27 Ekim 2011 Perşembe

Crazy, Stupid, Love (2011)

Çılgın Aptal Aşk
Yapılan birçok reklam ve tanıtımla ilgi çeken Çılgın Aptal Aşk, Ekim ayının alternatif romantik komedileri arasında yer alıyor. Glenn Ficarra ve John Requa’nın yönetmen koltuğunu paylaştığı, Dan Fogelman’ın da kaleme aldığı filmin baş rollerinde Steve Carell (ve yapımcı), Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, John Carroll Lynch, Marisa Tomei ve Kevin Bacon yer almaktadır. 118 dakikalık ABD yapımı 45 milyon $ bütçe ile tamamlanıp şimdiden 140 milyon $ hasılatı geçmiştir.

Güzel bir eşi, mutlu bir evliliği olan Cal, bu mutlu hayatından bir gece anında uyanır. Karısının onu aldattığını ve ondan boşanmak istediğini öğrenir. Gençliğinden beri karısıyla beraber olan Cal, 40lı yaşlarda yapayalnız kalır. Bir barda karşılaştığı Jacob ise onun aksine çapkınlıkta kimsenin eline su dökemez. Cal’ın bu halini gören Jacob, bekarlığın ve çapkınlığın püf noktalarını ona anlatarak farklı bir dünyayla karşılaşmasını sağlar. Tam da bu sırada çocuklarının da problemleriyle uğraşan Cal, kendini çıkmazda bulur.

Müzik çalışmalarını Christophe Beck ve Nick Urata’nın müzik çalışmalarını yaptığı filmde kullanılan şarkılar sahnelere göre oldukça eğlenceli ve duygusal seçilmiş. Romantik komediye uygun olduğu aşikar. Senaryo oldukça bilindik gelse de ele alınışı oldukça tatmin edici görünüyor. Boşanma arifesinde olan bir çift var fakat bu sefer mağdur taraf kadın değil erkek! Tekrardan kazanmak istediği eşi ve evliliğini kurtarmak adına girdiği mücadele insanı şaşırtıyor. Daha doğrusu bir erkeğin bunu arzulaması ve çaba göstermesi duygulandırıyor. Bu tür filmlere erkek gözüyle bakmak senaryonun en kilit noktası diyebilirim. Fragmanı izlediğimde aklımı çelenler Julianne Moore ve Ryan Gosling olmuştu. Hatta Steve Carell’in bu filme pek yakışmayacağından hayıflanmıştım. Fakat canlandırdığı karaktere o kadar uymuş ki filmin favori oyuncusu da kesinlikle kendisiydi. Karakter analizleri çok güzel yapılmış. Diyaloglarla birlikte zaman içinde sırayla tanımak kurgunun da başarısını gösteriyor. Gerçi bu gibi sahnelerde romantik komedi biraz dram komedi türüne de çevrilmiyor değil. Bu dönüşüm bile filme ayrı bir renk veriyor.
Dekor, mekan, kostüm tasarımları türe göre başarılı sayılır. Julianne Moore, Emma Stone ve Marisa Tomei’nin kostüm ve saçları göze hitap ediyordu. Erkek karakterlerin kostüm seçimleri de (zaten filmin bir bölümü böyle geçiyor) etkileyici idi. Filmin ağırlıklı olarak sahnelendiği bar ve ev olarak seçilen mekanlar da sıcak bir atmosfer yaratıyor.

IMDB’den 7.7, Metacritic’ten de 68 puan alan projenin rahatsız edici bir şeyi varsa o da sanırım adıdır. Filmi özetlemeye çalışırken itici bir hale getirmiş gibi geliyor. Eleştirmenler tarafından genellikle olumlu geri dönüş alsa da bazı kesimler filmin yapmacıklığından yakınmışlar. İzlerken bazı sahnelerde bu yapmacıklığı görmek mümkün. Gerçekte olsa yapılmayacak şeyler var senaryonun içinde. Lakin genele bakıldığında bunu çok irdelememek gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta film, çılgınlığını adıyla bile duyuruyor.

1962 doğumlu oyuncu, komedyen, yapımcı, yazar ve yönetmen Steve Carell, sanatın birçok alanında marifetini gösteren oldukça başarılı bir sanatçıdır. “The Office” dizisindeki Michael Scott karakteri ile bilinen oyuncu, yaklaşık 6 yıl boyunca bu dizi ile pek çok adaylık ve ödül kazanmıştır. Sinemada ise “Bruce Almighty”, “The 40 Year Old Virgin”, “Little Miss Sunshine”, “Evan Almighty”, “Get Smart”, “Dinner for Schmurks” ile komedi ağırlıklı projerlerde yer almıştır.


8 yorum:

  1. Fatma güzel diyorsa güzeldir o film ehehe.

    YanıtlaSil
  2. 6/10 diyelim güzelliği için :) O değil de yorumun ilk kez spama düşmüş. Bloguna daha sık yazı yazman konusunda Blogspot sana bir mesaj veriyor bence!! :))

    YanıtlaSil
  3. O zaman tam zamanında yazdım - bugün - artık spamlıktan atılmışımdır ehehe.

    YanıtlaSil
  4. Bak inan bu yorum spam olarak gelmedi! Boşa demiyorum yaz bolca. Hem senin kafan dağılsın hem biz güzel güzel okuyalım :)

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Sen filmi çoook beğenmişsin anlaşılan! Tamam yazdıkların doğru, güzel tarafları var ama 8? Çok geldi bana :)

    YanıtlaSil
  7. 8 çok belki ama bir kere Ryan Gosling var filmde(:Marisa Tomei ve Steve Carell'ı da görmek güzeldi.Ben sevdim bu filmi ayrıca bu filmi seven 'City Island'ı da sevdi(:

    YanıtlaSil
  8. Ryan Gosling var ve filme artı puan kazandırdığı şüphesiz. Oyuncu kadrosunun kuvvetli olması filmin çıtasını yükseltiyor zaten :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...