18 Ocak 2014 Cumartesi

Frozen (Karlar Ülkesi) (2013)


Karlar Ülkesi
En iyi animasyon Altın Küre ödülünü alarak dikkati üzerine çeken Karlar Ülkesi, çok eğlenceli ve müzik dolu 102 dakika sunuyor. Türkiye'de 17 Ocak'ta gösterime giren animasyonun yönetmenliğini Chris Buck ve Jennifer Lee paylaşıyorlar. Hans Christian Andersen'in "The Snow Queen" adlı masalından esinlenerek Jennifer Lee ve Shane Morris senaryoya uyarlamışlardır. ABD yapımının seslendirmelerinde Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad isimlerini görüyoruz. 150 milyon $'lık bütçesine karşılık 715 milyon $ hasılat elde etmiştir. Sinema salonlarında 3D özelliğiyle seyretmek mümkün.

Krallıkla yönetilen mutlu bir ülke, kral ve kraliçenin ölümüyle sarsılır. Kralın büyük kızı Elsa ise lanetlidir! Gözlerden uzak büyüyen kız, yaşı geldiğinde kraliçe ilan edilir. Yalnız halkın bilmediği bu laneti tüm ülkeyi perişan eder. Karlar Kraliçesi Elsa, tüm ülkenin ebediyete kadar karlar altında kalmasına neden olur. Kız kardeşi Anna, hem ablasına kavuşmak hem de ülkesini eski güzel günlerine döndürmek adına onun peşine düşer. Soğuk iklimde ona ulaşmak ise hiç kolay değildir.

Müzikaller tercih sıramda sonlara doğru yer alsa da animasyonla uyumluluğu içime su serpti. Film 102 dakikanın içinde bolca şarkı dinletiyor. Christopher Beck, müzik çalışmalarında hayli başarılıdır. Gene de şarkı sayısı azaltılıp; ya hikayeye odaklanılsaydı ya da süresi kısalsa mıydı diye düşünmeden edemedim. Frozen, animasyonun sadece küçüklere hitap edilmediğini gösterenlerden biridir. Anlatılan öyküde verilen mesaj net olsa da bunu her karede göstermemeleri seyirliği rahatlatıyor. Özellikle Karlar Kraliçesinin sonlara doğru yaptığı tercih ve onun kurgusu izleyiciyi tatmin ediyor.  İyi ve kötü karakterler ilk başta tamamen ayrılmıyorlar; bu da heyecanı arttırıyor. Zamanla tüm karakterleri yeteri kadar tanıyabiliyorsunuz, size açık kapı bırakmıyor. Diyaloglar ise dram komedi - durum komedi türleri arasında gidip geliyor. Hikayenin kurgusuyla birebir örtüşüyor.


Animasyonun vazgeçilmezi renk kullanımı ise mükemmel boyuttadır. Hikayenin neredeyse tamamı karlar altında geçerken bile o beyaz göz yormuyor, mavi ve yeşille birlik olup doğanın gücünü ortaya çıkarıyor. Film boyunca tümü gibi ben de kendimi kışın ortasında üşürken hissettim.  O hissi yaşatmaları bile animasyonun en etkili taraflarındandı. Kraliçe Elsa'nın buzdan yaptığı şato ve köprü gözlerimi kamaştırdı. Favori kostüm ise elbette Elsa'nın buzdan elbisesidir. O kadar güzel tasarlanmış ki sırf kostüm için onun tekrar tekrar ekrana gelmesini istedim. Karakter çiziminde Anna en beğendiğimdir. Konuşurken gözlerinin büyüyüp küçülmesi, saçının hareketi, jest ve mimikleri karakteri seyirciye çok iyi aktarıyor. Bebek veya çocuk karakter olmayıp da animasyonda sevilen büyük karakter yaratmak pek kolay değildir. Zira işin içine sevimlilik giremiyor. Anna'da ise bu başarılmış.

IMDB'den 8.1, Rotten Tomatoes'tan 89 alan film, hayli olumlu geri dönüşler almaktadır. Altın Küre'de en iyi animasyon ödülünü kapması dışında, Oscar ve Bafta'da da en iyi animasyon adaylıkları bulunuyor. Altın Küre'deki en iyi orijinal şarkı adaylığını da unutmamak lazım. Dublajlı izlemeyen şanslı kesimden biri olarak, tüm karakter seslendirmelerinin çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Özellikle Anna'nın jest ve mimikleriyle sesinin uyumu harikaydı. Türkiye'de biraz geç gösterime girse de 2013'ün en akılda kalıcı animasyonlarından biri olarak listeme eklendi.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...