği için filmde en beğendiğim Lamar karakterini canlandıran Cedrid the Entertainer’e (Cedric Antonio Kyles) değinmek istiyorum. 1964 ABD doğumlu oyuncu, komedyen ve yönetmen, birçok sinema ve televizyon projelerinde yer aldı. Öne çıkan rolleri ise “Big Momma’s House”, “Serving Sara”, “Ice Age”, “Intolerable Cruelty”, “Be Cool”, “Madagascar” ve “Madagascar: Escape 2 Africa” filmlerinde görünüyor. Filmlere kattığı renk ve esprilerin karakter ve diyalogların önüne geçtiği de şüphesiz gözden kaçmıyor. Bu filmde komşu rolünü oldukça başarılı şekilde canlandırıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...