10 Ocak 2014 Cuma

Like Stars on Earth (Yerdeki Yıldızlar) (2007)

Taare Zameen Par
3 Idiots” filminden sonra Aamir Khan’ın 2007 tarihli Yerdeki Yıldızlar filmi, onu daha çok takip etmeme vesile oldu. 164 dakikalık filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Aamir Khan üstleniyor. Senaryo ise Amole Gupte’ye aittir. Hindistan yapımının baş rollerinde Darsheel Safary, Aamir Khan, Tisca Chopra, Vipin Sharma yer alıyorlar. Hintçe ve İngilizce dillerinin kullanıldığı film, etkili bir dramı ele alıyor.

8 yaşındaki Ishaan, çoğu yaşıtlara oranla dünyaya farklı bir gözden bakmaktadır. Sayılar, kelimeler, yabancı dil, disiplin ona sebebini bilmemesine rağmen hayli zor gelmektedir. Onun dünyasında renkler, hayaller ve görsellik ön plandadır. Hem ailesi, hem öğretmenleri, hem de çevresi Ishaan’ı arsız, yaramaz, tembel olarak nitelendirir. İlkokul üçüncü sınıfta neredeyse ikinci kez kalacağı için, babası onu disipline sokmak adına yatılı bir okula gönderir. Ancak durum aynıdır, Ishaan herkese oranla uyumsuzdur. Ta ki bir resim öğretmeni olan Ram Shankar Nikumbh dersine girene kadar!

Çok fazla bilinmeyen bir soruna pek çok kesimi kendine çekecek kurguyla ulaşan Yerdeki Yıldızlar, disleksiyi ele alıyor. Peki, nedir bu disleksi? İnsanlardaki rastlanılan öğrenebilme bozukluklarının başında gelir. En yanlış bilinen tarafı ise zekayla bağlantısıdır. Disleksi olan insanların dil, edebiyat ve hafıza gerektiren derslerde öğrenme sıkıntıları vardır. Özel bir ilgi gerektirmektedir. Disleksi olan ünlüler arasında Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Walt Disney, Bill Gates bulunuyor. 8 yaşındaki Ishaan da aynı durumdan mustariptir. Anne ve babasının tüm baskılarına rağmen eğitime istenilen özeni gösteremiyor. Disiplinli bir okula gitse dahi bu değişmiyor. Resim öğretmeni sayesinde sorun keşfediliyor ve devamı geliyor. İzlerken yoğun bir drama tanık oluyorsunuz. Diğer yandan, sürekli gözler buğulu kalmıyor. Zira, Bollywood’un sıkça kullandığı canlı renkler, şarkılar, danslar seyircinin moralini bir nebze ayakta tutuyor. Sert karakterlerin dahi az miktarda komediye meyilli olması dramın yoğunluğunu hafifletiyor.
Disleksinin ele alınış şekli hayli başarılıdır. Hastalık değil de özel ilgi gerektiren bir durum olabileceğini açıklıyor. Filme gelen eleştirilerden biri Ishaan’ın babasının son derece sert gösterilmesi, anlayışlı olmayışıdır. Lakin gaddar kategorisine giren baba karakterleri ilk kez Hint filmlerinde görmüyoruz. Tüm kültürlerde karşımıza çıkan bir şey. Karakter detaylandırmalarında resim öğretmeni, Ishaan’ın annesi, kardeşi, babası ve Ishaan gayet etkili ele alınıyor. Ailenin gel gitleri, başarılı çocuğun daha çok önemsenmesi her ailede yaşanılan gerçeklerdir. Resim öğretmeninin Ishaan’a olan ilgisini gösterme aşamaları, sabrı, iyi niyeti drama çok yakışmış.

Renk kullanımı, karakter sayısının bolluğu, hikayelerin sıralanış ve bağlanışı, genel kurgu tatmin edici seviyededir. 164 dakika hayli uzun bir süre olsa da Hint filmlerinde alışığız. Sürükleyiciliği ayakta tutuyor. Bir de disleksi hakkında bilginiz yoksa size daha ilgi çekici gelebilir (tıpkı bende olduğu gibi).

IMDB’nin 8.5 verdiği film, hayli olumlu geri dönüşler aldı. Birçok ödüle layık görüldü. Hatta “Slumdog Millionaire”in ödüller aldığı ve “3 Maymun”un Türkiye’yi temsil ettiği sene, Hindistan yapımı olarak yabancı film dalında ülkeyi temsil ediyordu. Ancak son aday listesinde yer alamadı. Sebepler ise filmin uzunluğu ve müzik çalışmaları diye tahmin edildi. O sene İngiltere yapımı “Slumdog Millionaire” ile epeyce kıyaslandı. Müzik konusuna katılıyorum. Hint müzikleri benim de ilgimi çekemiyor.

Filmin yönetmeni, yapımcısı ve oyuncusu Aamir Khan 1965 Hindistan doğumludur. Ayrıca senaristlik de yapan Khan, 35’ten fazla filmde oyuncu olarak yer almıştır. 8 filmin yapımcısı, 5 filmin yazarlık, yardımcı yönetmenlik ve yönetmenliğini üstlenmiştir. 2002 tarihli “Lagaan” filmiyle en iyi yabancı film Oscar adaylığı bulunuyor. Bunun dışında, IIFA, Filmfare Awards, National Film Awards, Screen Awards, Bollywood Movie Awards başta olmak üzere pek çok tören/festivalde adaylıklar ve ödüller kazanmıştır. Oyunculuğuna gelecek olursak; şu ana kadar 3 filmini seyrettim. Her birinde rolün hakkını veriyor ve kendini sevdiriyor. Belki de riskli rollere el atmadığı için böyle görünüyor. Şu anda 16 yaşında olan Darsheel Safary ise inanılmaz gerçekçi bir performans sergiliyor!


2 yorum:

  1. Hiç de fena olmayan bir anlatımı olmasına rağmen dediğin gibi filmin süresi bana da uzun geldi. Ve aynen benim de hastalık hakkında pek fazla bilgim olduğu söylenemezdi, film sayesinde biraz bilgilendim.
    Bir ara "Aamir çıtkı da ben mi kaçırdım?" olmadım da değil.. ahaha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hint filmlerinin kaçınılmazı upuzun süre oluyor ne yazık ki. Neyse alışacağız :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...