28 Kasım 2013 Perşembe

Erkek Tarafı Testosteron (2013)

Büyük beğeniyle takip edip her sinema projesini zevkle seyrettiğim Mert Fırat oyuncu kadrosunda olunca, 22 Kasım’da sinema salonuna koştum. 5 sene boyunca tiyatroda büyük ilgi gören Polonyalı Andrzej Saramonowicz’in oyunu Testosteron, İlksen Başarır ve Mert Fırat tarafından senaryolaştırılmıştır. Yönetmen koltuğunda da Başarır oturmaktadır. Önceki projeleri “Başka Dilde Aşk” ve “Atlıkarınca”yı ne kadar beğendiğimi bilmek isterseniz göz atmanızı öneririm! Komedinin oyuncu kadrosu evlere şenlik: Onur Ünsal, Mert Fırat, Emre Karayel, Timur Acar, Tuna Kırlı, Metin Coşkun, Cihan Ercan.

Eğlenceli bir düğünde tam imza aşamasında her şey alt üst olur. Damat dahil yedi erkek, gece düğünün yapılacağı mekanda toplanırlar. Yedi erkek bir araya gelince konu ne olur? Tabi ki kadınlar!

Bu projeyle ilgili en büyük pişmanlığım, tiyatroda izleyememek oldu. Sinema koltuğunda dahi senaryonun, kurgunun, diyalogların tiyatroda çok etkili olduğunu anlayabilirsiniz. Ben fragmanı izlemeden sinemaya koşanlardanım. Mert Fırat’ın etkisi büyük olsa da böyle oyuncu kadrosunu bir arada bulmak hayli zor. Bunu neredeyse her sahnesinde fazlasıyla ispatlıyor. Tiyatrodan uyarlandığı için birebir sinema filmi diye nitelendirmek doğru gelmiyor. Sinemanın mekan, dekor, kostüm, senaryo, kurgu, ışık detaylarını çok fazla kullanmıyor. Diyaloglara dayandırılan bir proje olmuş; tiyatro havasını size yaşatıyor. Bu iyi mi kötü mü, kararsızım. Süresi bu senaryoya göre uzun kalıyor. Gerçi senaryoyu kısaltmak da pek mümkün değil. Sonuçta yedi erkeğin birbiriyle bağlantısı ufak hikayelerle tek tek ortaya çıkıyor. İlksen Başarır yönetmen koltuğunda çok yorulmadığını hissettiriyor.
Gelelim spoiler vermeden senaryonun detaylarına. Gelen en büyük eleştirilerden ikisi senaryonun fazlasıyla bel altı olması ve kadınlara karşı olmasıdır. Seyrederken ben de zaman zaman bu sıkıntıyı yaşadım. Diğer yandan, unutmamak gerekir ki filmdeki tüm karakterler erkek. Erkekler bir araya geldiğinde (hele de mustariplerse) ister istemez kadınları çekiştirecekler. Küfür de bel altı konuşmalar da olacak. Amacım erkekleri haklı çıkarmak değil; sadece bunun olağan bir durum olduğunu fark ettirmek. İlksen Başarır’ın projelerini takip eden biriyseniz bu filme imza atmasının sebebini biraz daha detaylıca düşünmelisiniz. Kadınlar bolca eleştirilirken aslında erkeklerin her şeyi tek bir noktada bağlaması fazlasıyla eleştiriliyor. Senaryoya üstün körü odaklanmamak gerekir!

Oyuncu kadrosuna detaylıca bakmak gerekirse Onur Ünsal, Emre Karayel ve Timur Acar yedi kişinin içinde en göze çarpan karakterleri canlandırıyorlar. Her karakterin kendine göre hikayesi, etkisi, bolca sahnesi olsa da bu üçlü filmi öyle götürüyor ki hayran kalmamak imkansız. Emre Karayel, kahkahasıyla insanı mutlu eden nadir insanlardan biri. Onu ve Timur Acar’ı pek çok projede görüp bildiğimiz için performansları çok şaşırtmadı. Onur Ünsal ise beklenmedik bir oyunculuk sergiliyor. Benle yaşıt İzmirli Ünsal, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunudur. Haluk Bilginer’in yanında tiyatronun tozunu yutarak önemli oyunlarda yer aldı. “Eğreti Gelin”, “Şaşkın”, “Devrim Arabaları”, “Pandora’nın Kutusu”, “New York’ta Beş Minare”, “Kaybedenler Kulübü” ve “Jin”de yer aldı. Bu sinema filmlerinin artacağı, yıldızının her geçen gün daha da parlayacağı kesin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...