27 Şubat 2011 Pazar

Awakenings (1990)


Senaryosunu Oliver Sacks'ın kitabından uyarlayarak üstelenen Steven Zallian'ın yazdığı, yönetmen koltuğunda Penny Marshall'ın oturduğu filmin baş rollerini Robert de Niro ve Robin Williams paylaşmaktadır. 121 dakikalık Awakenings, en iyi film, en iyi erkek oyuncu (Robert de Niro) ve en iyi uyarlama senaryo dallarında Akademi Ödülü adayları seçilip, eli boş dönen ama klasikler arasına girmeyi hak eden bir uyarlamadır.

Nöroloji araştırmacısı olan Malcom Sayer (Robin Williams), iş başvurusu için geldiği hastanede personel eksikliğinden dolayı klinik doktoru olarak işe alınır. Teşhis koyulamasa da bir nevi bitkisel hayatta yaşayan, tepkisiz fakat tam da komada denilemeyecek insanların bulunduğu  kronik vakalar hastanesinde, hasta bakıcılar sayesinde yıllardır yaşamaya devam eden hastaların, 1920'lerde yayılan bir virüsten dolayı bu durumda oldukları düşünülmektedir. Malcom Sayer, iyileşemeyecek gözüyle bakılan bu kişiler için araştırmalar ve deneyler yaparak hem hastane çalışanlarının hem de hasta yakınlarının umudu olmuştur. 11 yaşında çocukluğu elinden yavaş yavaş giderek bu hastalığın pençesine düşen Leonard Lowe (Robert de Niro) üzerinde izin alarak bir Parkinson hastalığı ilacını dozunu arttırarak kullanan Malcom mutlu sonra ulaşır ve Leonard'ın uyanmasını sağlar. Bunu birçok hastada deneyip 1969 yazını tüm hastalar, hasta bakıcılar ve hasta yakınları için unutulmaz bir dönem olarak yaşatır.

Leonard'ın 30 yılın verdiği yaşanmamışlık korkusuyla hayata tutunma mücadelesi ve bu uğraş uğruna hastanenin "koğuş ağalı"na dahi soyunması mutluluk ve gözyaşları içinde izleniyor. Bir gece uyuyup da tekrar uyanamayacağını düşündüğünden yeniden uykuya dalamaması ise insanın yüreğini burkuyor. Robert de Niro'nun o kadar çok filmini izledim ve birçok karakterde onu olağanüstü buldum fakat Leonard karakteri açık ara en iyilerinden diyebilirim. Buna rağmen bu filmle Oscar'ı kucaklayamaması izleyicide kalp kırıklığı bırakıyor.


Filmde anlatılmaya değer sahneleri izlemenizi umarak aktarmıyorum ve Robert de Niro'nun performasını övmekten diğer baş rol oyuncusuna haksızlık ettiğimi düşünerek Robin Williams'a geçiyorum :) "Good Will Hunting" ile en iyi yardımcı erkek oyuncu Akademi Ödülünü kazanan Robin Williams, Awakenings ile sadece komedi oyuncusu olmadığını komediden uzak bir rol ile (buna "Insomnia" filmini de eklemek isterim tabi ki) ispatlıyor. Bununla birlikte, 2004 yılında Comedy Central tarafından yayınlanan " tarihin en iyi 100 stand-up komedyeni" listesinde 13. olarak gösterilmesi de yıllardır stand-up yapan usta oyuncunun "komedi oyuncusu" olarak gösterilmesinin güçlü bir sebebidir.

2 yorum:

  1. robert de niro yani başka söze gerek yok

    YanıtlaSil
  2. Beni en çok etkileyen filmlerinden birisi bu! Yılda bir kere mutlaka izlemek lazım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...