1 Şubat 2012 Çarşamba

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Köstebek
Oscar'ın vazgeçilemez ıstıraplarından biri de başarılı olmadığını duymana rağmen aday gösterildiği için bazı filmleri izlemektir. Bu yıl en iyi erkek oyuncu, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi özgün müzik dallarında Oscar adaylıkları bulunan 127 dakikalık casusluk ve gerilim türündeki proje, bizde de 10 Şubat'ta gösterime girecektir. Yönetmenliğini Tomas Alfredson’ın yaptığı filmin senaryosunu 1974 basım tarihli John le Carre’nin aynı adlı romanından Bridget O’Connor ve Peter Straughan uyarlamıştır. Peter Straughan’ı 2009 tarihli George Clooney, Jeff Bridges ve Kevin Spacey’in rol aldığı “The Men Who Stare at Goats”ın senaristi olarak hatırlayabilirsiniz. Filmin kadrosu ise bu filmi izlettirecek kadar başarılı oyunculardan oluşuyor: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Ciaran Hinds. Birleşik Krallık ve Fransa yapımının bütçesi 21 milyon $ olarak açıklanırken hasılatı şimdilik 50 milyon $’ı aşmıştır.

1950li yıllarda İngiliz casusu George Smiley görevden uzaklaştırılmıştır. Lakin hükümet tarafından tekrar kiralanır çünkü İngiliz Gizli İstihbarat Servisi MI-6’da Sovyetler Birliği için çalışan iki gizli ajanın olduğu düşünülmektedir.

Talk to Her”, “The Constant Gardener”, “Volver”, “The Kite Runner”, “The Skin I Live In” filmlerinin usta bestekarı Alberto Iglesias, casus türüne uygun müzik çalışmaları ile filmin sıkıcılığını az da olsa gideriyor. Lakin, o kadar çok izlenilen casus filminden sonra ne yazık ki burada tatmin edici ne senaryo bulunuyor ne de yönetmenlik. Aynı adlı esere yazacak tek bir cümlem dahi yok çünkü kitabı da okumadım, Türkiye’de “Köstebek” adıyla yayınlanan diziyi de izlemedim. Fakat eğer en iyi uyarlama senaryo dalında Oscar heykelciğini kapma vaadi ile kandırıldıysa kitabı da okumam lazım diye düşünüyorum. Aksi takdirde bu adaylığı hak etmiyor olurdu. Casusluk türüne uygun şekilde karanlık atmosfer, renk ve kontrast ayarları, kostüm, mekan ve dekor seçimleri yaratılması artı puan toplatıyor. Ama türüne uygun ne bir hareket var, ne de çok sinsice bir gizem! Gerilime gelindiğinde ise hiçbir sahnede huzursuzluk verdiğini görmedim. Diğer yandan şunu da kabul etmek gerekir. İlla bu türe girdi diye aksiyon sahnelerinin bol miktarda olması gerekmiyor. Öyle bir senaryo ile öyle bir atmosfer yakalanır ki seyircinin aklını başından alır. Fakat senaryonun ve diyalogların da çok etkileyici şekilde aktarılmadığını düşünüyorum.
IMDB’den 7.4, Rotten Tomatoes’tan 84, Metacritic’ten de 85 puan aldığını görünce ister istemez beğenimin çok daha aşağılarda olması beni mutsuz etti. Gene de bu olumlu eleştirileri görünce fikrimi değiştiremedim. Pek çok izleyici ve sinema eleştirmeni filmi baş yapıt olarak görüp beş yıldız birden veriyorlar. Bu yüzden filmi tavsiye etmemezlik yapamıyorum.

Senaryo, yönetmen, kurgu ne olursa olsun muhteşem bir oyuncu kadrosunu elinde barındırıyor. Karakterlerin yoğunluğu ve kafa karıştırıcılığına rağmen Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt ve Toby Jones harika iş çıkarıyorlar. 1958 İngiltere doğumlu Gary Oldman, oynadığı sayısız karakterle sinemaseverlerin kalbini çalarken, pek çok ödülün ve adaylığın da sahibi olmuştur. Öne çıkan Gary Oldman filmleri ise şöyle sıralanabilir: “JFK”, “Dracula”, “True Romance”, “Leon”, “The Fifth Element”, “Air Force One”, “Lost in Space”, “Hannibal”, “Batman Begins”, “Harry Potter serisi”, “The Dark Knight”. Bu filmlerde Oscar adaylığı yüzü göremezken Köstebek’te aday olması adalet mi değil mi, çözemedim.


8 yorum:

  1. beğenini en açık şekilde belirtmek için bu filmi mi seçtin :( çok büyük beklentim vardı ve 1-2 güne izleyecektim :( gene de izleyeyim..

    YanıtlaSil
  2. İzle tabi ki. Sonra yorumunu bekliyorum beğenmiş olsan bile :)

    Ayrıca hiiç beğenmediğim filmleri açıkça söylüyorum ben.

    YanıtlaSil
  3. Ben de beğenmemiştim bu filmi. Hem temposu ağır, hem de çok kapalı kutu, seyirciyle arasına duvar örüyor resmen, tam soğuk nevale yani :) Sürekli 'farklı bir şey yapıyorum ben' havasındaydı bir de. Bu kadar beğenilmesine şaşırıyorum. Bu açıdan benim gibi beğenmeyen birini görünce sevindim :)

    YanıtlaSil
  4. Beğenmeyenleri görünce ben de senin gibi seviniyorum. Sonuçta film Oscar adayı ve beni şaşırtıyor :)

    YanıtlaSil
  5. Sinemadan çıkıp, hemen eve geldim sırf imdb puanına bakmak için. Ve beklediğim gibi bir puan almış. Yahu ya bende göz yok, ya da bu puanı verenlerde. Ve bence film kötü. Oyuncuların, oyunculuklarını ortaya koyacakları bir alan bile yok. Evet, övülebilecek yerleri var fakat Av Mevsimi bundan daha gizemli ve başarılıdır demeden edemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Ben de senin gibi düşünüyorum ama Oscar'da öne çıkacak gibi duruyor. Oyunculara lafım yok. Gene de sevemedim. Bende de göz yok sanırım.

    YanıtlaSil
  7. Filmi birkaç kere uyuyakalarak ve sonra geri sarıp tekrardan başlayarak zor bitirmiştim. ahahahaa.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...