12 Ocak 2015 Pazartesi

Bana Masal Anlatma (2015)

Bana Masal Anlatma
Oyuncu kadrosu ve yönetmeniyle ilgiyi üzerine çeken Bana Masal Anlatma, 9 Ocak’ta gösterime girdi. “Leyla ile Mecnun” dizisinden tanıdığımız Burak Aksak, senaristliği ve yönetmenliği aynı koltuğa sığdırıyor. 136 dakikalık filmin yapımcılığını BKM üstleniyor. Romantik komedinin başrollerinde Fatih Artman, Hande Doğandemir, Devrim Yakut, Cengiz Bozkurt, Erdal Tosun, Tarık Ünlüoğlu, Burcu Biricik, Sadi Celil Cengiz yer alıyorlar. Yılmaz Erdoğan da filmin mutlu eden konuk oyuncusudur.

Suriçi mahallesinin delikanlısı Rıza, dolmuş şoförlüğü yapmaktadır. İçine kapanık olsa da tüm mahallenin sevgisini kazanmıştır. Babasının küçükken masal olarak anlattığı Ayperi, bir gün çıkagelir ve Rıza’nın tüm ezberini bozar. Artık tek hedefi vardır: Ayperi’nin kahramanı olmak!

Ardı arkası kesilmeyen yerli komedi filmlerinin arasından Burak Aksak ve BKM yapımın sayesinde sıyrılan Bana Masal Anlatma, bilindik bir mahalle yaşantısına masalsı hava katarak seyirciyle buluşuyor. Surların arasına sıkışmış, unutulmuş bir mahalle; onun borç içinde yaşayan esnafı, mahalle kadınları, bıçkın delikanlıları, güzel kızları derken zamanın “Mahallenin Muhtarları” dizisi gözünüzün önüne geliveriyor. Ayperi’nin bir gün karşısına çıkmasıyla, mahallenin delikanlısı Rıza’nın hayatı değişiyor. Bu masalsı öyküye mahallenin kentleşme projesi yüzünden yıkılma aşamasını da ekleyerek gerçeklerle yüzleşmesi ayağınızın yere basmasını sağlıyor.
Senaryonun nasıl ilerleyeceğini zaten kısa sürede anlamak ve çözmek mümkün. Filmin önemli silahlarından biri diyaloglardır. Burak Aksak’ın “Leyla ile Mecnun”undan anımsadığımız yaratıcı diyaloglarına filmde de rastlıyoruz. Samimi ve sıcak karakterlerle bu konuşmalar bütünleşince keyifli dakikaların ardı arkası kesilmiyor. Diğer yandan, karakter ve yan öykülerin sayısı bazen yersiz geliyor. Mahallenin bıçkın delikanlısıyla güzeller güzeli kızın kavuşamamasını sevilen oyuncular canlandırsa da alt yapısı ve sonu bir türlü oturamadığı için içinize sinmiyor.

Mekan, dekor, kostüm detayları mahalle kültürünü yansıtıyor. Sedat Sayan’ın unutulmuş şarkısını arkasına alarak film yürütülmeye çalışılıyor. Hani Harlem gençliğiyle komedi güzel birleşmiyor da değil. Ama sadece filmin içinde!

Oyuncu kadrosunun harika seçildiği şüphesizdir. Hande Doğandemir, hem güzelliğiyle, hem de yeteneğiyle Ayperi karakteri için biçilmiş kaftan! Devrim Yakut, Cengiz Bozkurt, Fatih Artman, Erdal Tosun, Yılmaz Erdoğan filmin çıtasını katbekat yükseltiyor. İzlemeye değer bir film ortaya çıkmış. En azından küfürlerle komedi yakalama derdine girilmemiş. Şu anki komedi türlerindeki yerli yapımlarla yarışta bir adım önde. Tabi şu da var; filmden çıktığınızda tekrar seyretme güdüsü veya herkese "Anlat anlat bitmez" moduna girmiyorsunuz. Sonuçta sadece alt yapısı romantizmle birleştirilen bir komedi!


2 yorum:

  1. onur ünlüden göre göre burak da yönetmen oldu :) ikisinden bir proje bekliyorum seneye. bazı konular çok hava kaldı. mesela gökçe bahadır'a gerek yoktu. cengiz bozkurt yine efsaneydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de Gökçe Bahadır'ın karakteri ve hikayesi çok gereksizdi. Alt yapısı boştu.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...