5 Eylül 2013 Perşembe

The Conjuring (Korku Seansı) (2013)

Korku Seansı
Uzun zamandır dört gözle beklediğim Korku Seansı’na sonunda kavuşabildim. Türkçe’ye çevrilmiş adı ilk bakışta soru işaretlerini akla getirse de size dolu dolu 110 dakika sunuyor. Yönetmen koltuğunda James Wan oturuyor. Kendisini “Saw” serisinden, “Dead Silence”, “Death Sentence”dan hatırlayabilirsiniz. Senaryoyu Chad ve Carey Hayes kaleme almışlardır. ABD yapımı korku gerilimin oyuncu kadrosunda Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor yer alıyorlar. 20 milyon $’lık bütçeye karşılık şimdilik 240 milyon $ hasılata ulaşmıştır! 30 Ağustos’ta Türkiye’de gösterime girdi.

Ed ve Lorraine Warren, doğaüstü gizemli olayları çözmekte uzmanlaşmış ünlü bir çifttir. Bu ünü duyan Perron ailesi, çiftten yardım ister. Yeni taşındıkları evlerinde adı koyulamayan varlık/ varlıklar, onlara hayatı zindan etmeye başlamıştır. Warren çiftinin şimdiye kadar karşılaştığı en ürkütücü olaylardan biri olduğu, işin içine girince anlaşılacaktır.

Korku Seansı’nı aynı türdeki diğer projelerden ayıran nedir diye düşünecek olursak; ne gerçekte yaşanmış olması ne de işin içine doğaüstü varlıkların eklenmesi diyebiliriz. Benzer konular daha önceden çok kez karşımıza çıktı; hepsi korku dolu olmasa da vasat üstlerine denk geldi. Korku Seansı’nı onlardan ayıran en etkin özelliği işlenişinin çok başarılı olmasıdır. Burada James Wan ve ekibine büyük rol düşmüş; hepsi de layıkıyla işlerini yürütmüşler.

Mekan olarak seçilen ev, evin iç dekoru, bahçesi ve önündeki göl korku türündeki kilit noktaların hepsini kapsıyor. Karanlık ortam, koyu renk seçilen mobilyalar, pencereden aşağı doğru süzülen ve tozları gösteren ışık, yeşilin koyu tonunu barındıran göl, büyük bahçe, rüzgarla (!) sallanan salıncak, gıcırdayan kapı/dolaplar başlı başına ürkme sebebiniz oluyor. Kamera açıları, ses efekti de buna eklendi mi çıta hayli üst seviyelere çıkıyor.
Kalabalık Perron ailesiyle beraber karakter sayısı hayli fazla görünse dahi baş roldeki Perron ve Warren çifti filmi gayet iyi ilerletiyorlar. Karakter detaylandırmaları türe göre başarılıdır. Her şeyden önce çocuklarını düşünen Perron çifti, Lorraine’e bahşedilen sezgilerle insanlara yardım etmekten çekinmeyen Warren çifti, bilindik korku filmlerindeki karakterlerden daha çok detaylandırılmıştır. Bu da korku efektlerinden çok karakterlere odaklanabilmenizi sağlıyor.

Korku filmlerinde adrenalini yükseltmek adına kullanılan kan ve vahşete, filmde hiç yer verilmemiş. Kan zaten konu nedeniyle yer bulamasa da vahşet sahneleri kurguda yer alabilirdi. Onun yerine, seyirciyi ses ve olaylarla germeyi tercih etmişler ve akılda kalıcılığı sağlamışlar. Bir de söylemeden geçemeyeceğim bir güzellik daha var. Filmde haliyle seçilen din Hristyanlık’tır. Warren çifti isim konulamayan varlıklara karşı dini öğeleri kullansalar da Hristiyanlık çok öne geçmiyor. Yani önemli olanın din olduğu; Hristiyanlık’ın sadece yapım ülkesi/karakterlerin dini olarak seçildiği çaktırmadan vurgulanıyor.


IMDB’den 7.8, Rotten Tomatoes’tan 86 puan almıştır. Geri bildirimlerin gayet olumlu geldiği Korku Seansı, türünün ne ilk ne de son örneği olacaktır. Lakin, türdeşleri arasında o denli vasat projeler var ki bu durum filmin öne çıkmasını sağlıyor. Yönetmenin James Wan, kaliteyi artırıyor. Oyunculardan Vera Farmiga ve Lili Taylor erkeklerden daha başarılı performans sergiliyorlar. Hem anne olmanın, hem de aileyi korumanın verdiği iç güdü; kadın karakterlere ayrı bir anlam kazandırıyor.


7 yorum:

  1. ben de katılıyorum işlenişini harikaydı.korku türündeki kilit noktalara kargaları da ekleyeceğim:) birde ip atlayan beyaz elbiseli çocuklar olsaydı tam olacaktı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rüzgardan (!) sallanan salıncak kadar ürkütür mü karga acaba? Issız bir sokakta boş sallanan salıncak görsem korkacağım yakında.

      Sil
    2. salıncak pek etkilemez beni ama cama çarpan kuşlar sıkıntı :D bence en iyisi odaya girince açık olan pencere ve perdenin dalgalanması :)

      Sil
    3. Alkan bunu neyse ki havalar serinleyince ve camı kapatmaya başlayınca söyledin! Gece uyurken aklıma gelirdi ve seni gece yarısı hıçkırık (!) tutabilirdi :D

      Sil
  2. güzel eleştiri olmuş eline sağlık. bu yılın en fazla merak ettiklerimden. izleyeceğim kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) İzledikten sonra da yorumunu merak ediyorum, unutma!

      Sil
  3. tamam. not düşeceğim mutlaka :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...