5 Ekim 2012 Cuma

The Tall Man (2012)

Sır

Afişine kapılıp çok büyük beklentiye girmeden ekran başına geçtiğim Sır, genel olarak başarılı bir kurguya sahiptir. Yönetmen koltuğundaki Pascal Laugier, senaryoyu da kaleme alıyor. 100 dakikalık Fransa, Kanada, ABD yapımı filmin baş rollerinde Jessica Biel, Jodelle Ferland, Sthepehn McHattie yer alıyorlar. Gizem/gerilim türlerine giren projenin bütçesi 18 milyon $’ken, hasılatı 35 milyon $’a yaklaşmıştır. Proje 7 Eylül’de Türkiye’de gösterime girmiştir.

Oldukça huzurlu ve mutlu hayat sürülen Cold Rock kasabasının üzerinde bir süredir kara bulutlar gezinmektedir. Kasabanın küçük çocukları sessiz sedasız ortadan kaybolurlar ve bir daha da haber alınamaz. Ortada dolaşan dedikodu ise tüyler ürperticidir: Çok uzun boylu bir adam çocukları kaçırmaktadır! Tek başına oğlunu büyüten hemşire Julia ise bu dedikoduyu umursamaz; ta ki kendi oğlu kaçırılana kadar!


Oldukça tahmin edilebilir klişelerle başlayan senaryo, sahneler ilerledikçe beni fazlasıyla şaşırttı. Yönetmen ve senarist Laugier’in orijinal fikirleri inkar edilemez başarılıdır. Seyirciyi ters köşe yapmayı diğer projelerinde de alışkanlık haline getirmiştir. Gayet sıradan başlayan kasabanın lanetli hikayesi makul derecede ilerliyor; heyecan yaratmıyor. Devamında karakterlerle yavaş yavaş tanışıyorsunuz. Olayın gerilimi devam ederken, zaman ilerledikçe şüphe içinizi kemirip duruyor. Kime neye güveneceğiniz sürekli değişiyor. Bir süre sonra o güven eksikliği yıldırıyor. Neyse ki toparlanmanız pek zaman almıyor. Filmde rahatsız olduğum tek nokta sonu oldu. Merak duygusu sıklıkla tavan yaparken, finali yetersiz kalıyor. Belli bir mantığa bağlanıyor, tatmin ediyorsa da “İşte bu!” dedirtmiyor.

Mekan ve dekor tasarımları çok hoşuma gitti. Filmin türüne yakışacak şekilde karanlık bir atmosfer yaratılmıştır. Kasabanın terk edilmişliği, yoksulluğu, laneti sanki yoldaki her toprak parçasına bile yansımış. Kostüm ve makyaj için de aynısı geçerli. Kasaba halkına baktığınızda hepsinde bir yılgınlık, mutsuzluk söz konusu. Yüzü gözü nur gibi, saf ve temiz görünenler sadece çocuklardır. Çocukları ulaşılmaz kılmak için bu tercih çok doğru görünüyor. Tabi tüm bunların yanında hemşire Julia da kasabanın aksine dingin görünen bir karakterdir. İçinde yaşadığı mutsuzluğu asla dışarı yansıtmaz, evrenle hesaplaşmasını kendi içinde yapar. Kasaba ahalisinden onu ayıran da bu özelliğidir. Ta ki oğlu kaybolana kadar. Haliyle Julia’nın da kasabadan farklı kalır bir hali olmayacaktır.
IMDB’den 6, Rotten Tomatoes’tan ise 45 alan yapıma gelen eleştiriler aynı türdeki filmlerle benzer yöndedir. Bu sefer IMDB’ye daha yakın bir puanlamam var. Olumsuz eleştiriler daha çok senaryoya bağlıdır. Çok kafa karıştırması, ilk yarının sıradan geçmesi başlıca negatif yorumlardır. Peki haksız sayılırlar mı? Elbette hayır. Benzer fikirlere sahibim. Diğer yandan, türünün örneklerine göre daha düzgün kurgu ve beklenilenin biraz daha dışında hikayesi var. Yönetmene şans verilmemesi haksızlık olur.

1982 ABD doğumlu Jessica Biel, oyunculuğundan çok fiziki özelliğiyle pek çok basılı medyada ilk sıraları kapmıştır. Bu fiziksel avantaj elbette ona Hollywood’da kapılar açmış, 28 projede yer almıştır. Bunlardan en bilinenleri: “The Texas Chainsaw Massacre”, “Blade: Trinity”, “Elizabethtown”, “The Illısionist”, “Next”, “Planet 51”, “Valentine’s Day”, “Total Recall”. Şimdiye kadar ekranda seyrettiğim Jessica Biel, oyunculuk açısından beni hiç tatmin etmemişti (erkek seyircileri bilemem!).  The Tall Man’de ise beklenmedik kadar başarılı bir performans sergiliyor. Bu başarısını elbette daha önceki projelerle kıyaslıyorum. Gözde bir oyuncu olması için ciddi zaman geçmesi gerekiyor.


4 yorum:

  1. sırrı merak ettiğimden izlerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bırak sırrı mırrı, sen Jessica Biel için izlersin :p

      Sil
    2. Ahaha bak o da var :)) Jessica biel sırrın önüne geçti şimdi :P

      Sil
  2. Jessica Biel'in oyunluluğu ve diğer etmenleri,filmin kurgusu ve yönetmenin başarılı performansıyla bence bu yılın değerlendirilmesi gereken filmlerden.İMDb puanının birazcık üstünü hakediyor bence :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...