2 Ağustos 2013 Cuma

Safety Not Guaranteed (Zaman Yolcuları) (2012)

Zaman Yolcuları
2012’de bağımsız filmlerin içinden kendini güzelce sıyıran, bilimkurgu ile başlayıp dram komediye dönen, ilginç senaryosuyla sinemaseverlerin dikkatini çeken Safety not Guaranteed, Türkiye’de 2 Ağustos’ta gösterime girecektir. “Jurassic Park 4”un yönetmen ve yazarı olarak lanse edilen Colin Trevorrow, filmin yönetmen koltuğunda oturmaktadır. Derek Connolly’nin kaleme aldığı 84 dakikalık ABD yapımının baş rollerinde Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson yer alıyorlar.

Jeff, bir magazin dergisinde yazardır. Dergiye hasılat kazandırma çabasındayken bir gün şu ilanla karşılaşır: “Zaman yolculuğu yapacak eş aranıyor”. Bu ilandan harika bir hikaye çıkarmayı planlayarak derginin iki stajyerini yanına alıp ilan sahibini bulmaya yola çıkar. İlanı veren süpermarket çalışanı Kenneth’le tanışmak, işin detayını öğrenmek ise hiç kolay olmayacaktır. Stajyerlerden Darius bu görev için kendini feda eder ve zaman yolculuğuna çıkmak için Kenneth’i ikna etmeye çalışır.

Zaman Yolcuları, güzel vakit geçirten, abartıları olmayan, dram komedi tarzında karakterlere sahip, zamanı enfes müziklerle dolduran ve bağımsız film kategorisine hayli yakışan iddiasız bir film. Eğer büyük prodüksyon, iddialı oyuncular, görsel şölen aramıyorsanız filmi seveceğinize eminim.

Kenneth “keşke” kelimesini kullanmak yerine zaman yolculuğu ile hatalarını düzeltme çabasına girer. İnsanlardan kendini soyutlamış, dışarıdan hafif “çatlak” görünür. Darius’un sayesinde onun gerçek yüzünü görmeyi hedefleriz. Hem ilginç haber yakalamak için hem orta yaşlara merdiven dayamışken yalnızlığını geçmişiyle kapamak isteyen çapkın Jeff, eski kasabasına dönerek bir bakıma kendi “keşke”sinin peşine düşüyor. Stajyer Darius ise annesini yıllar önce kaybetmiştir ve bunun vicdan azabıyla yaşamaktadır. Kenneth’in akıl almaz önerisi kendisiyle hesaplaşmasına yardımcı olur. Bu üç ayrı dünyanın insanına Hintli stajyer de katılınca renk cümbüşü içine düşüyorsunuz. Farklı düşünceler, farklı hayatlar bir noktada toplanabiliyor. Karakter zenginliği bu yüzden artı puan kazandırıyor. Kafa karıştırıcı gibi görünse de drama komedi katan bu karakterlerin detaylandırılmasıdır.
Samimi senaryonun eksiklikleri yok mu? Elbette var. Yan karakterler, yan hikayeler bir yandan filme zenginlik katıyor diğer yandan “fazla” gelebiliyor. Hafif dağınıklığı var, toparlamak her sahnede mümkün olmuyor. Ayrıca bazı konuların ucu açık bırakılıyor. Bu masalsı kurgu için bilinçli bir seçim midir yoksa gerçekten eksiklik midir, kararsız kaldım. Bilimkurgu türü gibi görünüp duygusal ağırlıklı ilerlemesi ise hayli şaşırtıyor. Bu seçimin seyirciler tarafından daha çok beğenileceğinden de eminim. Filmin en büyük artısı ise Kenneth’in gerçekten zaman yolculuğuna çıkıp çıkmayacağıdır. Sonuna kadar Kenneth’in bir deli mi yoksa mucit mi olduğunu düşünüp duruyorsunuz. Merak duygusunu her daim en üst noktada tutmaları sizi kendisine bağlıyor.


Mekan, dekor, kostüm detayları ilgi çekici değil. Sizi büyüleyen noktası yok. Senaryo ağırlıklı filmlerden; bu gibi detaylar öne çıkmıyor. IMDB’den 7.1, Rotten Tomatoes’tan da 91 almıştır. Geribildirimler hayli olumludur. Oyunculara bakıldığında Mark Duplass muhteşem performansıyla filmi her daim ayakta tutuyor. Kenneth, anlaşılması zor bir karakterken onu oynamak eminim çok daha güçtür. Duplass rol yaptığını hiç belli etmiyor. 1984 ABD doğumlu Aubrey Plaza’ya ise pek ısınamadım. Bağımsız filme yakışan havası olduğu aşikar. Gene de tüm karakterlere yapabildiğim empatiyi Darius’a yapamadım.


3 yorum:

  1. filmi izlicektim ama altyazısı çıkmamış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterime girdiği için bir iki haftaya mutlaka çıkar :)

      Sil
  2. ben 2012 görünce geçen senenin zannettim o zaman bekliyeyim biraz daha

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...