14 Temmuz 2011 Perşembe

Don't Look Back (2009)

Orijinal adı Ne Te Retourne Pas olan Fransız yapım, 2009 Cannes Film Festivali’nde gösterildi. Psikolojik gerilim türündeki filmin yönetmeni Mariana De Van, senaryoyu Jacwues Akchoti ile birlikte kaleme alıyor. Başrollerinde ise her zaman hayranlık uyandıran çok başarılı ve güzel iki oyuncu var: Sophie Marceau ve Monica Bellucci! Tabi bu ikisinin ismini duyar duymaz filmin nasıl olduğuna dair merak artıyor. Fransızca dilindeki proje başarılı bir kurguyla perdeye aktarılıyor.

Türkçe’ye Dönüşüm adı ile çevrilen filmde, Jeanne (Marceau)2 çocuk annesi evli bir yazardır. Kendisinde ve çevresinde fiziksel olarak yavaş yavaş değişiklikler hisseder. Bu değişikliklere çözüm bulmak için bir fotoğrafın izinden İtalya’ya gider ve buradaki bir kadının peşine düşer. 

İzleyeni cidden geren hatta tüylerini ürperten bir senaryoya sahip filmin kurgusu da oldukça başarılı ele alınıyor. Jeanne karakteri olup biteni merak ederken siz de onun peşinden gitmek ve sorunları çözmek istiyorsunuz. Ana iki karakterin de kadın olması ayrı bir bakış açısı getiriyor. Görsellik ve sahneler de oldukça etkileyici bir şekilde aktarılıyor. Zaten film diyaloglardan çok görsellikle öne çıkıyor; bu da aslında daha çok gerilmenize sebep oluyor. Film size bir şeyler anlatmadan sizin anlamınızı tercih ediyor. Detayları anlatamadığım için bunun nedenini de yazmıyorum ama eğer izlerseniz ne demek istediğimi fark edeceksiniz. Teknolojik olarak bazı sahneler sizi tatmin eder mi bilmiyorum fakat genel kurguya bakıldığında çok da irdelemezseniz dönüşümler tatmin edici görünüyor. Filme yaptığım övgüler sonrasında beğenmediğim tek nokta ise sonu oldu. Belli bir tempoda güzel güzel ilerlerken sanırım daha farklı bir son bekliyordum. Filmin sonunda herhangi bir gerilim hissiyatı yok ve bu da hızını kesiyor. Çok büyük sürpriz beklemesem de eksiklik kafamı kurcaladı. Buna rağmen 111 dakika can sıkıcı geçmiyor. Bu yüzden Imdb’de 5.9 puan alması biraz şaşırtıyor.
1964 İtalya doğumlu Monica Bellucci elliden fazla film projesiyle başarılı bir kariyere sahiptir. Rol aldığı filmlerden en öne çıkanlar “L’Appartement”, “Under Suspicion”, “Malena”, “Asterix & Obelix: Mission Cleopatre”, “Irreversible”, “Remember Me, My Love”, “Tears of the Sun”, “The Matrix Reloaded”, “The Matrix Revolutions”, “The Passion of the Christ” ve “Shoot ‘Em Up” olarak sayılabilir. Hukuk eğitimi görürken masraflarını karşılamak amacıyla modellik yapmaya başlayınca, işin cazibesi karşısında hukuk eğitimini bırakmıştır. Modellik sonrasında oyunculuk eğitimi alarak şu anki konumuna gelmiştir. 1966 doğumlu Sophie Marceau şüphesiz Bellucci’den çok daha başarılı bir Fransız oyuncudur. Rol aldığı filmler sayıca ondan daha az olsa da performansı daha baskındır. Bu filmde de zaten bunu rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. “La Boum” filmi ile tanınan Marceau, “Fort Saganne”, “Police”, “L’Etudiante”, “Braveheart”, “Beyond the Clouds”, “Anna Karenina”, “A Midsummer Night’s Dream” ve “The World is Not Enough” ile adından söz ettirmeyi başarır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...