16 Ağustos 2011 Salı

Filmlerin Vazgeçilemeyen Sporu: Boks

Çok bilinen bir spor olmasının yanı sıra; sinema dünyasında üst üste Oscar adaylıklarına oynayan, biz doğmadan çekilmesine rağmen çocukluğumuzu da alıp götüren ve hala benzer senaryolarla gündemden düşmeyen spor dalı nedir? Hayır hayır futbol ya da basketbol değil! Boks! Eski Yunan ve Roma dönemlerinde gözde olan boks, spordan çok dövüş olarak ele alınırdı çünkü kuralsız, korunmasız, çıplak elle uzun süren saatler sonrasında maçlar iki taraftan birinin ölümüyle son bulurdu. Devamında - daha kontrollü ve kurallı olarak - sırayla İngiltere, ABD ve tüm dünyaya yayılan bu spor dalı, Türkiye’de ise I. Dünya Savaş’ı sonrası yerini aldı. Konuyu tekrardan nasıl sinemaya bağladığımı soracak olursanız, aşağıda sadece bir kısmını listelediğim filmlere bir göz atın! Bu filmlerin çoğu epeyce bilinen ve izlenilenlerden olduğunu görünce eminim siz de şaşıracaksınız.

RAGING BULL (1980)
Yönetmen: Martin Scorsese Senaryo: Jake Lamotta (kitap), Joseph Carter Oyuncular: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci IMDB Puanı: 8.4 Yapım: ABD Boksör Jake LaMotta’nın şampiyonluklarla ve hırslarla dolu hayatının anlatıldığı film siyah beyaz çekilmiştir. 18 milyon $ bütçeli film tam 8 dalda Oscar adayı olmuştur: En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi görüntü yönetmenliği, en iyi ses ve en iyi kurgu. En iyi erkek oyuncu ve kurgu dallarında Oscar’ı kazanmıştır. Robert De Niro ayrıca bu filmle en iyi erkek oyuncu Altın Küre ödülünü de kazanırken, Bafta’da da aday olmuştur. Raging Bull, tüm zamanların en iyi filmleri içinde yer almaktadır.



MILLION DOLLAR BABY (2004)
Yönetmen: Clint Eastwood Senaryo: Paul Haggis, F.X. Toole Oyuncular: Hilary Swank, Clint Eastwood, Morgan Freeman IMDB Puanı: 8.2 Yapım: ABD Sayısız boksör yetiştiren Frankie, ringlerde nam yapmış eski bir boksördür. Herkesten kendini uzak tutan Frankie’nin yakınında sadece jimnastik salonunda ona yardım eden Eddie’dir. Sakin geçen hayatları bir gün salona Maggie’nin girmesi ile tamamen değişir. 30 milyon $ bütçeli film, en iyi film, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu Oscar ödüllerini; en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu Altın Küre Ödülleri’ni kazanırken en iyi erkek oyuncu, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi kurgu dallarında da Oscar adayı oldu. Hilary Swank böylece 5 yılda 2 kez en iyi kadın oyuncu Oscar sahibi olarak tüm dikkatleri üstüne çekti (Diğer film "Boys Don’t Cry").


THE FIGHTER (2010)
Yönetmen: David O. Russell Senaryo: Scott Silver, Paul Tamasy Oyuncular: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams IMDB Puanı: 8 Yapım: ABD Sıfırdan başlayıp, inanılmaz zorluklara rağmen zirveye ulaşan bir boksörün hayatını anlatan film, inanç ve azmin önemini vurguluyor. Bir yandan da Amerikan aile yapısı hakkında çarpıcı sahneler içeriyor. 25 milyon dolar bütçe ile çekilen film yaklaşık 130 milyon $ hasılat elde etti. Hasılatla birlikte sayısız adaylıkları ve ödülleri, filmin dünya çapında duyulmasını sağladı. En iyi yönetmen, en iyi film, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi özgün senaryo, en iyi kurgu dallarında Oscar adaylığına karşılık en iyi yardımcı erkek ve kadın oyuncu dallarında ödülü kucakladı. Bafta’da en iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ile en iyi özgün senaryo dallarında aday oldu. Altın Küre’de ise en iyi drama, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu dallarında aday olup, en iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu dallarında ödülleri kazanmıştır.

CINDERELLA MAN (2005)
Yönetmen: Ron Howard Senaryo: Cliff Hollingsworth, Akiva Goldsman Oyuncular: Russell Crow, Renee Zellweger, Craig Bierko IMDB Puanı: 8 Yapım: ABD İrlanda asıllı dünyaca ünlü boksör James Braddock’un gerçek yaşam hikayesini anlatan filmde 1930lu yıllarının Amerika’sını da yakından görebiliyorsunuz. 144 dakikalık uzun bir film olsa da oyunculuk ve yönetmen açısından doyurucu sayılır. 88 milyon $ bütçe ile çekilen proje, en iyi kurgu, en iyi makyaj ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında Oscar adayı oldu. En iyi özgün senaryo dalında Bafta ödülünü kazanırken, en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında da Bafta adayı oldu. Altın Küre’de ise en iyi erkek ve en iyi yardımcı erkek dallarında aday olmasına rağmen kazanamadı.


THE HURRICANE (1999)
Yönetmen: Norman Jewison Senaryo: Rubin Hurricane Carter (kitap), Sam Chaiton Oyuncular: Denzel Washington, Vicellous Reon Shannon, Deborah Kara Unger IMDB Puanı: 7.4 Yapım: ABD Boksör Rubin Hurricane Carter şampiyonluğun eşiğinde bir boksörken, barda oturduğu bir gün işlenen bir cinayet sonucu üç kişinin ölümüyle suçlu bulunur. Biyografi türünde oldukça dikkat çeken 50 milyon $ bütçeli film, en iyi erkek oyuncu Oscar adayı ve en iyi yönetmen Altın Küre adaylıklarının yanında en iyi erkek oyuncu Altın Küre ödülünü kazanmıştır. Christopher Young tarafından yapılan müzikleri de oldukça ilgi görmüştür. Eğer Washington'ın oyunculuğuna hayransanız, bu filmi kaçırmamanız gerekir.


THE BOXER (1997)
Yönetmen: Jim Sheridan Senaryo: Jim Sheridan, Terry George Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Emily Watson IMDB Puanı: 7 Yapım: ABD – İrlanda Danny Boy Flynn geleceği parlak bir boksör iken IRA bağlantısı olduğu anlaşılınca 14 yıl hapishanede yatar. Hapishane çıkışında ise tekrardan ringlere döner ve ününe tekrar kavuşmak için savaş verir. En iyi erkek oyuncu, yönetmen ve film dallarında Altın Küre adaylıkları vardır. Daniel Day-Lewis Oscar'la epeyce haşır neşir olmuş bir oyuncu. "My Left Foot", "There Will Be Blood" ile en iyi erkek oyuncu Oscar ödüllerini alırken, "In the Name of the Father" ve "Gangs of New York" ile de en iyi erkek oyuncu Oscar adayı olmuştur. Bu adaylıkları görünce filmi izlemeniz kaçınılmaz gibi görünüyor. Tabi Emily Watson'ın da "Breaking the Waves", "Hilary and Jackie" filmleriyle en iyi kadın oyuncu Oscar adayı olduğunu unutmamak gerekir.


ALI (2001)
Yönetmen: Michael Mann Senaryo: Gregory Allen Howard, Stephen J. Rivele Oyuncular: Will Smith, Jamie Fox, Jon Voight IMDB Puanı: 6.6 Yapım: ABD Dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin hayatını anlatan film, 107 milyon $ bütçesine rağmen gişede umduğunu bulamadı. Etkileyici oyuncu kadrosu ile en iyi erkek oyuncu ve yardımcı erkek oyuncu Oscar adayı, en iyi erkek oyuncu, yardımcı erkek oyuncu Altın Küre adayı sahibi oldu. "The Pursuit of Happyness" ile en iyi erkek oyuncu Oscar adayı olan Will Smith, MTV Film Ödülleri'nde Ali ile en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır. Filmde ayrıca Will Smith'in eşi Jada Pinkett Smith de rol almaktadır.

THE GREAT WHITE HOPE (1970)
Yönetmen: Martin Ritt Senaryo: Howard Sackler Oyuncular: James Earl Jones, Jane Alexander, Lou Gilbert IMDB Puanı: 7 Yapım: ABD 1910lu yılların başında geçen hikaye, Jack Jefferson’ın ringlerdeki başarılarıyla adını duyuran fakat ırkçılıkla sürekli sorunlar yaşayan bir boksörün hayatını anlatıyor. 6 milyon $ bütçeli film, en iyi erkek oyuncu ve kadın dallarında Oscar adayı olmuştur. 1964 yılından beri sayısız filmde rol alan James Earl Jones, ayrıca oldukça bilinen bir seslendirme oyuncusudur. "Will and Grace", "Two and a Half Men", "House" gibi televizyon dizilerinde de yer almıştır. Televizyon projelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan Jane Alexander ise, bu film dışında "All the President's Men", "Kramer vs. Kramer", "Testament" filmleri ile en iyi kadın/yardımcı kadın Oscar adayı olmuştur.

ROCKY (1976)
Yönetmen: John G. Avildsen Senaryo: Sylvester Stallone Oyuncular: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young IMDB Puanı: 8.1 Yapım: ABD Boks filmleri deyince akla ilk gelenlerden olan The Rocky (ve serisi) Rocky Balboa adlı yoksul ve yalnız bir boksörün zorluklarla dolu hayatını ele alır. Filmin ve karakterin ilham kaynağı ünlü boksör Muhammed Ali’dir. Sylvester Stallone kapı kapı dolaşarak projesini bir yapımcıya beğendirmeye çalışmış fakat tek şartla: Rocky karakterini kendisi oynayacaktı. Uzun uğraşlar sonucunda bunu başarmış ve film efsaneye dönüştürmüş! En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kurgu dallarında Oscar’ı kucaklarken, en iyi erkek oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi müzik ve en iyi ses miksajı dallarında da Oscar adayı olmuştur. 1 milyon $ bütçesiyle seyirci karşısına çıkan film 225 milyon $ hasılat elde etti. Türkiye’de ise 1982 yılında gösterime girdi.

4 yorum:

  1. Aralarından sadece ikisini izledim. ( Cinderella Man, The Fighter ) Ben ikisini de beğendim, boks temalı filmler hiç de fena olmuyor demek ki. Hiç bu açıdan bakmamış idim cidden.

    YanıtlaSil
  2. O zaman bunların arasından sana tavsiye edeceğim filmler: Million Dollar Baby ve The Hurricane! Ali, The Fighter (ki oradaki aileyi beğenmiştim ama film orta seyirlikteydi) ve Rocky benim pek hoşlanmadığım filmlerdi. (Raging Bull,The Boxer ve The Great White Hope'u ben de izlemedim) Konu genelde biyografi diye fazla uzatıyorlar. Belki de bu beğenmemi engellemiştir.

    YanıtlaSil
  3. aman aman olmasa da bu da fena değildir.. http://www.imdb.com/title/tt0210075/ ya da ben michelle rodriguez hayranlığımdan ötürü objektif değilim bilemiyorum..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...