25 Ekim 2013 Cuma

The Hunt (Onur Savaşı) (2012)

Jagten - Onur Savaşı
Cannes Film Festivali’nde adını duyurduktan sonra gösterime girer girmez sinema salonuna koştuğum Onur Savaşı, harika bir hikayeyi ele alıyor. Hatta bana “İyi ki öğretmen değilim” bile dedirtti. Yönetmen koltuğunda oturan Thomas Vinterberg, senaryoyu Tobias Lindholm’la kaleme almıştır. 115 dakikalık dramın (ki bence gerilim de dahil) oyuncu kadrosunda Mads Mikkelsen, Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen yer alıyorlar. Danimarka yapımı film, 2012’de Toronto Film Festivali’nde seyirciyle buluşmuştu. 2012 Cannes Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştır. Ayrıca Altın Palmiye için de yarışmıştır. Bu sene Danimarka’nın Oscar en iyi yabancı film aday adayıdır.

Zorlu boşanma sürecini atlatan Lucas, bir kreşte iş bulur. Tek hedefi sakin bir hayat yaşayıp oğlunu daha sık görebilmektir. Kreş ve özel hayatı yolunda ilerlerken bir gün akıl almaz bir yalan ortalığı sarar. Tüm kasaba bu yalana inanır ve Lucas için kara günler başlar. Artık büyük bir savaşın içine girmiştir: Adını temizleyecek ve onurunu geri kazanacaktır. Yalnız bu yalanı ispatlamak neredeyse imkansızdır.

Dramlarda genelde senaryo öne çıkarken The Hunt filminde yönetmen, senaryo, oyuncular bu öncülüğü paylaşıyorlar. Ortaya atılan yalan, ardı arkası araştırılmadan bir insanın hayatını nasıl kaydırabilir? Türkiye’de çok kolay bunu yapmak diye düşünsek de film Danimarka’da geçiyor. Yani medeniyet bile bazen ön yargının önüne geçemiyor. Senaryo ince ince işlenip açık bir sona ulaşırken, hikayenin heyecanını her daim ayakta tutan Vinterberg göz doyuran bir iş çıkarıyor. Vinterberg, Lucas’ın tamamen masum olduğunu en başta söylüyor. Belki bu yüzden kasaba halkına bu denli kızabiliyoruz. Eğer yönetmen en başta söylemek yerine sonunda söyleseydi veya seyirciyi tamamen soru işaretiyle bıraksaydı medeniyetin ortasındaki yobaz halktan biri gibi düşünebilirdik. Bu seçim içimizi rahatlatırken tarafımızı Lucas’tan yana kullanıp onun kendini aklamasını diliyoruz. Bir karalama yüzünden insanın iş, özel, sosyal yaşamı nasıl yerle bir olur derseniz; Lucas’ın hayatını örnek verebiliriz. Yaşanan tüm trajedi aslında yüksek bir gerilimi de besliyor. Sonu ne olacak diye merakla beklerken en az Lucas kadar sinir yıpranması yaşıyorsunuz.
 IMDB’den 8.3, Rotten Tomatoes’tan 95 almıştır. Hayli yoğun bir konuya sahipken mekan, dekor, kostüm detayları beklenilenden daha çok göze çarpıyor. Halkın kültürünü, yaşam tarzını, inanışı gözlemleyebiliyorsunuz. Hava koşullarına göre giyilen kostüm, geleneklerine (avlanma ruhsatı alma töreni gibi) göre kurulan sofralar, muhteşem yeşillik ve doğa görüntüsü filmin güçlü senaryosuna ayrı bir zenginlik katıyor. Ağırlıklı kullanılan koyu ve yeşil-kahve tonları ise filmin hem dramını tetikliyor hem de net görüntüyü doygun hale getiriyor.

1965 Danimarka doğumlu Mads Mikkelsen, Lucas karakterini hayli gerçekçi oynuyor. Lucas’ın içine düştüğü duruma karşı sakinliğini koruması ve bu koruma esnasındaki mimikleri takdire şayandır. Gözlüğü ve saçıyla oynayarak öfkesini bastırması, en sinirli anında dahi sinirini hızlıca dışarı kusup tekrar sakinleşmesi ve bunları seyirciye gerçekmiş gibi yaşatması onun tecrübesini ortaya çıkarıyor. Cannes’dan ödüllü dönmesi de bunun en güzel ispatıdır. Daha önceden “King Arthur”, “After the Wedding”, “Cars”, “Casino Royale”, “Valhalla Rising”, Clash of the Titans”, “The Three Musketeers”, “A Royal Affair” gibi pek çok projede yer aldı. Klara rolündeki minik Annika Wedderkopp’a ne kadar kızsam da sevimliliğine diyecek yok. Biblo niyetine koyup seyretmek lazım!




2 yorum:

  1. süper bir danimarka filmi. aslında şans eseri gördüm bu yazıyı film jagten diye yaygın the hunt diye aratmamıştım ismini Jagten (The Hunt) yapsan daha iyi olur bence.mikkelsen süperdi hannibal dizisinden de duymuştum adını ama izlemiyorum maalesef diziyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afişin altına orijinal adı yazdım önerdiğin gibi. Adayları hayli kuvvetli görünüyor. Hepsini izlemedim henüz ama The Hunt'ın hikayesi çok kuvvetli. Şimdilik gönlüm ondan yana.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...