5 Ağustos 2011 Cuma

Adında 7 Geçen 7 Tane Film!

Nedir bu 7 sayısının gizemi? Doğduğumdan beri benim peşimi de bir türlü bırakmayan bu sayı, hem inanç olarak, hem dünyevi olarak birçok kez karşımıza çıkıyor. Birkaç örnek vermek gerekirse; hafta 7 gündür; nota sayısı 7’dir; 7 tepe üstünde İstanbul; Güneş Tanrısı RA 7 ruhlu, 7 tane kıta var, dünyanın 7 harikası var; İslamiyet’e göre kainat 7 safhada yaratıldı. Bunları sinema ile bağlamaya çalışırsak; sinema da sanatın 7. dalıdır. İşte tam da bu yüzden bir çok kez duyduğumuz, adında 7 geçen 7 tane filmi listelemek istedim. Sizin de izleyip beğendiğiniz ve adında 7 geçen film varsa yorumlara eklemenizi bekliyorum J

 SE7EN (1995)

Yönetmen: David Fincher Senaryo: Kevin Walker Oyuncular: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow. IMDB Puanı: 8 Yapım: ABD Zaten yedi denilince akla ilk gelen film olan Seven’da, 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi vahşi yöntemleriyle öldüren bir seri katil ve onun peşindeki iki dedektifin gerilim dolu çabaları ele alınır. 30 milyon $ bütçesine karşılık yaklaşık 330 milyon dolar hasılat elde eden proje en iyi kurgu dalında Oscar adayı oldu. Brad Pitt'in "Fight Club"tan sonra en çok bilinen filmlerindendir.





SEVEN YEARS IN TIBET (1997)

Yönetmen: Jean-Jacgues Annaud Senaryo: Heinrich Harrer’ın aynı isimli kitabından uyarlama Oyuncular: Brad Pitt, David Thewlis, B.D. Wong. IMDB Puanı: 6.8 Yapım: ABD ve Birleşik Devletler  Avusturalyalı dağcı Heinrich Harrer, II. Dünya Savaşı yıllarında Himalayalar’a gider. Tibet yakınlarındaki yasak bir bölgeye ulaştıktan sonra Tibet’e kaçan Harrer, burada kutsal lider Dalai Lama ile tanışır. Tibet halkının Çin’den gördüğü zulme tanık olur. 70 milyon $ bütçesine karşılık 130 milyon $ hasılat elde eden filmden sonra yönetmen Annadu, Brad Pitt ve David Thewlis’in Çin’e girmesi yasaklandı.



SEVEN POUNDS (2008)

Yönetmen: Gabriele Muccino Senaryo: Grant Nieporte Oyuncular: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson. IMDB Puanı: 7.6 Yapım: ABD Geçmişte kalan hataların pişmanlığını hala çeken Ben Thomas, intiharın eşiğindeki bir adamdır. Bir türlü depresyondan çıkamayan Ben, hayatına giren hiç tanımadığı 7 kişi sayesinde hatalarının kefaretini ödeme şansı yakalar. Afişi çok başarılı durmasa da ve olumsuz eleştirilere maruz kalsa da, 54 milyon $ bütçeye karşılık 165 milyon dolardan fazla hasılat elde etti.




SEVEN SAMURAI (1954)

Yönetmen: Akira Kurosawa Senaryo: Akira Kurosawa, Hideo Pugni, Shinobu Hashimoto Oyuncular: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Bokuzen Hidari. IMDB Puanı: 8 Yapım: Japonya Köye yapılan haydut baskınlarından bunalan köylüler, usta samuray Kambei’den yardım ister. Diğer 6 arkadaşını da yanına alan Kambei köylülere yardım etmek için maceraya atılır.Yaklaşık 3.5 saat süren film 500.000 dolar bütçeye sahip.  En iyi sanat yönetmeni ve en iyi kostüm Oscar adaylıkları bulunan proje ayrıca en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi erkek oyuncu Bafta adaylıklarına da sahiptir.



THE MAGNIFICENT SEVEN (1960)

Yönetmen: John Sturges Senaryo: William Roberts. Oyuncular: Eli Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson IMDB Puanı: 7.8 Yapım: ABD Meksika’daki bir köyün ahalisi haydutlardan korunmak için Amerikalı bir grup silahşörü kiralarlar. Western türündeki film 3 milyon $ bütçeye sahip. Konusundan da anlayacağınız üzere, "Seven Samurai" filminin Western türünde uyarlamasıdır. Elmer Bernstein tarafından yapılan müziklerle 33. Oscar Töreni'nde en iyi film müziği adayı olmuştur.





THE SEVENTH SEAL (1957)

Yönetmen: Ingmar Bergman Senaryo: Ingmar Bergman. Oyuncular: Max von Sydow, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Nils Poppe. IMDB Puanı: 8.4 Yapım: İsveç 10 yıl süren Haçlı Seferi’nden ülkesine dönen şövalye, ülkesinin veba ile harap olduğunu görür. İnancını sorgulama sürecindeyken Ölüm onu ziyaret eder fakat şövalye kabullenmek yerine Ölüm’ü satranç oyununa davet eder. Kaybederse yenilgisini kabullenecektir. 150 bin dolar bütçeli film, Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü aldı.




SINBAD: LEGEND OF THE SEVEN SEAS (2003)

Yönetmen: Patrick Gilmore, Tim Johnson Senaryo: John Logan Seslendirme: Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones, Joseph Fiennes, Michelle Pfeiffer. IMDB Puanı: 6.6 Yapım: ABD Cesur ve çılgın denizci Sinbad, paha biçilemeyen hazinesi olarak kabul edilen Barış Kitabını çalmakla suçlanır. Eğer Barış Kitabı’nı gerçekten çalanı bulup getiremezse en yakın arkadaşı ölecektir. 60 milyon dolar bütçeye karşılık 80 milyon hasılat elde etmiştir. Filmin müzik albümü oldukça ilgi görmüştür. 





4 yorum:

  1. Pamuk Prenses'in de 7 tane cücesi var eheh. Yalnız hiç bu açıdan düşünmemiştim 7 rakamını.
    Yazını okuduktan sonra numerolojide bakayım dedim bu 7 ne anlama geliyormuş diye. Pitagor'a göre: " Evrenin tümü [Tanrısal güç (3) ile dünya (4)'ün toplamı] ya da tanrının dünya ile birleşimi " demek imiş. Hmmm. Bence buna daha fazla kafa yorarsak sonumuz the Number 23'teki Jim Carrey gibi olur eheh.

    YanıtlaSil
  2. Number 23'ü izledikten sonra bir kaç gün ben de takmıştım sayıya. Durmadan bir şeyler hesaplıyordum. Sonunda tırstım bıraktım :)

    YanıtlaSil
  3. çok tuhaf ama bi o kadar da ilgi çekici elinize sağlık.. 7 sayısı benim için de özeldir
    1-en sevdiğim en çok tuttuğum, herkese bıkmnadan önerdiğim film SE7EN'drı
    2- en uğurlu rakamım 7 dir.
    3- futbolda 7 numara giyen oyuncuların bazılarının büyük hayranıyımdır
    çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 7 benim de uğurlu sayımdır. Okul numaralarım, doğduğum evin numarası, iş yerindeki numaram.. Teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...