2 Nisan 2013 Salı

Someday This Pain Will Be Useful to You (2011)


Afişine hızlı bir bakış attığınızda adını sadece “Someday” olarak görebilirsiniz. Zaten bir filmin ismi bu kadar uzun olmamalı. Seyrettikten sonra neden bu adı aldığı anlaşılıyor da seyretmeden önce çok ilgi çekmiyor, mana bulamıyor izleyici. 95 dakikalık dram, dram komedinin yönetmen koltuğunda İtalyan Roberto Faenza oturmaktadır. Peter Cameron’un aynı adlı romanından Dahlia Heyman yönetmenle birlikte senaryoya uyarlamıştır. 8 milyon $ bütçeli İtalya - ABD yapımı filmin baş rollerinde Toby Regbo, Peter Gallagher, Ellen Burstyn, Lucy Liu, Deborah Ann Woll yer alıyorlar. Türkiye’de gösterime gireceğini pek sanmıyorum.

James Sveck, anne babası ayrı 17 yaşında ergen bir delikanlıdır. Üniversiteye gitme yaşına gelmiştir. Hayatta tek anlaştığı insan da anneannesidir. Yaşına rağmen asosyal bir hayat yaşar ve bunu özellikle de ister. Annesi oğlunu bu durumdan kurtarmak için yaşam koçu adı altında terapistten randevu alır. James yaşanan bir çok olayla birlikte hayatı sorgulamaya başlar.

Tesadüf eseri seçtiğim filmi seyrettikten sonra aklımda sadece romanı okuma hissi kaldı. Ortada güzel ve gerçekçi bir hikaye var. Anne babası ayrılmış bir çocuk, annesi babasından sonra üç kez evlenmiş, babası ise genç kadınlarla flört edip sürekli estetik yaptırıyor. Ablası babası yaşındaki evli erkeklerle beraber oluyor. Dışarıdan bakıldığında kaotik bir aile görünümü var. James’in de kendi içine kapanıp yalnız kalma isteği bu aile içinde çok da garip durmuyor. Ailede örnek biri yok, neden üniversiteye gidip okuması gerektiğinin cevabını da bulamıyor. Ta ki terapiste gidene kadar.
Kafasındaki sorulara tek başına cevap bulamayan genç bir erkek var. Hepimizin başından az çok bu gibi durumlar geçtiği için konunun samimiyetine güveniyorsunuz. Diğer yandan, öykünün ekrana taşınışında sıkıntı var. Süresi ideal olsa da seyrederken ilginiz dağılabiliyor, sürükleyiciliği yok. Buna sebep çok sayıda karakterin yer alması ve hepsine yer vereyim derken bağlantıların sağlanamamasıdır. Bir televizyon dizisi olsa 3-4 bölüme yetecek konu var. 95 dakikaya sığdırınca, sorunları olan iyi bir gencin çevresinde yaşananları anlatmak güçleşiyor. Tabi kitapta 229 sayfaya ne denli karakter dağılımı yapıldı, bilmiyorum. Kurgu eksikliği yanında rahatsız eden ikinci konu ise öğüt dolu öyküleri sevemiyorum. Bu tabi yaşın verdiği kişisel bir görüş olduğundan filme yansıtmak doğru olmayabilir.

IMDB’den 5.5 alan filmin kamera çekimi, mekan kostüm tasarımı, renk kontrast ayarı bir televizyon filmi/dizisi formatında düzenlenmiş. Sıklıkla karakterlerin yüzüne odaklanıp onlara yoğunlaşmamız isteniyor. Amaç sinema projesi izlemekten çok vakit geçirmek gibi görünüyor. Yani sinemasal bir değeri pek yok. Toby Regbo’nun baş roldeki ilk oyunculuğu olmasına rağmen başarıyla kotarıyor. Tecrübeli yardımcı oyuncular da ona destek veriyor.


2 yorum:

  1. İsim ilginçmiiiiş.
    Psikanaliz yapan bir film gibi o zaman. Hııı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı bilmem ama film yapmaya çalışsa bile becerememiş :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...