1 Temmuz 2013 Pazartesi

After Earth (Dünya: Yeni Bir Başlangıç) (2013)

Dünya: Yeni Bir Başlangıç
M. Night Shyamalan’a verdiğimiz şansı başka hangi yönetmene verdik acaba? “Hadi bu sefer daha iyi olmuştur” diye diye bugüne geldik. “The Sixth Sense” sonrası tam olarak bir türlü “İşte bu” diye bir filmine hayran kalamadık. Dünya: Yeni Bir Başlangıç da aynı kategorideki yerini alıyor. Will Smith’in fikriyle Gary Whitta ve M. Night Shyamalan’ın kaleme aldığı ABD yapımının baş rollerinde Jaden Smith, Will Smith ve Sophie Okonedo yer alıyorlar. 99 dakikalık bilimkurgu ve maceranın bütçesi 130 milyon $’ken hasılatı şimdilik 172 milyon $’dır.

Dünya’da yaşamak artık geride kalmıştır. İnsanlar Dünya’dan kaçıp başka gezegenlerde hayat bulmuştur. Bu mecburi bir kaçıştır çünkü Dünya yaşanamaz hale getirilmiş. Cypher ve oğlu Kitai yaptıkları bir uzay yolculuğu esnasında yaşanan kaza sonrası Dünya’ya inmek zorunda kalırlar. Mürettebattan yaşayan kalmamıştır. Ağır yaralı babasının ve kendisinin hayatını kurtarmak Kitai’ye düşer. Tuhaf yaratıkların ve tehlikenin içine dalıp yaşadıkları yere sinyal göndermek zorundadır. Dünya’yı hiç bilmeyen Kitai’yi zor bir görev bekler.

Fikir sahibi Will Smith, harika bir şey yakalamış. Dünya’ya geri dönüş! Üstelik Dünya’dan ayrılma sebeplerinden biri içinde yaşayan insanların Dünya’ya verdiği zararlardır. Bu giriş çok başarılı ve mesaj içericiydi. Hatta arkasından daha güzel şeyler çıkacağı umudunu veriyordu. Lakin bu güzel fikrin bir türlü devamı gelmiyor. Ne oyuncular, ne kurgu, ne senaryo, ne diyalog… Elinizle tutabileceğiniz olumlu tarafı yok. Shyamalan’ın yönettiği filme artık gitmemeyi bile düşünmeye başladım. Hem o hem de Will Smith olunca beklenti yükseliyor haliyle. Bir de “The Pursuit of Happyness” filminde Jaden Smith’i çok beğenmiştim. Onu da bu iki isme ekleyip sinema salonuna koştum. Sonuç: Hüsran.
Görsel efektler nasıldı? Elbette başarılı. Teknolojinin büyüsüne kapılıp seyre dalabiliyorsunuz. Peki bu filmi öne çıkarır mı? Tabi ki hayır! Bir zahmet 130 milyon $ harcanmışken bari o iyi olsun. Senaryoya ümit bağlayacak olursak ortada iki konu var: Birincisi baba oğul ilişkisi, ikincisi de genç bir erkeğin kendini ispatlama arzusu. Her daim güncelliğini koruyacak konu seçilmesi elbette artı puanı toplama potansiyelindedir. Diyalogların basitliği, soğukluğu, konuların birbirine bağlanmasındaki zayıflık senaryodan keyif almanıza darbe vuruyor. Neyse ki ana konudan fazla sapmıyor ve yan öykülerle kafa karıştırmıyor. Senaryodaki tek iyi yan buydu. Will Smith bilimkurgularda yıldızı parlayan, yetenekli bir oyuncudur. Nasıl bu konuma düştü, anlamak zor. Yan karakterler de performans konusunda bekleneni sunmuyorlar.

IMDB’den 4.9, Rotten Tomatoes’tan 11 alan filme gelen eleştiriler hayli olumsuz. Özellikle Jaden Smith’in performansı bu yaşına kadar edindiği şöhreti yerle bir ediyor. “The Pursuit of Happyness”ta izlemesem yeteneksizliğini anlayabilirdim ama Shyamalan mı bu hale getirdi diye sormadan edemiyorum. Öykünün çıkış noktası bilimkurguya çok uygun ve harika yenilikler sunabilecekken bu kadar bütçeyle nasıl bir film batırılır? İşte size örneği: After Earth.


7 yorum:

  1. İzlenebilirliği olan bir film gibi.En azından benim gibi bilim kurgu sevenler için.Ama yine de konu açısından sağlam bir duruşu yok ya da belki işlenişi iyi değil. Ama yine de tepkiler bölümüne işaretlediğim gibi ''belki izlerim '' :)))

    TAVSİYE: Headerdaki resim çok göze batıyor boyut açısından.Ya paralel olarak uzat ya da kaldır bence..Şu haliyle kötü duruyor. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için teşekkür ederim. Amacım görsel olarak güzel durması değil, sadece tepkimi göstermektir :)

      Sil
  2. yine de izlemek istiyorummm :) eline sağlık fatma

    YanıtlaSil
  3. Bıktım artık bu yönetmenden.Neden filmlerini kimse beğenmiyor ? Koşa koşa sinemaya gitmek istedim fakat ne yorumlar,ne İMDb puanı gitmemi istiyor.Tavsiyen için teşekkür ediyorum.Bu hafta istediğim gibi bir film bulamazsam After Earth beni bekliyor sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorum ve puanlara bakmadan koşa koşa sinemaya gittim. Sonuç: Hüsran :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...