24 Şubat 2011 Perşembe

The Company Men (2010)

İlk görüşte adı ve afişiyle beni izlemeye iten, yönetmenliğini ve senaristliğini ünlü Amerikan TV yapımcısı John Wells'in üstlendiği The Company Men, Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Chris Cooper ve Kevin Costner'ın dahil olduğu takdire şayan bir kadroyla seyirci karşısına çıkıyor. Film, GTX şirketinin finansal performansını arttırması amacıyla faaliyet alanlarında küçülmeye gitme politikası sonucunda işsiz bıraktığı binlerce çalışanından üç beyaz yakalının bunalımını ve iş bulma sürecini konu alıyor.

Tahmini olarak 13-15 filmini izlediğim, aralarından "Good Will Hunting", "Pearl Harbor", "The Sum of All Fears", "Daredevil" ve "Gone Baby Gone"daki performansını çok beğendiğim Ben Affleck, Bobby Walker karakteriyle, yılda 120.000 dolar kazanan fakat bir sabah geldiğinde kapı önüne koyulan karakteri canlandırıyor. Tabi Türk mantığıyla bakınca insanın kafası karışıyor çünkü adam yılda 120.000 dolar kazanıyor ama lüks bir evde yaşıyor, Porsche'ye biniyor ve golf sahalarından çıkmıyor. Bizdeki yastık altı yatırımı (ya da gençken küpü doldurmak lazım) Bobby'de olmadığı için işten kovulunca borçları yaşam kalitesini, ailesini ve çevresini olumsuz etkiliyor. Tüm kapılar yüzüne kapatılıyor ve işsizliğin yarattığı bunalıma girerken geçim derdi uğruna küçük gördüğü işte çalışmak zorunda kalıyor. Tam da bu noktada, Kevin Costner "Neden bu filmde bu kadar basit bir rolde oynamayı kabul etmiş ki?" diye sorgulamama sebep olarak ortaya çıkıyor. Karakterin yarattığı komedi filme renk katsa da bunu Kevin Costner'ın canlandırması cidden gereksiz görünüyor.


104 dakika boyunca en doyurucu oyunculuğu 64 yaşındaki Tommy Lee Jones sayesinde görüyoruz. Her yapımda devleşen oyuncu, Gene McClary karakteriyle filmi dolduruyor. Şirketteki bölümünün kapatılması sonucunda sorumluluk duyduğu kişilerin zor durumda kalmasını hazmedemeyip mücadelesini sonuna kadar koruyor. Ortaya çıkan gerçek ise: İnsanlar yıllarca şirket için emek verdiler ama maaşlarını da aldılar, hasta olunca ilaçları da alındı, konforlarını da sürdürdüler. Bu bakış açısına söylenecek sözleri izledikten sonra size bırakıyorum.

Oyuncular hakkında araştırma yaparken Tommy Lee Jones'un Harvard - İngiliz dili ve edebiyatı bölümünü burslu olarak bitirdiğini öğrendim. Kalitesini belki de genç yaşından beri tiyatro başta olmak üzere aldığı birçok eğitime borçludur. Ben Affleck ise Arapça dahil 5 dil bilen yardımsever bir oyuncu. Ayrıca "Good Will Hunting" filmi ile 1998 yılında "En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü"nü kazanmış bir senaristtir.

2 yorum:

  1. Süper bir dramdı. Bence yeterince değerini bulamadı.

    YanıtlaSil
  2. Bence de başarılıydı ama zamanlaması ve pazarlaması eksik kaldı sanırım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...