18 Ekim 2013 Cuma

This is the End (Buraya Kadar) (2013)

Buraya Kadar
Fantastik ve komedinin bir arada oluşu ile oyuncuların kendini oynaması birleşince film ilk başta hayli ilgi çekici görünüyor. Sinemaseverleri ikiye ayıran Buraya Kadar’ın yönetmenliğini ve senaristliğini Seth Rogen ile Evan Goldberg üstleniyor. İkilinin ilk yönetmenlik denemeleridir. 107 dakikalık ABD yapımının genç kadrosu ise hayli iddialı: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson, Emma Watson, Rihanna, Jason Segel, Channing Tatum. 32 milyon $’lık bütçesine karşılık şimdiden 122 milyon $ hasılat elde etmiştir. Türkiye’de 18 Ekim’de gösterime giriyor.

James Franco, yeni evinde ünlülerin katıldığı bir parti verir. Eğlence gayet güzel giderken bir anda kıyamet alametleri kendini göstermeye başlar. Pek çok insan ölürken partideki bir grup insan, kıstılı yiyecekle birlikte evde mahsur kalır. Artık dostluklar sınanıp, hayatta kalma savaşı başlar!

Küçüklüğümden beri duyduğum pek çok kıyamet alameti var. Hatta bir ara kafayı takıp iyice araştırmaya başlamıştım. Sonra rüyalarıma girince kafamdan silmeye karar verdim. Filmin konusu belki de bu yüzden ilgimi çekti. Sonuçta herkes inansa da inanmasa da o günü düşünmüştür. Seth Rogen ve Evan Goldberg bu olaya komediyi bol dozda serpiştirerek bizlere sunuyorlar. Tür sadece komedi olunca çok haz edemiyorum. Buraya Kadar da saf komediye hayli meyilli bir yapımdır. En büyük avantajı tüm oyuncuların kendilerini oynamalarıdır. Tabi komedi dozajını artırmak (hatta abartmak) adına karakterlere eklenilen şeyler hayli fazla. Bu, oyuncuların egosunun olmadığını gösteriyor ve takdir topluyor. Filmi izlemeden önce Franco, Hill, Rogen, Baruchel, Robinson, Watson gibi oyuncuların önceki projelerini bilmekte fayda var. O zaman espriler yerini buluyor. Hasılata sebep olan bu ince detaydır. Aksi durumda hiç zevk almadan “Saçmalamışlar” kategorisine sokabilirsiniz.

Yönetmenler senaryoyu daha önceden kısa film olarak çekmişler. Sonrasında uzun metraja dönüşmüş. Yani hızlıca ortaya çıkmış bir senaryo değil. Karakterler haricinde beni tatmin eden ikinci şey ise onların arasındaki mücadele, dostlukların sınanması, grup psikolojisi, ufak bir umut karşısında yaşadıkları, çocukluklarına dönüşleridir. İşte bu gibi duygu ve davranışlardan dolayı saf komedi sınıfına girdiğini düşünmüyorum.
Yönetmen koltuğu tartışabilir. Fantastik sahnelerin bolca yer alması artı puanı topluyor. Kıyametin kopma noktasında olaylar o kadar hızlı gelişiyor ki kurgu başarılı mı değil mi, karar veremiyorsunuz izlerken. Gerçi hızın yaşanması koşullara bakıldığında mantıklı görünüyor; sonuçta kıyamet kopuyor! Mekan, dekor, kostüm detayları arka planda kalıyor. IMDB’den 7.1, Rotten Tomatoes’tan 84 almıştır. Rotten Tomatoes’un bol kepçe puan verdiği su götürmez gerçek! Geri bildirimler hayli olumluyken filmi hiç sevmeyenlerin de sayısı azımsanacak gibi değil! Absürd komediyi sevemediğim halde izlerken sıkılmadım. Lakin bazı sahneler gereksiz yere uzatılmış. Bu da bir bakıma türün getirdiği özellik sayılabilir. Örneğin bir diyaloğun 30 saniyede bitmesi gerekirken 2-3 kat uzuyor. Bir süre sonra durum komedisine dönüyor. Bunlardan zevk alıyorsanız Buraya Kadar tam size göre!

Backstreet Boys’un filmde yer alması çoğuna saçma gelse de ben çok keyif aldım. Sanırım yaşımı ortaya çıkarıyor J


4 yorum:

  1. Bu kadar oyuncunun bir arada olduğu güzel bir filmdi. Emma Watson'un son sahnesine bayıldım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Emma Watson'ı sevmem ama filmdeki yeri çok iyi seçilmişti :)

      Sil
  2. uyuya kalmayı tercih ederdim filmi izlerken! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi izlemeden önce zaten öyle bir eleştiri yaptın ki eyvah diyerek oturdum. Neyse ki uyuyakalmadım :))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...