13 Ekim 2011 Perşembe

The Proposal (2009)

Teklif

Romantik komedi denince akla ilk gelenlerden olan Sandra Bullock, tekrardan keyifli bir romantik komediye imzasını atıyor. Yönetmen koltuğunda “27 Dresses” filmini de yöneten Anne Fletcher otururken, senaryoyu Pete Chiarelli kaleme alıyor. 108 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Sandra Bullock’a Ryan Reynolds ve Betty White eşlik ediyor. 40 milyon $ bütçe ile seyirci karşısına çıkan projenin hasılatı 315 milyon $’ı geçmiş durumda. Yapımcıların arasında bulunan Sandra Bullock’un akıllıca bir işe girdiği belli oluyor.

İşkolik kitap editörü Margaret, sınır dışı edilerek kendi ülkesi Kanada’ya gönderilmesi gerekince hemen kafasını çalıştırır ve 3 yıldır çilelerin en beterini yaşattırdığı asistanını Andrew ile nişanlı olduğunu söyler. Hükümet yetkililerini buna inandırmanın yanında asistanını da ikna etmek hiç kolay olmayacaktır çünkü Andrew’ün evlenmeye hiç niyeti yoktur!

Daha önceden “John Q”, “The Notebook”, “Alpha Dog”, “Sex and the City” serisi, “My Sister’s Keeper” filmlerinin müzik çalışmalarını da gerçekleştiren Aaron Zigman, bu projede de yer alarak romantik komedi türüne yakışır çalışmalarıyla kulakların pasını attırıyor. Sandra Bullock’un canlandırdığı karakterin kostümleri başta olmak üzere (karaktere çok güzel uymuş) genel kostüm tasarımı, dekor ve mekan seçimleri çok başarılı ele alınmış. Alaska’daki kasaba, ev ve manzara o kadar güzeldi ki Andrew karakterini kıskanmamak imkansız! Senaryo ne çok sıradan ne de çok yaratıcı görünüyor ama türüne göre izlenirliği arttırıyor. Diyaloglar çok keyifli ve gülmenizi sağlıyor. Buram buram aşk kokan bir senaryo olmaması aslında daha iyi hissettiriyor. Ana karakterlerin detaylıca aktarılması kafada sorular bırakmıyor. Yan karakterler hiç az olmasa da filme sıcaklık kattığı aşikar. Yönetmen Anne Fletcher da bu türün yavaş yavaş ustası olduğunu ispatlıyor. Görsellik açısından gözleri kamaştıracak bir teknik mevcut değil fakat zaten romantik komedi izlerken insan görsel şölen aramıyor. IMDB’den 6.7, Metacritic’ten de 48 puan almış. Romantik komedi için aslında çok şaşılmayacak ama fena da sayılmayan bir geri dönüş bulunuyor.
Fiziksel olarak da zıt görünen Sandra Bullock ve Ryan Reynolds, başrol oyuncuları olarak çok başarılı seçilmiş. Senaryodaki zıtlık fiziksele de taşınınca inandırıcılığı yükseltiyor. Babaanne rolündeki 1922 doğumlu Betty White’ı izlemek ve onun sahnelerinin gelmesini beklemek projeye neşe katıyor. Yan karakterlerde en başarılı olan da kendisi zaten.

1964 ABD doğumlu Sandra Bullcok, 1985 yılından beri güzelliği ve yeteneği ile her daim aranan bir oyuncu olmuştur. “While You Were Sleeping”, “Miss Congeniality”, “The Proposal” ile en iyi kadın oyuncu Altın Küre adaylıklarına sahipken, büyük siftahını “The Blind Side” ile yaptı. Sarı saçları ile en iyi kadın oyuncu Oscar ve Altın Küre ödüllerininin sahibi oldu. 56 milyon $ ücret ile 2012 Guinness Rekorlar Kitabı’na “en yüksek ücret alan kadın oyuncu” olarak girdi! Tüm bunların yanında, seçtiği yanlış projeler sonucunda Razzie ödüllerinden de nasibini aldı. “Demolition Man”, Speed 2: Cruise Control” ve “All About Steve” filmleri ile en kötü kadın oyuncu Razzy adayı oldu. “Speed 2: Cruise Control” ve “All About Steve” filmlerini izleyen biri olarak rahatlıkla belirtebilirim ki projelerin kötülüğü Sandra Bullock’a bu adaylıkları getirdi.


2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...